3 Νοε 2014

Δήμος Πειραιά : Επανελέγχει τις μονιμοποιήσεις ο Δήμος Πειραιά

Τον έλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων για τη μετατροπή τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με βάση τα ισχύοντα κατά το χρόνο της μετατροπής τους, ζητάει μεταξύ άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά με ψήφισμα που αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην τελευταία του συνεδρίαση.
Παρ΄ότι ο τότε Δήμαρχος και σήμερα κορυφαίο στέλεχος της Δημοτικής Αρχής Μώραλης , δήλωσε ότι οι μονιμοποιήσεις με το νόμο Παυλόπουλο , που έγιναν επί των ημερών του , είναι  νόμιμες.

Επίσης , το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά , ζητεί με το ψήφισμά του , να μην υπάρξει καμία επίπτωση στους εργαζόμενους για τυχόν πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων, συλλογικών και ανεξάρτητων, που είχαν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για να ελέγξουν τους όρους και τις προϋποθέσεις  για τη μετατροπή των συμβάσεων.
Μώραλης    : ‘Όχι εντέλλεσθε αλλά …
Μιλώντας για το θέμα, ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης τόνισε ο Δήμος Πειραιά δεν αντέχει να χάσει ούτε ένα υπάλληλο και επισήμανε ότι η διαδικασία, έτσι όπως πάει να γίνει, δεν είναι δίκαιη.
«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη για τις μετατροπές των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου» σημείωσε. Πρόσθεσε όμως ότι η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να τηρεί τη νομιμότητα και οι προτάσεις για «εντέλλεστε» προς τις υπηρεσίες, δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο απλά.
«Το να «εντέλλω» την αρμόδια υπηρεσία να μην δώσει τα στοιχεία, είναι κάτι που κατά την άποψη μου δεν είναι σύννομο» ανέφερε.
Ενημέρωσε τέλος ότι καθημερινά του τηλεφωνούν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να δοθούν τα στοιχεία από το Δήμο Πειραιά.
«Πρέπει να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων. Είναι άδικο αυτό που πάει να γίνει. Δεν μπορούν να απολυθούν εργαζόμενοι. Δεν έχουν την ευθύνη της περιόδου εκείνης για τις μετατροπές που έγιναν» είπε και συμπλήρωσε: « Από εκεί και πέρα, να «εντέλλω» την υπηρεσία να μην δώσει κανένα στοιχείο, ξέρετε ότι δεν είναι σύμφωνο με τη νομιμότητα. Έχει, αν θέλετε, και επιπτώσεις, και νομίζω δεν είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή» τόνισε.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων εργαζομένων, οι οποίοι ζήτησαν τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σαν παράδειγμα  έφεραν τις αποφάσεις άλλων Δήμων, όπως της Νίκαιας – Ρέντη. Ενώ επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των συμβάσεων γίνονται «εργαλεία» στα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να απογυμνώσουν υπηρεσίες από προσωπικό, «να απολυθούν εργαζόμενοι, και οι υπηρεσίες να περάσουν στα χέρια ιδιωτών».
                        Κάρλες:Όχι στην ποσόστωση
Εκ μέρους της «γαλάζιας» μείζονος μειοψηφίας,  ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Κάρλες υπενθύμισε την απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο με την προηγούμενη σύνθεση του κατά της αξιολόγησης και των ποσοστώσεων που αυτή προβλέπει.
«Λέμε όχι στην αξιολόγηση με ποσοστά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι όλα αυτά που γίνονται, γίνονται δυστυχώς υπό καθεστώς πιέσεων, και δεν τον βρίσκουν σύμφωνο.
«Είμαστε αρνητικοί και εγώ, και όλοι οι συνάδελφοι μου της παράταξης, και αυτό έχουμε ψηφίσει» τόνισε.
                    Σταθάκη: Έλεγχος στα πλαστά
Από το «Λιμάνι της Αγωνίας» η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Σταθάκη επισήμανε ότι η παράταξη συνολικά, είναι υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας.
«Είμαστε φυσικά υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, και εναντίον όποιων πλαστών στοιχείων και πτυχίων έχουν χρησιμοποιηθεί» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να διασταυρωθεί, χωρίς να χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Σημείωσε επίσης ότι με το διάταγμα Παυλόπουλου, το 2014, έστω και με καθυστέρηση εφαρμογής του, μπήκε ένα τέλος στην ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων.
