27 Νοε 2014

Ομιλία της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου στο Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ

Ρένα Δούρου: «Αρχίζει σήμερα μια νέα περίοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

«Στον ΕΔΣΝΑ ξεκινά σήμερα μια νέα εποχή, μια νέα περίοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μια διαχείριση που πλέον οφείλει να γίνει οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες και το περιβάλλον. Αυτό είναι που ζητούν επιτακτικά οι πολίτες. Αυτό είναι που ζητά επιτακτικά η κοινωνία». 
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου, αφού κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εκπροσώπους πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί και οφείλει να παίξει ο ΕΔΣΝΑ, αναφέρθηκε στον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Αττικής, στην οποία «το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν περιορίζεται αλλά υπερβαίνει τα όρια των δήμων», καθώς και στο γεγονός ότι «δράσεις πρώτες στην ιεραρχία, όπως της πρόληψης, της ανάκτησης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, των προδιαλεγμένων οργανικών, είναι πρωτίστως τοπικές δράσεις».
Στη συνέχεια η κ. Δούρου, αναφερόμενη στην επιστολή της προς τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της φιλοσοφίας της διαχείρισης των απορριμμάτων, με «έμφαση στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου. Με έμφαση δηλαδή στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση», επανέλαβε την πάγια θέση – προεκλογική δέσμευση – της Δύναμης Ζωής «για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης».

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενη στην παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία, «ότι θα γίνει η Αττική, Νάπολη, ότι θα γεμίσουν οι δρόμοι με σκουπίδια, ότι θα χάσουμε χρόνια σχεδιασμού, ή το τελευταίο εφεύρημα, μήπως η νέα περιφερειακή αρχή στείλει τα απορρίμματα στην… Κίνα», τόνισε ότι πρόκειται για «ερωτήματα αβάσιμα που αποσκοπούν σε ένα πράγμα: στο να μην αλλάξει τίποτε. Για να διαιωνίζεται το αποτυχημένο status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή». Και έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις ενέργειες της απελθούσας διοίκησης του ΕΔΣΝΑ αναφορικά με την εξασφάλιση χώρου τελικής διάθεσης αποβλήτων, με την αναθεώρηση του σχεδιασμού της διαχείρισης απορριμμάτων, την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στη επικοινωνία της ανάγκης να πάψει να υφίσταται ο εφιάλτης της Φυλής.
Τέλος, η κ. Δούρου έκανε ειδική αναφορά στο σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει ο ΕΔΣΝΑ, επισημαίνοντας ότι «θα το φέρει σε πέρας λειτουργώντας με διαφάνεια και με αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών του», χωρίς τη «μέχρι σήμερα απαξίωση δυναμικού και υπηρεσιών που μπορεί να οδηγήσει το Σύνδεσμο σε εκφυλισμό και μηχανισμό ανάθεσης εργολαβιών και διανομής αντισταθμιστικών που θα θέσει υπό αμφιβολία το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων».

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία της Περιφερειάρχη:

«Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα στον ΕΔΣΝΑ, με τη συγκρότηση του ΔΣ και την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, ξεκινά μια νέα εποχή.
Μια νέα περίοδος για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μια διαχείριση που πλέον οφείλει να γίνει οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες και το περιβάλλον. Αυτό είναι που ζητούν επιτακτικά οι πολίτες. Αυτό είναι που ζητά επιτακτικά η κοινωνία.
Σε αυτό το στόχο πρέπει όλοι να συστρατευθούμε.
Για αυτόν τον στόχο πρέπει όλοι μαζί, εκπρόσωποι του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, να εργαστούμε. Και είμαι σίγουρη ότι θα το πράξουμε.
Με δουλειά στο πλαίσιο των οργάνων αλλά και στην κοινωνία, με στόχο την αποτελεσματικότητα, μακριά από λογικές δημιουργίας εντυπώσεων και εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων.
Και σε αυτή τη συλλογική μας προσπάθεια, αυτοδιοίκησης και πολιτών, ο ΕΔΣΝΑ μπορεί και οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο, γιατί είναι ο φορέας που συνδέει τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης.
Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ειδικά για την Αττική, με τον μητροπολιτικό της χαρακτήρα, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν περιορίζεται , αλλά υπερβαίνει τα όρια των δήμων . Γνωρίζουμε επίσης ότι δράσεις πρώτες στην ιεραρχία, όπως της πρόληψης, της ανάκτησης , της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, των προδιαλεγμένων οργανικών, είναι πρωτίστως τοπικές δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, στις αρχές Οκτωβρίου απηύθυνα τη γνωστή επιστολή προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της φιλοσοφίας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η επιστολή έθετε, υπενθυμίζω, μία αρχή και δύο ξεχωριστά ζητήματα.
Η αρχή έχει να κάνει με την υπερώριμη πλέον ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με έμφαση στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου. Με έμφαση δηλαδή στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση.
Αναφορικά με τα δύο ζητήματα. Το πρώτο αναφερόταν στην πολιτική δέσμευση της Δύναμης Ζωής για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Το δεύτερο σχετιζόταν με την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
Όλα αυτά δεν είναι καινοφανή.
Τα έχουμε ήδη διατυπώσει κατά την προεκλογική εκστρατεία. Και οι πολίτες τα ενέκριναν με τη ψήφο τους. Και αναμένουν τώρα, από εμάς, την υλοποίησή τους.
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στην παραπληροφόρηση και την κινδυνολογία, που έκαναν την εμφάνισή τους, μόλις η νέα Περιφερειακή Αρχή, δηλώνοντας πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, διατύπωνε πρόταση για νέα διαχείριση των απορριμμάτων.
Αίφνης λοιπόν ορισμένοι, και μάλιστα ιθύνοντες, άρχισαν να αναρωτιούνται, με σαφείς αιχμές απειλής, ότι θα γίνει τάχατες η Αττική, Νάπολη, ότι θα γεμίσουν οι δρόμοι με σκουπίδια, ότι θα χάσουμε χρόνια σχεδιασμού, ή το τελευταίο εφεύρημα, μήπως η νέα περιφερειακή αρχή στείλει τα απορρίμματα στην… Κίνα.
Πρόκειται για ερωτήματα αβάσιμα που αποσκοπούν σε ένα πράγμα: στο να μην αλλάξει τίποτε. Για να διαιωνίζεται το αποτυχημένο status quo διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή.
Πρόκειται για ερωτήματα υποκριτικά, γιατί Νάπολη κινδύνευε να γίνει η Αττική αν προχωρούσαν τα σχέδια της απελθούσας διοίκησης του Συνδέσμου.
Για παράδειγμα τι έκανε η απελθούσα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για να εξασφαλίσει χώρο τελικής διάθεσης των αποβλήτων, όταν είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε μονάδα επεξεργασίας χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να κατασκευαστεί; Που θα πήγαινε τα σκουπίδια μέχρι τότε;
Τι εμπόδισε την απελθούσα διοίκηση της Περιφέρειας να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων;
Τι την εμπόδισε να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή και πλέον εθνική νομοθεσία;
Τι την εμπόδισε να κάνει κοινωνούς τους δήμους, τους φορείς, την επιστημονική κοινότητα, τους πολίτες, της ανάγκης να πάψει να υφίσταται ο εφιάλτης της Φυλής;
Κυρίες και κύριοι,
Δεν θέλω σήμερα να μακρηγορήσω.
Κλείνοντας λοιπόν θέλω να αναφερθώ ειδικά στον Σύνδεσμο. Έναν αυτοδιοικητικό φορέα που καλείται να επιτελέσει σημαντικό έργο.
Και αυτό θα το φέρει σε πέρας λειτουργώντας με διαφάνεια και με αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών του.
Η μέχρι σήμερα απαξίωση δυναμικού και υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει τον Σύνδεσμο σε εκφυλισμό.
Σε μηχανισμό ανάθεσης εργολαβιών και διανομής αντισταθμιστικών και παράλληλα να θέσει υπό αμφιβολία το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Για να αλλάξει αυτή η ρότα, ο ρόλος των εργαζομένων του συνδέσμου είναι καθοριστικός.
Πιστεύουμε και εμπιστευόμαστε τις δυνατότητες προσφοράς τους και την αίσθηση ευθύνης τους.
Μαζί θα φέρουμε σε πέρα το δύσκολο έργο της αλλαγής της διαχείρισης των απορριμμάτων».