31 Ιαν 2015

Σταδιακά θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Με προσεκτικά βήματα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την απασχόληση και τις επιχειρήσεις και υπό τον φόβο δημιουργίας «σοκ» στην εγχώρια οικονομία και την αγορά απασχόλησης, κινείται το υπουργείο Εργασίας στο θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Μάλιστα, ενώ προεκλογικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν ως πρωταρχική προτεραιότητα την ψήφιση νόμου με τον οποίο θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ 2012 επίπεδα, μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προτάσσει την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών διατάξεων για τις ομαδικές απολύσεις, αφήνοντας σε δεύτερο στάδιο το θέμα του κατώτατου μισθού. Στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρχουν επίσης διατάξεις για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη μετενέργεια αυτών αλλά και τη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την εξέταση του θέματος του κατώτατου μισθού, ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις άλλων υπουργείων και αφού πρώτα γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Στόχος είναι η παράλληλη προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων, που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η προώθηση νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορίες.

Ο ίδιος προβληματισμός κυριαρχεί και στους κόλπους των επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα αντέξουν την αύξηση του μηνιαίου κόστους εργασίας κατά περίπου 25,2%. Μάλιστα οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν πριν απ’ οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση, να υπάρξει διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ του κοινωνικού διαλόγου επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις στα θέματα της αγοράς εργασίας πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από διάλογο ή τριμερείς συζητήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει μελέτη με την οποία θα εξεταστούν οι συνέπειες της αύξησης των κατώτατων μισθών στην αγορά. Επιφυλακτική είναι η στάση του ΣΕΤΕ, ενώ η ΕΣΕΕ προτείνει τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, καθώς και τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα επιδότησης της εργασίας, με κίνητρα για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν ανέργους. 
Η ΓΣΕΒΕΕ εμφανίζεται η οργάνωση με τις μεγαλύτερες ενστάσεις, καθώς εκτιμάται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν το προσωπικό τους σε περίπτωση αύξησης των κατώτατων μισθών. Η ΓΣΕΕ, τέλος, έχει ζητήσει από τις εργοδοτικές οργανώσεις την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διεκδικώντας την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Εκτιμάται ότι με το κατώτατο ημερομίσθιο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, υπολογίζονται οι αμοιβές περίπου 300.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι 137.103 λαμβάνουν είτε 586 ευρώ εάν είναι πάνω από 25 ετών, είτε 510 ευρώ εάν είναι νεότεροι. Εργοδοτικοί φορείς εκτιμούν ότι εάν η επιλογή του υπουργείου Εργασίας αφορά μια «ακαριαία» αύξηση των μισθών στα 751 ευρώ, το μηνιαίο κόστος θα αυξηθεί κατά 25,2%.

της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Εφημερίδα "Η Καθημερινή", 31/1/2015