                 « Καλώς έγινε ό,τι έγινε»
«Μπορεί , είπε , να έγιναν κάποιες παρατυπίες, αλλά ήταν περισσότερο στην κατεύθυνση ρύθμισης περιπτώσεων που ίδιο το διάταγμα παρέλειψε να συμπεριλάβει» ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ότι καλώς έγινε ό,τι έγινε, και μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι.
                       «Κάνατε παράνομες μονιμοποιήσεις κ. Αγραπίδη ;»
Υπενθύμισε δε ότι στη διαδικασία αυτή, συμμετείχαν όλοι οι τότε Δήμαρχοι, και εν γένει οι τότε Δημοτικές Αρχές.
«Για παράδειγμα ο κύριος Αγραπίδης, ήταν τότε Δήμαρχος και συμμετείχε σ’ αυτή τη διαδικασία. Αυτοί λοιπόν οι Δήμαρχοι, αυτές οι Δημοτικές Αρχές, κατά τη γνώμη οφείλουν και πρέπει να υποστηρίξουν τους εργαζομένους. Να υποστηρίξουν τις ίδιες τις δικές τους ενέργειες. Δεν μπορεί αυτή την κρίσιμη στιγμή να σιωπούν, και να αφήνουν τους ανθρώπους εκτεθειμένους στο έλεος των διαθέσεων του κυρίου Μητσοτάκη και της τρόικα» είπε και συνέχισε:
«Έχετε κύριε Αγραπίδη ηθική, νομική και πολιτική υποχρέωση να τους στηρίξετε. Διότι πρέπει να πείτε στον κόσμο, οι ενέργειες που κάνατε τότε ήταν νόμιμες ή όχι; Αν ήταν νόμιμες για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να απολογηθούν και να τιμωρηθούν;».
Άλλωστε , σημείωσε , « όταν γίνεται μια πρόσληψη, την ευθύνη τη φέρει αυτός ο οποίος προσλαμβάνει. Και όχι ο εργαζόμενος, όπως γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα. Περιμένουμε να ανυπομονησία, μπορώ να πω, την αντίδραση σας κύριε Αγραπίδη».
   «Να μην επιτραπεί στους Επιθεωρητές…»
Κάλεσε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει πολιτική απόφαση , ότι διαφωνεί με το νόμο 4250/2014, και εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο και τους υπαλλήλους να μην δώσουν στοιχεία.
Επίσης, να μην επιτραπεί στους επιθεωρητές ο έλεγχος των συμβάσεων και γενικότερα, να μην προχωρήσει καμία διαδικασία για την αξιολόγηση, είτε με ποσόστωση, είτε χωρίς.
    Παντελάκη: Να τιμωρηθούν και όσοι αποδέχθηκαν τα πλαστά
Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδας Παντελάκη, στην τοποθέτησή της , κατήγγειλε την κυβέρνηση για «πολιτική παραπλάνησης» ., θέτοντας παράλληλα  με την αξιολόγηση και  το ζήτημα του επανελέγχου των συμβάσεων, «μπλέκοντας μαζί τα πλαστά πτυχία».
«Αυτό το έκανε σκόπιμα» τόνισε, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι αντιμετωπίζει με καθαρότητα και διαφάνεια τα ζητήματα.
Η κ. Παντελάκη ξεκαθάρισε ότι, όσον αφορά τα πλαστά χαρτιά, θεωρεί ότι αυτός ο κόσμος όχι μόνο δεν μπορεί να μείνει στο Δήμο, αλλά θα πρέπει να παρθούν και μέτρα για τους προϊσταμένους τους διοικητικούς και τους πολιτικούς προϊσταμένους που τα υπογράφανε.
«Αν τιμωρηθούν οι εργαζόμενοι γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να τιμωρηθούν και αυτοί, συνολικά» υπογράμμισε. Όσο για τα υπόλοιπα, υποστήριξε ότι στόχος είναι ένα νέο κύμα απολύσεων, το οποίο έχει σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις και το κλείσιμο οργανισμών.
« Να εμποδιστεί η είσοδος των ελεγκτών»
«Νομίζω – είπε- ότι ιστορία στο Δήμο του Πειραιά θα γράψουν πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοι του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το παλέψουν. Κυρίως οι εργαζόμενοι να εμποδίσουν τους ελεγκτές και τους πάντες, να σηκωθούν από τις καρέκλες που ορισμένοι κάθονται και είναι σε αναμονή και περιμένουν κάποιος να τους λύσει το πρόβλημα. Να κινητοποιηθούν. Να δράσουν σαν ένας άνθρωπος. Και εμείς είμαστε κοντά τους. Οι εργαζόμενοι θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο Δήμο του Πειραιά και σ’ όλους τους Δήμους».
Κάλεσε τέλος το Δήμο, να συνεχίσει να μην συμμετέχει στον επιμερισμό των ποσοστών, ενώ σχετικά με τον επανέλεγχο των συμβάσεων, η κ. Παντελάκη τόνισε ότι θα πρέπει να εμποδιστεί η είσοδος των ελεγκτών στο Δήμο.
«Εδώ δεν πρόκειται να κάνουμε χάρη σε κανέναν. Εδώ πρόκειται για εργαζόμενους, οι οποίοι εργαζόντουσαν ανελλιπώς. Δεν απουσίαζαν ούτε μια μέρα. Για τέτοιες περιπτώσεις μιλάμε, δεν λέμε για άλλες. Που κάποιοι άλλοι μπορεί να παίρνανε και λεφτά και να ήταν στο σπίτι τους, ή να τους τα στέλνανε. Δεν μιλάω γι’ αυτές τις περιπτώσεις, που συνέβησαν τέτοια ευτράπελα στον Πειραιά» τόνισε και πρόσθεσε:
«Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δούλευαν και η μία σύμβαση που ανανεώνανε με την άλλη, υπήρχε ανανέωση, ήταν ένα κενό, ένα μήνα, δύο μήνες. Αυτοί όμως οι άνθρωποι δουλεύανε. Ήταν ανασφάλιστοι και δουλεύανε. Ανασφάλιστοι και απλήρωτοι όλα αυτά τα χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις είναι πανελλαδικά, δεν είναι άλλες».
Βουράκης: Παραλογισμός η ποσόστωση
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Νέας Αρχής» Ιωσήφ Βουράκης υπογράμμισε ότι παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό που έχει ο Δήμος Πειραιά, ασκούνται πιέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη διοίκηση, να δηλώσουν ότι ένα ποσοστό εργαζομένων είναι «ανίκανοι».
Το δε παράλογο είναι, πρόσθεσε, ότι δεν φταίει αυτός που έβαλε τον εργαζόμενο στη δουλειά, αλλά ο εργαζόμενος που είχε την ανάγκη να δουλέψει.
«Αντί να τιμωρείται αυτός, όποιος άνοιξε το παράθυρο και έβαλε κάποιον που είχε ανάγκη, τιμωρείται αυτός που είχε ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε λοιπόν, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει μια απόφαση ότι δεν πρόκειται, ούτε από «λάθος»,  όπως είχε γίνει παλαιότερα, να δοθούν στοιχεία.
«Οφείλουμε –είπε- να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου, γιατί πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωποι οι οποίοι ζουν, τρώνε ψωμί από εδώ. Δεύτερον, γιατί αν φύγουν και άλλοι, στο τέλος θα πρέπει να κλειδώσουμε το Δήμο και να φύγουμε όλοι. Και τρίτον, πρέπει να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους, αλλά όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, να ξέρουμε πόσοι είμαστε, ποιοι είμαστε, και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό».
Καλογερόγιαννης:Δεν είναι αριθμοί οι εργαζόμενοι
Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος βλέπει τους εργαζόμενους «σαν αριθμούς, που πρέπει να μειωθούν, και όχι σαν προσωπικότητες», υπογράμμισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Όλοι Μαζί» Αντώνης Καλογερόγιαννης.
«Σίγουρα – ανέφερε- πρέπει να δούμε ποια είναι τα πλαστά δικαιολογητικά, αν υπάρχουν πλαστά πτυχία. Για εμένα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες εκεί, και από τους ίδιους που τα κατέθεσαν, αλλά και απ’ αυτούς που τα δέχτηκαν».
