30 Οκτ 2014

Δήμαρχος για τον λαό…

των Μαρίας Δήμα, Στέργιου Ζιαμπάκα
"Εφημερίδα Των Συντακτών", 30/10/2014

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, σύρεται ενώπιον της Δικαιοσύνης με εντολή Μητσοτάκη, γιατί αρνείται να εφαρμόσει έναν «αντισυνταγματικό» νόμο, υπερασπιζόμενος τους εργαζομένους.

Εξηγήσεις με την… ιδιότητα του υπόπτου έδωσε χθες ενώπιον της εισαγγελέως, Καλλιόπης Νταγιάντα, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος απάντησε μέσω υπομνήματος για τους λόγους που αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για την «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο» μετατροπής συμβάσεων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου. Ο δήμαρχος έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Εξερχόμενος από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Ρούσσος δήλωσε αναφορικά με το θέμα των συμβάσεων ότι «πρόκειται για νόμο αντισυνταγματικό που δεν εφαρμόζεται». Σύμφωνα με πληροφορίες, με το υπόμνημα που κατέθεσε ο δήμαρχος συνόψισε την άποψή του ότι πρόκειται για έναν παράλογο νόμο (σ.σ. 4250/2014 που αναφέρεται, τόσο στην «αξιολόγηση όσο και στον «επανέλεγχο»), τον οποίο δεν εφάρμοσε, υπερασπιζόμενος τους εργαζόμενους στον δήμο του και, επομένως, δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα. Σημειώνεται ότι έχουν ακόμη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για την άρνησή τους να παραδώσουν σχετικά στοιχεία οι δήμαρχοι: Τ. Καφατσάκη (Ζωγράφου), Γ. Ιωακειμίδης (Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη), Κ. Πελετίδης (Πατρέων) και Απ. Καλογιάννης (Λαρισαίων).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η εισαγγελική έρευνα επικεντρώθηκε στους συγκεκριμένους δημάρχους μετά τον φάκελο που έστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πέντε εκθέσεις άρνησης ελέγχου, τις οποίες συνέταξαν ελεγκτές-επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ και αφορούν στους συγκεκριμένους επικεφαλής δημοτικών αρχών που εμφανίζονται να αρνήθηκαν την παράδοση στοιχείων, προκειμένου να ελεγχθούν οι μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων.