24 Νοε 2014

Φωτογραφικός ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια του Ηρακλείου

Για Μπόμπολα πάει κι αυτή η δουλειά...

Καταγγέλλει ο πρώην ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης - Ψιλοπράγματα το... δωράκι, μόλις 5.373.000 ευρώ...

Με το δίκιο τους στηρίζουν οι νταβατζήδες την κυβέρνηση. Στα όπα όπα τους έχει... Άλλη μια δουλειά κατευθύνεται προς τα κει...

Τα σκουπίδια είναι το νέο χρυσωρυχείο... Βλέπουμε τι μάχη γίνεται για τα σκουπίδια της Αθήνας. Αυτό ήταν το κύριο... ζητούμενο των εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής και η καυτή πατάτα είναι τώρα στα χέρια της Ρένας Δούρου.

Στο Ηράκλειο είχε φροντίσει για όλα η προηγούμενη δημοτική αρχή, που είχε συντάξει τον σχετικό φωτογραφικό διαγωνισμό, ο οποίος φωτογραφίζει τόσο καλά τον ανάδοχο του έργου, που ο Σύλλογος Εργοληπτών Ηρακλείου, σχολιάζοντας τους όρους του, σημειώνει... εκκωφαντικά: «Λησμόνησαν δυστυχώς οι συντάκτες της διακήρυξης να συμπεριλάβουν και τον όρο «ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να έχει γεννηθεί στην ημερομηνία... και στην πόλη...». Την επόμενη φορά ας μην το παραλείψουν...»! Πρόκειται για τον διαγωνισμό «Διαχείριση Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου», που -όπως υποστηρίζει σε επιστολή του ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην δήμαρχος Χερσονήσου Σπύρος Δανέλλης- είναι φωτογραφικός, καθώς δρομολογεί την ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη εταιρεία και ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή της καύσης των σκουπιδιών, που -όπως ξεκαθαρίζει- είναι καταστροφική και την εγκαταλείπουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο κ. Δανέλλης επισημαίνει ότι, εκτός των άλλων, έχει ενδιαφέρον να δούμε με προσοχή και σε άλλο επίπεδο τους χειρισμούς της πρώην δημοτικής αρχής, η οποία ενώ έχασε τις εκλογές και ενώ γνώριζε ότι επέκειτο αλλαγή της ηγεσίας του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης), δεν δίστασε να δεσμεύσει τη νέα διοίκηση με την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου, και μάλιστα με έναν διαγωνισμό που έχει καταγγελθεί ως φωτογραφικός. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της, η δημοσίευση της δημοπράτησης στην Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου και ο διαγωνισμός είχε σχεδιαστεί να γίνει στις 20 Νοεμβρίου - προκαταλαμβάνοντας τη νέα Αρχή. 
Ο διαγωνισμός αφορά την περίφημη μονάδα βιοξήρανσης που λειτουργεί από το 2010 δίπλα στη Λαχαναγορά. Το τίμημα είναι 5.373.000 ευρώ για τη λειτουργία δύο χρόνων, με δυνατότητα απευθείας επέκτασης και για τρίτο χρόνο για 7.794.000 ευρώ συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Δανέλλη, «η ιδιαίτερα ενεργοβόρα αυτή μονάδα, ξεπερασμένη πλέον στην Ευρώπη, συνόδευε εργοστάσια καύσης, προεπεξεργαζόμενη τα απορρίμματα για τη βελτίωση της θερμικής τους απόδοσης με τη μείωση της υγρασίας τους». Στην ίδια κατεύθυνση με τις καταγγελίες του πρώην ευρωβουλευτή κινείται και ο Σύλλογος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ηρακλείου, που με επιστολή του υπογραμμίζει ότι «οι φωτογραφικοί όροι του διαγωνισμού είναι οι πλέον εκκωφαντικοί… περιορίζουν τον ανταγωνισμό και υπονομεύουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον…». Με την παρέμβασή του στη νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ ζητάει την ακύρωση του διαγωνισμού και την επανάληψή του, με την προϋπόθεση ότι θα αρθεί κάθε καταχρηστικός και αθέμιτος όρος και απαίτηση. 
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι, εάν η νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ επιμείνει στους καταχρηστικούς όρους, έχει αποφασίσει να αντιδράσει και με άλλους τρόπους… στο πλαίσιο της νομιμότητας… 

Εφημερίδα "Το Παρόν", 23/11/2014