Όσο για την αξιολόγηση με τα ποσοστά, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη, λέγοντας ότι δεν μπορεί με τίποτα να τη δεχτεί και επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι.
«Εάν κάποιος πρέπει να ψάξει, ας ψάξει ο Υπουργός σε πολύ συγγενικά του πρόσωπα, την εποχή του ’90, ’91, ’92, και τους διορισμούς που έκανε ο συγγενικό του πρόσωπο, κάνοντας ρουσφέτια. Και να μην αναζητάει ευθύνες από τους εργαζομένους που δουλεύουν και βγάζουν το ψωμί τους στο Δήμο Πειραιά» τόνισε.
Πρότεινε τέλος να μην δοθεί κανένα στοιχείο για τους εργαζομένους, οποιαδήποτε προσπάθεια και αν κάνει η κυβέρνηση.
Αγραπίδης: Ήταν όλα νόμιμα
Το λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης προκειμένου να απαντήσει στα όσα ακούστηκαν για το πρόσωπο του.
Ξεκίνησε λοιπόν, λέγοντας ότι θεωρεί άδικο το να επανέλθει η Πολιτεία σ’ ένα εργασιακό θέμα μετά από δέκα – δεκαπέντε χρόνια, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού του Δήμου.
Όσο για τα όσα έγιναν στις περίοδο του, ο κ. Αγραπίδης ξεκαθάρισε ότι όλα έγιναν νόμιμα. «Όλα τα στοιχεία το κράτος τα ξέρει. Όλοι οι φάκελοι πήγαν επάνω και έχουν εγκριθεί και από το ΑΣΕΠ» επισήμανε.
Κατά του επανελέγχου των συμβάσεων και υπέρ της αξιολόγησης, χωρίς όμως ποσοστά τάχθηκε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής» Ηλίας Κατσαφάδος.
Όσο για το ψήφισμα, ο κ. Κατσαφάδος το χαρακτήρισε κενό περιεχομένου και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
Το ψήφισμα
Το ψήφισμα τελικά που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά έχει ως εξής:
«Η εφαρμογή της νομιμότητας, ο έλεγχος και η τήρηση της στη δράση και τη λειτουργία των φορέων και οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για εμάς, δεν είναι αντικείμενο προς διαπραγμάτευση. Είναι θεσμική υποχρέωση που προβλέπεται μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες λογοδοσίας προς τους πολίτες και την τοπική κοινωνία, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, καθολικός έλεγχος σε όλα τα πεδία δράσης, σε κάθε πράξη, σε κάθε θεσμό.
Αυτό το αναφαίρετο καθήκον των φορέων της Αυτοδιοίκησης και δικαίωμα των ελεγκτικών μηχανισμών δεν μπορεί να εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών και σε αέναες επιχειρήσεις ενοχοποιήσεις επί δικαίων και αδίκων. Οι δόλιες παρανομίες πρέπει να τιμωρηθούν.
Για το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η πιστή και αυστηρή εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι σχετικοί Νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως είχαν αρχικά ψηφισθεί. Δεν γίνεται αποδεκτός ο εκ των υστέρων επανακαθορισμός των κριτηρίων πρόσληψης που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν.
Είναι αυτονόητο ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι για ενέργειες αρμοδίων οργάνων ή υπηρεσιακών συμβουλίων για τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου δεν συμφωνούμε στο να υποστούν, δέκα και δεκαπέντε χρόνια μετά, τις όποιες συνέπειες οι εργαζόμενοι.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:
  • Να σταλεί το ψήφισμα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να κοινοποιηθεί στα συλλογικά όργανα των φορέων της αυτοδιοίκησης ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • να γίνει ξεκάθαρο και σαφές ότι, ο έλεγχος γίνεται με βάση τα ισχύοντα κατά το χρόνο μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς επίσης
  • να μην υπάρξει καμία επίπτωση στους εργαζόμενους για τυχόν πράξεις ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων, συλλογικών και ανεξάρτητων που είχαν την ευθύνη και την αρμοδιότητα για να ελέγξουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων.
  • Σε συνέχεια της απόφασης της ΚΕΔΕ, την προσωρινή αναστολή των ελέγχων μέχρι την διευθέτηση των παραπάνω αιτημάτων».
 http://www.newsta.gr/, 2/11/2014