2 Σεπ 2014

Δήμος Νίκαιας : Το οικονομικό «θαύμα»!

Το οικονομικό «θαύμα» του Ιωακειμίδη .Μείωσε κατά 50 εκατ. ευρώ , σε 3,5 χρόνια (!) τα χρέη του Δήμου  Νικαίας

Θεαματική είναι η βελτίωση του οικονομικών του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο ισολογισμός του 2013 παρουσίασε κέρδη της τάξεως των 22,7 εκατ. Ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος του Δήμου μειώθηκε από τα 87 εκατ. Ευρώ που ήταν όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, στα 37 εκατ. Ευρώ, τα οποία αφορούν πλέον μόνο το δανεισμό του Δήμου, καθώς οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές έχουν αποπληρωθεί. Όπως υπογράμμισε , ο Αντιδήμαρχος , Άκης Τούντας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Δήμος έχει αποβάλει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του χρέους του. Επίσης , εισπράχθηκαν παλαιότερες απαιτήσεις του Δήμου, με αποτέλεσμα από τα 21 εκατ. Ευρώ που ήταν το 2012, να έχουν φτάσει το 2013 στα 17 εκατ. Ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή υπήρξε σημαντική μείωση των δανείων από 42 εκατ. Ευρώ περίπου που ήταν το 2010, στα περίπου 38 εκατ. Ευρώ. 

Ιωακειμίδης
Ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε λοιπόν ότι παράλληλα με τη μείωση της μισθοδοσίας, μειώθηκαν και οι ΚΑΠ κατά 62%, επισημαίνοντας ότι οι μειώσεις στις αποδοχές ήταν πολύ μικρότερες από το ποσοστό αυτό. «Η διαφορά λοιπόν που υπήρχε μεταφέρθηκε επί τα χείρω τα επόμενα χρόνια» παρατήρησε και εξήγησε ότι η αναφορά στη μείωση της μισθοδοσίας θα είχε νόημα, μόνο αν ο Δήμος εξακολουθούσε να παίρνει τους ίδιους ΚΑΠ. Παρόλα αυτά, όπως υπογράμμισε, ο Δήμος κατάφερε να επιβιώσει και κατάφερε να καλύψει και εξ ιδίων πόρων ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει σημασία αν τα χρέη ήταν του Δήμου ή του κράτους, από τη στιγμή που αυτός που πρέπει να τα πληρώσει είναι ο Δήμος.

«Δεν έγιναν με μαγικό ραβδί»
«Όταν κάτι το χρωστάς, το χρωστάς. Πολιτικά, μπορεί να επιμερίσεις ευθύνες σε πάρα πολλούς και να ρίξεις ευθύνες στο κράτος, που θα συμφωνούσαμε απόλυτα. Το αποτέλεσμα όμως είναι πως έτσι και αλλιώς πρέπει να εξοφλήσουμε αυτά τα λεφτά» τόνισε και επισήμανε ότι σ’ αυτό το κομμάτι δούλεψε η διοίκηση, καταφέρνοντας να «καθαρίσει» το πιο μεγάλο μέρος από τα χρέη αυτά. «Και εκεί θεωρούμε ότι ήταν η επιτυχία η δική μας» ανέφερε και συνέχισε:
«Στην κάθε μας ενέργεια έχουμε φτύσει αίμα. Τίποτα δεν γίνεται γιατί έτσι ξύπνησα ένα πρωί και με ένα μαγικό ραβδί μεταμορφώθηκε. Και κυρίως δεν μειώνεται το χρέος μ’ αυτό τον τρόπο. Κάποιοι έχουν δουλέψει πάρα, μα πάρα πολύ για να το πετύχουμε, χιλιάρικο, χιλιάρικο, κατοστάρικο, κατοστάρικο. Και αυτό τουλάχιστον οφείλετε να μας το αναγνωρίσετε. Ότι κάποιοι δούλεψαν. Μαγικά δεν κάναμε». 

«Γιατί άλλοι Δήμοι δεν μπόρεσαν;»
Παράλληλα, ενημέρωσε όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα, ότι υπήρχαν πολλοί Δήμοι που χρωστάνε λεφτά και δεν μπορούσαν να τα πάρουν, «γιατί είχαν ανάξιες οικονομικές υπηρεσίες και ανάξιους πολιτικούς κυβερνώντες που δεν μπόρεσαν να τα απορροφήσουν», ενώ επισήμανε ότι ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη είναι ο πρώτος σε απορροφητικότητα σ’ όλη τη χώρα. «Και διεκδικούμε και άλλα, γιατί κάναμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας και γιατί τα απορροφήσαμε άμεσα. Γιατί ξέραμε πώς θα κινηθούμε. Γι’ αυτό το πιστωνόμαστε» υπογράμμισε. Σημείωσε τέλος ότι το να μηδενίζεται μια δουλειά είναι εύκολο, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη η αλήθεια.

