16 Νοε 2014

Στον αέρα πολλά εκατομμύρια του "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".

Στον αέρα φαίνεται να βρίσκεται η συντήρηση και η αναβάθμιση πολλών δεκάδων δημοτικών κτιρίων και ειδικά σχολείων, καθώς η συνέχιση και η ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ περνάει δύσκολη δοκιμασία. 
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι υπηρεσίες του ΚΑΠΕ, μια έντονη ολιγωρία τόσο του Υπ. Ανάπτυξης όσο και των υπηρεσιών των δήμων, θα προκαλέσει ενδεχομένως την απένταξη πολλών έργων και την επιστροφή των πιστώσεων στην Ε.Ε. 
Από τις 14 Απριλίου το ΚΑΠΕ έχει λάβει εντολή να μην υπογραφεί καμία σύμβαση ή προέγκριση. 
Η εντολή αυτή δόθηκε προφανώς διότι το πρόγραμμα Ενέργεια 2007-2013 υπερφορτώθηκε. Έκτοτε αναμένονται εντολές καθώς δεν υπάρχουν όπως φαίνεται τα χρήματα για να προχωρήσουν τα όλα έργα. Οι διαχειριστές αναμένουν εντολές για τα κριτήρια, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης των έργων. 
Η Γενική Γραμματεία του ΕΣΠΑ έχει βάλει ήδη κόκκινη γραμμή στο ότι κανένα έργο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ δεν μπορεί να παραμείνει στο πρόγραμμα αν δεν είχε δημοπρατήσει το έργο ή έστω να είχε καταθέσει πλήρες φάκελο προέγκρισης δημοπράτησης μέχρι τις 14 Απριλίου. 
Από τα έργα όμως των 104 δήμων που έχουν εγκριθεί, υπολογίζεται ότι μόνο το 20% έχουν συμβασιοποιηθεί και άλλο ένα 20% περίπου έχει καταθέσει πλήρες φάκελο.
Ετσι από τα 82 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου υπάρχει κίνδυνος τα μισά να μείνουν στο δρόμο.

Είναι σίγουρο ότι το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να περάσει στην ΣΕΣ 2014-2019. Τα χρήματα αυτά θα περάσουν σε άλλους τομείς στο νέο ΕΣΠΑ.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι πολλές δημοτικές αρχές, στηρίζουν τη συντήρηση των σχολείων τους, και πολλά εξ αυτών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, στην χρηματοδότηση από το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. 
Ετσι το έλλειμμα της δημόσιας διοίκησης στην αρτιότητα της διαδικασίας για μια φορά ακόμη θα αφήσει χιλιάδες παιδιά σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον. Λεφτά που υπάρχουν θα χαθούν.

http://www.myota.gr/, 15/11/2014