Σοκ στο πανελλήνιο προκάλεσε η καταγγελία εγκύου εργαζόμενης στο Ηράκλειο της Κρήτης, σύμφωνα με την οποία δέχθηκε απειλές να ρίξει το παιδί της, για να συνεχίσει να έχει τη δουλειά της! Δυστυχώς, παρόμοια περιστατικά είναι συχνά, σε όλη την Ελλάδα, με την Αλεξανδρούπολη να μην αποτελεί εξαίρεση…
Στην περίπτωση της 33χρονης από την Κρήτη, όπως καταγγέλλεται, στον εργασιακό της χώρο επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας, καθώς η ίδια «έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά». Στο πλευρό της εργαζόμενης βρίσκονται μια σειρά από σωματεία του Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων η τοπική ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής.
Και στην Αλεξανδρούπολη
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Απόστολος Γκιγκούδης σημειώνει πως τέτοια περιστατικά συνιστούν μία διαρκή «πληγή» και στην περιοχή μας, εκφράζοντας την αποστροφή του για τις περιπτώσεις αυτές των εργοδοτών, που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, την στιγμή μάλιστα που η νομοθεσία είναι σαφής και πάντα υπέρ των γυναικών που εγκυμονούν, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υποχρέωση του εκάστοτε εργοδότη να μην μπορεί να απολύσει την εργαζόμενη, όχι απλώς για όσο διάστημα κυοφορεί, αλλά και για 18 μήνες μετά τη γέννα.
Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη, μία εργαζόμενη σε ιδιωτική επιχείρηση της περιοχής μας, η οποία διανύει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της, κατήγγειλε στο Εργατικό Κέντρο ότι μόλις ενημέρωσε τον εργοδότη της ότι βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα, εκείνος της ανακοίνωσε την απόλυσή της! Τελικώς, μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Επιθεώρησης Εργασίας και επαφή με το δικηγόρο της επιχείρησης, υπήρξε ανάκληση της απόφασης απόλυσης και η εργαζόμενη επέστρεψε κανονικά στην εργασία της.
«Η απόλυση ακυρώθηκε αμέσως, αφού η νομοθεσία προστατεύει απόλυτα τέτοια περιστατικά. Ήταν άριστη η κίνηση της εργαζόμενης να μας ενημερώσει, ώστε να παρέμβουμε για να βρει το δίκιο της και να επιστρέψει στη δουλειά της. Οι γυναίκες θα πρέπει να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά και να μη φοβούνται», αναφέρει ο κ. Γκιγκούδης.
της Κικής Ηπειρώτου