13 Σεπ 2014

Σίμος Ρούσσος: «Θα διοικήσουμε μαζί με τους δημότες» – VIDEO

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο enypografa.gr, ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου δίνει το γενικότερο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει την προσεχή πενταετία. Ο κ. Σίμος Ρούσσος σκιαγραφεί τα βασικότερα προβλήματα της πόλης, αναφέρεται στις πηγές χρηματοδότησης που θα στραφεί για να αποκομίσει περισσότερα έσοδα, δηλώνει ανοιχτός στις συνεργασίες εντός κι εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου, επιμένει στη διοίκηση με συμμέτοχο τον δημότη, δηλώνει ότι αισθάνεται τιμή που ανήκει στον χώρο της Αριστεράς και λέει στους πολίτες του Χαλανδρίου τι πρέπει να περιμένουν από τη νέα διοίκηση την τρέχουσα δημοτική περίοδο.


Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου

Για τα προβλήματα της πόλης του Χαλανδρίου και πώς αυτά ιεραρχούνται…

Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε με ποια από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης θα ασχοληθούμε πρώτα. Είμαστε αναγκασμένοι να καταπιαστούμε με όλα τα ζητήματα του Χαλανδρίου.

Και μιλάμε για το μεγάλο θέμα της καθαριότητας της πόλης, για τις σημαντικές εκκρεμότητες με τους αθλητικούς χώρους, για τα έργα που έχουν σταματήσει στη Ρεματιά και παρολίγον το περασμένο Σάββατο (6 Σεπτεμβρίου) να δημιουργηθούν ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά που ζήσαμε στο παρελθόν, μιλάμε για τα στρατηγικά προβλήματα, όπως η ένταξη στο Σχέδιο της περιοχής Πεύκου Πολίτη…

…Παράλληλα, δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο θέμα με τους εργαζόμενους στον Δήμο από τη διαδικασία της δήθεν αξιολόγησης, που, σε συνδυασμό με τον επανέλεγχο συμβάσεων, απειλεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στο προσωπικό μας. Είναι γνωστό ότι από τον Δήμο Χαλανδρίου λείπει κόσμος και αυτό έχει άμεση συνέπεια στην εξυπηρέτηση των δημοτών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των κοινωνικών δομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί. Με αυτά τα μέτρα υπονομεύεται η ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι δικαίως αντιδρούν κι εμείς θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά τους να σταματήσει η εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Για τις πηγές πόρων που θα αναζητήσει για τη χρηματοδότηση των αλλαγών που θα επιχειρήσει στον Δήμο…

Οι αλλαγές, εκτός από πόρους, απαιτούν όρεξη, μεράκι και δουλειά, στοιχεία που πιστεύω ότι υπάρχουν σε επάρκεια.

Από εκεί και πέρα εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε μία διαφορετική ιεράρχηση στα έσοδα. Όπως θα φανεί και στον επόμενο προϋπολογισμό, θα επιδιώξουμε να εισπράξουμε από τους «έχοντες και κατέχοντες», από αυτούς που επιβαρύνουν με τις χρήσεις τους περισσότερο τον κοινωνικό ιστό της πόλης και λιγότερα από τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας κι αυτό θα φανεί στην κατανομή των δημοτικών τελών.

Η κατάσταση που επικρατούσε με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυτές που επιβαρύνουν την πόλη και προκλητικά ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με απανωτές μειώσεις δημοτικών τελών, θα αλλάξει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μιλάμε για τις επιχειρήσεις πάνω από 200 τ.μ., για τα σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως οι δράσεις που αφορούν στο ΣΕΣ, το νέο ΕΣΠΑ όπως λέγεται, καθώς και οι ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών, που αφορούν επιχειρήσεις αλλά και δημότες, τις οποίες θα επιχειρήσουμε, με μία καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών μας, να τις εισπράξουμε.


Για το πόσο τον αγχώνει το Αριστερό πρόσημο στη διοίκησή του σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει στον Δήμο…

Καταρχάς η χρέωσή μας στον χώρο της Αριστεράς είναι τιμή για εμάς, αφού αυτή είναι η πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη. Το άγχος ή σωστότερα, το αίσθημα ευθύνης που έχουμε είναι να αποδείξουμε ότι, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και σε αυτήν την πολύ άσχημη συγκυρία για την Ελλάδα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχουν δυνατότητες και λύσεις που μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση. Αυτό μας δημιουργεί ένα άγχος και μία πίεση, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Για την προοπτική συνεργασίας -και σε ποια βάση- με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου…

Όπως είπα και στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας, σκοπεύουμε να ακούσουμε, να είμαστε ανοιχτοί και να συζητήσουμε με όλο τον λαό του Χαλανδρίου και φυσικά με όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Η βάση της συνεργασίας είναι τα προβλήματα της πόλης, είναι οι διαφορετικές ιδέες και προσεγγίσεις, που μπορούν να εμπλουτίσουν μία στρατηγική λύσης για τα «φλέγοντα» ζητήματα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε τις πόρτες και τ΄ αυτιά μας σε κανέναν και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιον έχει να συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων.

Για το τι πρέπει να περιμένει ο πολίτης του Χαλανδρίου από τη διοίκηση του Σίμου Ρούσσου τα επόμενα πέντε χρόνια…

Πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια, την οποία προσωπικά εκφράζω ως επικεφαλής. Αυτό που πρέπει να περιμένουν οι πολίτες είναι η επιβεβαίωση, πλέον από τη θέση της διοίκησης, με πρακτικό τρόπο, όλης αυτής της 20χρονης πορείας της παράταξης στην ιστορία της πόλης. Αυτό σημαίνει ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα, άμεση εμπλοκή με τα προβλήματα της πόλης, ανοιχτά αυτιά, προσπάθεια να εμπνεύσουμε τον δημότη να συμμετέχει στη διοίκηση αυτής της πόλης.

Εάν δεν εμπνευστεί ο δημότης να συνεισφέρει, με τις προτάσεις, τις ιδέες, τις απόψεις και την εθελοντική του συνεισφορά στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης, αλλά και της χώρας, νομίζουμε ότι θα έχει χαθεί το στοίχημα.

Ο τρόπος με τον οποίο πορεύτηκαν οι πολιτικοί όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε συνολική κατάρρευση τη χώρα. Η εμπλοκή του πολίτη στη διοίκηση είναι μία άλλη αντίληψη και είναι η μόνη διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση.

http://enypografa.gr/, 9/9/2014