Με ιδίους πόρους 
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών από το 2011 μέχρι το 2013, από ίδιους καθαρά πόρους» υπογράμμισε ο κ. Τούντας. Μίλησε επίσης για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, επισημαίνοντας ότι από 31 εκατ. Ευρώ που ήταν το 2010, με τη χρησιμοποίηση των ληξιπροθέσμων, ο Δήμος κατάφερε μέσα στο 2013 να απορροφήσει όλο το ποσό σχεδόν που του δόθηκε και μαζί με ίδιους πόρους, να μπορέσει να αποπληρώσει το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεων του, αφήνοντας ουσιαστικά το Δήμο, μόνο υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων.
Και όλα αυτά, όπως επισήμανε ο Αντιδήμαρχος, τη στιγμή που το 2011 οι ΚΑΠ ήταν 18 εκατ. Ευρώ και το 2013 ήταν 11,4 εκατ. «Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπήρχε αδήριτη ανάγκη να μπορέσουμε την υποχρηματοδότηση αυτή, η οποία αγγίζει το 65% να την καλύψουμε με ίδιους πόρους» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι ο Δήμος κατάφερε να εισπράξει ένα μεγάλο ποσό από οφειλές τρίτων. Τόνισε παράλληλα ότι ο Δήμος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί πολλά κονδύλια για επενδυτικές δαπάνες, ενώ εντυπωσιακή όπως σημείωσε, ήταν και η μείωση του λειτουργικού κόστους, το οποίο από τα 40 εκατ. Ευρώ που ήταν το 2011, το 2013 έφτασε τα 33 εκατ. Ευρώ. 

Νοικοκύρεμα παντού 
Όσο για τους τομείς από τους οποίους προήλθε η μείωση του κόστους, ο κ. Τούντας ανέφερε ότι η μισθοδοσία από 26 εκατ. το ’11, αγγίζει τα 21 εκατ. το 2013, τα καύσιμα από 625.000 έφτασαν στις 470.000 Ευρώ το 2013, οι συντηρήσεις έχουν μειωθεί κάτω από το μισό, ενώ τεράστια είναι και η μείωση των αναλωσίμων από 750.000 σε 350.000 Ευρώ το 2013. Μεγάλη, συνέχισε, είναι και η μείωση του κόστους τηλεπικοινωνιών από 200.000 Ευρώ σε 130.000 το 2013, το οποίο θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, γιατί η αλλαγή του παρόχου έγινε στα μέσα της χρονιάς, ενώ οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 1,2 εκατ. περίπου από το 2011 στο 2013. Μειωμένα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Τούντας, και τα ποσά που έλαβαν τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά το νομικό πρόσωπο της Κοινωνικής Προστασίας, τόνισε, το οποίο κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών του δαπανών με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, πρόσθεσε, με τη διαδικασία των ληξιπροθέσμων και των ρυθμίσεων των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, μέσα από τους παρακρατηθέντες πόρους, το χρέος του Δήμου σήμερα έχει σχεδόν αποπληρωθεί, με αποτέλεσμα ο ισολογισμός από μείον 4 εκατ. το 2012, παρουσιάζει στις 31/12/2013 συν 22 εκατ. Ευρώ κέρδος. «Όλη αυτή η διαδικασία έγινε ακολουθώντας, συνεπής ως προς τον εαυτό της η Δημοτική Αρχή, το πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης το οποίο παρουσίασε στην επιτροπή του άρθρου 152 στο Υπουργείο Εσωτερικών» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος .

Έμπαινε « μέσα» 500.000 κάθε μήνα
Και συμπλήρωσε ότι αν και το μνημόνιο ήταν προ των πυλών, η Δημοτική Αρχή με τη διαχείριση του έκανε, μέσα σε τρία χρόνια, απέφυγε να ενταχθεί στο μνημόνιο, εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του Δήμου, τις θέσεις των εργαζομένων, τις λειτουργικές δομές και εν πάση περιπτώσει μείωσε το χρέος, το οποίο, επανέλαβε, αγγίζει μόνο το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων. Κλείνοντας την εισήγηση του, ο κ. Τούντας σημείωσε ότι πέρα από τις οφειλές, που όπως αποδείχθηκε στην πορεία άγγιζαν τελικά τα 89 εκατ. Ευρώ, ο Δήμος παρουσίαζε μηνιαίο ταμειακό έλλειμμα 500.000 Ευρώ. «Κατά την πάροδο – είπε- των ετών, με εξορθολογισμό των δαπανών, υπάρχει πλέον μια ισοσκέλιση εσόδων – εξόδων. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε οι προϋπολογισμοί είναι πλέον πραγματικοί και δεν είναι σε καμία περίπτωση ανακόλουθοι των πραγματικών δαπανών, με αποτέλεσμα σήμερα η πληρωμή των τοκοχρεολυσίων από τα 37 εκατ., να είναι βιώσιμη. Δηλαδή έσοδα μείον έξοδα, η διαφορά μας κάνει το ύψος της τοκοχρεολυτικής δόσης που αντιστοιχεί στα 37 εκατ. του δανεισμού».
Αισιοδοξία είδε στον ισολογισμό ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στέλιος Λογοθέτης, αναγνωρίζοντας ότι έγινε μια σημαντική προσπάθεια νοικοκυρέματος. «Είναι γεγονός. Δεν μπορούμε να μην το δούμε. Υπάρχει μια σημαντική διαφορά από το ’12 έως το ’13» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που θα πρέπει να διαπιστωθούν.

http://www.newsta.gr/, 2/9/2014