27 Φεβ 2015

Κίνδυνος 197 έργα ΕΣΠΑ να πληρωθούν από ίδιους πόρους

Εκτός των μη ενταγμένων έργων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και ήταν σε φάση διεκδίκησης από την ΚΕΔΕ για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και όλα δείχνουν ότι αυτή η υπόθεση έκλεισε οριστικά, ένα νέο πιο σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται αυτές τις ημέρες καθώς και τα έργα που είναι σε φάση υλοποίησης και έχει προχωρήσει το φυσικό αντικείμενο τους, βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών. Το θέμα ανέδειξε στην ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης που επεσήμανε ότι οι δήμοι έχουν δώσει λογαριασμούς στην ΕΕΤΑΑ, η ΕΕΤΑΑ έχει δώσει τα αντίστοιχα παραστατικά στο Υπ. Ες. και το Υπ. Ες. έχει μπλοκάρει την διαδικασία με το πρόσχημα ότι πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά απ’ όλα τα Επιχειρησιακά και Τομεακά Προγράμματα για να τα στείλει στο Υπ. Ανάπτυξης για τον προγραμματισμό των πληρωμών του 2015.
Ο κ. Κοιμήσης ισχυρίστηκε ότι το φαινόμενο αυτό δημιουργείται ηθελημένα επειδή δεν δόθηκαν τα χρήματα των οριζόντιων δράσεων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και προκαλούνται καθυστερήσεις και ότι πρέπει να γίνει μια έντιμη συζήτηση με το Υπ. Οικονομικών για να γίνει ένας ταμειακός προγραμματισμός.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ κ. Μουράτογλου επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με την οδηγία που έχει δώσει το Υπ, Ανάπτυξης, το ΥΠΕΣ θα πρέπει να συγκεντρώσει όλους τους λογαριασμούς από όλα τα ΠΕΠ και απ’ όλα τα Τομεακά των Υπουργείων πριν σταλούν για τον προγραμματισμό των πληρωμών του 2015. Ο κ. Μουράτογλου ανέφερε ότι το «Ψηφιακή Σύγκλιση» καθώς και ορισμένες περιφέρειες δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα παραστατικά. Τόνισε όμως ότι η ΕΕΤΑΑ που λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας για τα επίμαχα έργα έχει καταθέσει από τους πρώτους τους λογαριασμούς. 
Έτσι έκανε την εκτίμηση ότι, αν υποθέσουμε ότι, θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία μέσα στο Μάρτιο από το Υπ. Εσωτερικών, θα πάρουν το δρόμο τους προς το Υπ. Ανάπτυξης περί τα τέλη Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι το Υπ. Αν, θα κάνει προγραμματισμό πληρωμών περί τα τέλη Απριλίου δηλαδή μετά το Πάσχα. Έτσι προέβλεψε ότι δεν προβλέπεται να πληρωθούν λογαριασμοί πληρωμών του 2015, πριν το τέλος Μαΐου στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Το δεύτερο όμως σημείο που επεσήμανε ο κ. Μουράτογλου είναι ότι ενώ το Υπ. Εσωτερικών ζητάει λογαριασμούς ύψους 150 εκ ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, μόνο η ΕΕΤΑΑ έχει κάνει προγραμματισμό 75 εκ. για το ίδιο διάστημα πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες διαχειριστικές αρχές θα πρέπει να μοιραστούν τα υπόλοιπα 75 εκατομμύρια; Άρα το συνολικό ποσό που προγραμματίζει να διοχετεύσει το Υπ. Ανάπτυξης στο Υπ. Εσωτερικών για πληρωμές εξαμήνου του ΕΣΠΑ, είναι πολύ μικρότερο από το απαιτούμενο. 
Όμως όπως είναι γνωστό τα έργα πρέπει να έχουν απογραφεί μέχρι τις 31/12/15 το οποίο σημαίνει ότι η αποπεράτωση τους πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Χωρίς όμως τις πληρωμές εξαμήνου τα έργα δεν προχωράνε.

Το σοβαρότατο πρόβλημα μιας πολεμικής που έχει αναπτυχθεί ενάντια στην ΕΕΤΑΑ ανέδειξε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και δήμαρχος Πηνείου κ. Αλέξης Καστρινός καθώς όπως είπε από τα έργα που έχει διαχειριστεί η ΕΕΤΑΑ το Υπ. Εσωτερικών ζητάει επιπλέον στοιχεία που δεν τα ζητάει από άλλες διαχειριστικές αρχές. Ο κ. Καστρινός ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα ο ίδιος δήμος εκτέλεσε διαφορετικά ομοειδή έργα και σ΄αυτά που διαχειρίστηκε η ΕΕΤΑΑ ζητάνε επιπλέον μελέτες και υποστήριξε ότι οι δήμοι πληρώνουν μια στοχοποίηση της ΕΕΤΑ καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν προσωπικά προβλήματα ανάμεσα στις υπηρεσίες. 
Ο κ. Καστρινός πρότεινε η ΕΕΤΑΑ και να στηριχθεί με διάβημα από την ΚΕΔΕ για να αλλάξει το κριτήριο αξιολόγησης.

Τις πληροφορίες και τους κινδύνους των προηγούμενων ομιλητών επιβεβαίωσε και ο Β’ Αντιπρόεδρος και δήμαρχος Λαγκαδάς κ. Γιάννης Καφαντάρης επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται 197 έργα σε εξέλιξη που έχουν υπογραφεί, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στις πληρωμές ενώ ήδη στα μισά έχει γίνει διακοπή εργασιών. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές ανέφερε ο κ. Καφαντάρης υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα όταν φεύγουν οι εργολάβοι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

Τέλος ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρης ο οποίος επεσήμανε ότι εκτός των απαιτήσεων από τους εργολάβους για την μη ολοκλήρωση του έργου, υπάρχει και ο κίνδυνος καταλογισμών καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ ότι δεν ολοκληρώνεται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, καταλογίζεται και τα ποσά επιστρέφονται στην Ε.Ε.

Όσο για τις πληρωμές του 2014 υπογράφτηκαν εχθές από τον κ. Θεοδωρόπουλο όλοι που έχουν κατατεθεί από τους δήμους.

http://www.myota.gr/, 27/2/2015