Γράφει ο Εργατικός
Εφημερίδα "Το Παρόν", 2/11/2014
Κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών και τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ Σάιμον Ο' Κόνορ, που ζητεί εμπράγματες εγγυήσεις και αντίστοιχες κινήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την εκταμίευση της προτελευταίας δόσης του 2014, ύψους 7,1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση μεταθέτει άρον άρον τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.
Το τελευταίο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ για μετάθεση το δεύτερο εξάμηνο του 2015, θα συζητηθεί σε όλη του την έκταση από την ερχόμενη Τετάρτη στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Πρώτο θέμα είναι η θεσμοθέτηση της 20ετίας για τη χορήγηση κατώτατης σύνταξης, αντί της ισχύουσας σήμερα 15ετίας, αλλά και η πλήρης εφαρμογή από την 1.1.2015 της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ, που όμως δεν θα συνοδεύεται από το ΕΚΑΣ.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αυτή τη φάση να καταφέρει να πείσει τους δανειστές να παραπεμφθούν μετά το πρώτο τρίμηνο οι νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και να «παγώσουν» για το ίδιο διάστημα οι μειώσεις στις επικουρικές, σπεύδοντας ταυτόχρονα με έκτακτη χρηματοδότηση να καλύψει τις τρέχουσες παροχές στο ενιαίο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑ).
Στο μέτωπο των εργασιακών οι δανειστές επιμένουν σε δύο θέματα που είναι ικανά να δοκιμάσουν σοβαρά τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που είναι η καθιέρωση νόμου για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του εργοδοτικού «λοκ άουτ».
Η «συμβιβαστική» γραμμή που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει την πλήρη συμφωνία για τις 6.500 απολύσεις στο δημόσιο τομέα, (5.500 μέχρι το τέλος του 2014) ενώ όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης Κ. Μητσοτάκη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Κουτσούκος) δεν θα υπάρξει μείωση των μισθών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων και το μισθολογικό θέμα του δημοσίου παραπέμπεται για το 2016.
Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τους εισαγωγικούς μισθούς των υπό διετή δοκιμή δημοσίων υπαλλήλων. Η «τρόικα» έχει ζητήσει την εξίσωση του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, όπως είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» πριν από δύο εβδομάδες.
Επίσης θα αλλάξει άρδην ο συνδικαλιστικός νόμος (περιορισμοί στην προκήρυξη απεργιών, τις συνδικαλιστικές άδεις και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων). Επίσης θα αλλάξει άρδην ο συνδικαλιστικός νόμος (περιορισμοί στην προκήρυξη απεργιών, τις συνδικαλιστικές άδειες και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων).