20 Νοε 2014

Δήμος Χαλανδρίου : Απαντητική επιστολή στη Περιφερειάρχη Αττικής κα Δούρου

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Δ/νση: Αγίου Γεωργίου 30 & Αριστείδου, Χαλάνδρι 
Τηλ: 213 2023918-919
Φαξ: 213 2023925


Χαλάνδρι 20-11-2014
Αρ.Πρ.28120

Αξιότιμη κα.Δούρου ,

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση λάβαμε την από 2/11 επιστολή σας, με την οποία τοποθετείστε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ζητάτε τη γνώμη μας και τη συμβολή μας. Η γενική σας τοποθέτηση μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους μια και συμπλέει ακριβώς και με τη δική μας θέση και προσέγγιση. Η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη και στοίχημα όλων μας και θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι σε ό,τι αφορά τον Δήμο μας, τη συμβολή μας μπορείτε να τη θεωρείτε δεδομένη.
Οι θέσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως εκφράστηκαν και παρουσιάστηκαν στους πολίτες του Χαλανδρίου προεκλογικά, στηρίζονταν στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης. 
Το πλάνο μας στοχεύει, αφενός μεν να μειώσουμε μέσω διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης τις ποσότητες των απορριμμάτων που οδηγούνται προς ταφή, μειώνοντας παράλληλα και το σχετικό κόστος μεταφοράς και διάθεσης, αφετέρου δε να έχουμε έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων και του κομποστ, καθώς και από τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις για την ανακύκλωση. Είναι ξεκάθαρο ότι τα οφέλη αυτής της διαχείρισης είναι τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.
Τα αστικά απορρίμματα στη χώρα μας αποτελούνται κατά 50-60% ανακυκλώσιμα, τα μισά περίπου από τα οποία είναι χαρτί και χαρτόνι και τα υπόλοιπα άλλες συσκευασίες (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο). Επειδή μάλιστα το ειδικό βάρος των ανακυκλώσιμων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό των ζυμώσιμων, το ποσοστό των μη ανακυκλωσιμων κατ’ όγκο δεν υπερβαίνει το 25%. Αυτό σημαίνει ότι αν είχαμε πλήρη ανακύκλωση θα έπρεπε να είχαμε 4 κάδους ανακύκλωσης (μπλε) για κάθε πράσινο κάδο. Στην πόλη μας, όπως και σε όλη τη χώρα, συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο: έχουμε 4500 πράσινους και 1200 περίπου μπλε κάδους. Ακόμα 13 απορριμματοφόρα μεταφέρουν πράσινους και μόλις 3 μεταφέρουν μπλε κάδους. Είναι σαφές λοιπόν ότι το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα δεν προάγει την ανακύκλωση. Σύμφωνα με τον προηγούμενο αντιδήμαρχο καθαριότητας, το ποσοστό ανακύκλωσης εκτιμάται (αμφισβητήσιμο για μας) στο 25%. Προφανώς το υπάρχον σύστημα δεν επιτρέπει την αύξηση της ανακύκλωσης και αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη συμμετοχής του κόσμου, αλλά στον λανθασμένο και προσχηματικό σχεδιασμό.

Ο Δήμος Χαλανδρίου με εκτιμούμενο ενεργό πληθυσμό κοντά στις 100.000, παράγει περί τους 140-150 τόνους την ημέρα απορριμμάτων (130 οδηγούνται στους πράσινους κάδους και 15 στους μπλε). Ακόμα παράγει 37.000 κυβικά μέτρα τον χρόνο κλαδιά και ογκώδη που χρειάζονται ειδική αποκομιδή.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Χαλανδρίου αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και πιέσεις στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο έργο του και σοβαρότατες απειλές για το μέλλον. 
Για τον Δήμο μας αποτελεί άμεση ανάγκη η επαρκής χρηματοδότηση του διαμορφωμένου Τοπικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και οι κατάλληλες χωροθετήσεις με την οριστικοποιήση των θεσμικών εργαλείων που απαιτούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης των τριών σημαντικότερων προβλημάτων που ως δήμος αντιμετωπίζουμε . 
Την έλλειψη χωροθέτησής αμαξοστάσιου –χώρου διαλογής και μεταφόρτωσης. Το υφιστάμενο αμαξοστάσιο είναι πιεσμένο εξαιρετικά από πλευράς χώρου έχει εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και ήδη έχει ζητηθεί η παράδοση του μέχρι το τέλος του έτους. Ο Δήμος πρέπει να αναζητήσει άμεσα χωροθέτηση τόσο για το αμαξοστάσιο, όσο και για την ανάπτυξη του αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης που οραματίζεται. 
Την ανεπάρκεια και η κακή κατάσταση του εξοπλισμού. Ο στόλος των απορριμματοφόρων είναι πολύ γερασμένος και η συντήρηση του προβληματική και κοστοβόρα .
Την έλλειψη προσωπικού. Το μισό περίπου από το υπάρχον προσωπικό έχει προσληφθεί σε εποχική βάση. Επίσης το συνολικό προσωπικό (μόνιμοι και εποχικοί) υπολείπεται σημαντικά του απαιτούμενου για να μπορεί να διατηρείται ο Δήμος καθαρός. 

Προγραμματισμός τοπικού σχεδίου ανακύκλωσης υλικών και κομποστοποίησης στο Δήμο Χαλανδρίου

Οι πρώτες μας ενέργειες περιλαμβάνουν:

1. Αγορά 1000 κίτρινων κάδων για διακριτή ανακύκλωση του χαρτιού/χαρτονιού. 
 Οι κίτρινοι κάδοι θα τοποθετηθούν δίπλα στους μπλε, οι οποίοι πλέον θα δέχονται μόνο τις άλλες συσκευασίες (πλαστικό, γυαλί, μέταλλο). Τα τελευταία διαχωρίζονται εύκολα στην μονάδα διαλογής χειρωνακτικά από μεταφορική ταινία. Έτσι θα έχουμε δύο ποιοτικά ρεύματα ανακύκλωσης, ένα για το χαρτί/χαρτόνι και ένα για τα λοιπά ανακυκλώσιμα. 

2. Εξασφάλιση χώρου για τη διαλογή υλικών ανακύκλωσης και προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού για διαλογή και δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων. 
 Θα χρειαστεί χώρος 2 περίπου στρεμμάτων όπου θα κατασκευαστεί μεταλλικό ψηλοτάβανο κτίσμα για να στεγάσει την διαδικασία διαλογής και δεματοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Τα ανακυκλώσιμα υλικά θα πωλούνται με πλειοδοτικό διαγωνισμό.

3. Αγορά ή ενοικίαση χώρου και εξοπλισμού για την κομποστοποίηση των κλαδεμάτων/πρασίνου (ανέρχονται σε 5.000 τόνους ετησίως). 
Τα κλαδέματα μπορούν να κομποστοποιούνται εύκολα (με προσθήκη λίγου νερού) σε 4 περίπου μήνες (κομποστοποίηση + ωρίμαση) παράγοντας άριστης ποιότητας κομπόστ. Για αυτό θα απαιτηθεί χώρος περί τα 5 στρέμματα και εξοπλισμός. Η διεργασία αυτή για αυτό το υλικό δεν παράγει καθόλου οσμές. Σε πρώτη φάση δεν κρίνεται σκόπιμο να οδηγούνται εκεί υπολείμματα τροφών. Αυτό μπορεί να γίνει αργότερα με την προμήθεια κλειστών κομποστοποιητών, όπου θα γίνεται η αρχική (δύσοσμη) φάση της αποδόμησης. 

4. Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
Προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νέο σύστημα ανακύκλωσης/ κομποστοποίησης θα απαιτηθεί σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με φυλλάδια και εκδηλώσεις κατά γειτονιά. Για τον σκοπό αυτό έχουν προβλεφθεί αντίστοιχα κονδύλια στον προϋπολογισμό 2015 .
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης του τοπικού σχεδίου διαχείρισης έχουμε ήδη προϋπολογίσει για το 2015 την αγορά των κίτρινων κάδων και την αγορά γης για την κάλυψη των αναγκών στάθμευσης των απορριμματοφόρων και των διεργασιών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. 

Ασφαλώς η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο μας έχει άμεση εξάρτηση και από τον νέο ΠΕΣΔΑ, ο οποίος πρέπει άμεσα να προχωρήσει, για να υπάρξει επί τέλους μία οικολογική και οικονομική διευθέτηση του σημαντικότατου και πιεστικότατου αυτού προβλήματος στην Περιφέρεια μας. Ακόμη, είμαστε βέβαιοι ότι και εσείς ως Περιφερειακή αρχή θα μας συμπαρασταθείτε στα θέματα των χωροθετήσεων, αδειοδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα. Προσβλέπουμε λοιπόν στην άμεση καλή μας συνεργασία και είμαστε στη διάθεση σας για τα περαιτέρω.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ


ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΡΟΥΣΣΟΣ