2 Σεπ 2014

Νέα «λαβράκια» βγάζει το ΣΔΟΕ στους Δήμους

ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ 
Τα γνωστά «45άρια» έχουν γίνει «ταληράκια». Τα έργα δηλαδή «σπάνε» σε ποσά των 5.000 ευρώ ή παρακάτω, ώστε να μην υπάρχει «πρόβλημα» με τις αναθέσεις και να μη χρειάζονται διαγωνισμούς.

Οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για το «πάρτι» χωρίς τέλος σε Δήμους όλης της χώρας φέρνουν νέους ελέγχους του ΣΔΟΕ που εφορμά σε δημαρχιακά μέγαρα και «σηκώνει» στοιχεία για νέα σκάνδαλα. Και επειδή η παραβατικότητα… προσαρμόζεται στις συνθήκες, αφού τα «κόλπα»… πάλιωσαν, φαίνεται πως έχουν βρεθεί καινούρια.
Έτσι, οι άνδρες του ΣΔΟΕ βρίσκονται πλέον μπροστά σε νέα φαινόμενα. Εταιρίες «φαντάσματα», πληρώνονται για έργα τα οποία δεν έγιναν ποτέ (!), άλλες οι οποίες έχουν ως διαχειριστές συγγενείς και φίλους των δημοτικών αρχόντων παίρνουν με απευθείας αναθέσεις τις εργολαβίες στους Δήμους, ενώ πλέον τα γνωστά «45άρια» έχουν γίνει «ταληράκια». Τα έργα δηλαδή «σπάνε» σε ποσά των 5.000 ευρώ ή παρακάτω, ώστε να μην υπάρχει «πρόβλημα» με τις αναθέσεις και να μη χρειάζονται διαγωνισμούς. 
Οι έλεγχοι
Χαρακτηριστικό του... πανικού που επικρατεί με τους ελέγχους και τις καταγγελίες σε όλους τους Δήμους, είναι αυτό που συμβαίνει στο Δήμο Μακρακώμης, στη Φθιώτιδα.
Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες της “PRESS”, κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στο υπουργείο Εσωτερικών και προωθήθηκαν (από υψηλότατο επίπεδο) στις εισαγγελικές αρχές, μια σωρεία προς εξέταση υποθέσεων που αφορούν έναν και μόνο Δήμο έχουν μπει στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ. Οι «ράμπο» συνέλεξαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μετά από αιφνίδιο έλεγχο που έκαναν στον Δήμο στις 7-4-2014 και έχουν προχωρήσει στις πρώτες πράξεις κυρώσεων στο Δήμο. Με την υπόθεση ασχολούνται και οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.
Οι καταγγελίες αφορούν έργα εκαντοντάδων χιλιάδων ευρώ (όπως διανοίξεις δρόμων, καθαρισμούς δρόμων, συντηρήσεις δικτύων ύδρευσης κλπ), τα οποία πληρώθηκαν χωρίς να γίνουν ποτέ, καθώς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι ακυρώθηκαν μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ και των Πολιτικών Μηχανικών Φθιώτιδας, αλλά… συνεχίστηκαν. Μάλιστα, το ΤΕΕ, στην παρέμβασή του, καταγγέλλει τους όρους που υιοθετούνται στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ως «φωτογραφικούς» και «απαράδεκτους». Η γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Eλλάδας, κα Γερακούδη ακύρωσε τον διαγωνισμό, όμως μάλλον αγνοήθηκε η απόφασή της.
 Επίσης, οι καταγγελίες κάνουν λόγο για δεκάδες αποφάσεις της Oικονομικής Eπιτροπής του ΔΣ της Μακρακώμης οι οποίες οδηγούν σε απευθείας αναθέσεις έργων σε συγγενείς πρώτου βαθμού (αδελφό, μητέρα, κόρη, γιο κλπ) αντιδημάρχων!
Εκτός αυτών, οι άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν «πέσει» επάνω και σε ένα άλλο «περίεργο» φαινόμενο. Από τα έγγραφα τα οποία έχουν συλλέξει, βλέπουν ότι ο Δήμος πληρώνει ακόμα και δύο φορές την ημέρα (!) έργα στο ίδιο πρόσωπο. Για παράδειγμα, βρίσκουν απόφαση για προμήθεια υλικών, ύψους 6.999 ευρώ στην κόρη αντιδημάρχου, η οποία την ίδια μέρα, αλλά με διαφορετική απόφαση, παίρνει (επίσης απευθείας) 4.999 ευρώ. 
Έργα που δεν έγιναν

Ανάμεσα στα άλλα, κοινότητα η οποία ανήκει στον συγκεκριμένο Δήμο, ενημερώνει μετά από απόφαση του Tοπικού Συμβουλίου το ΔΣ ότι έκπληκτη πληροφορήθηκε πως «ολοκληρώθηκε» έργο σε αυτή, το οποίο φυσικά πληρώθηκε από τον Δήμο, αλλά οι κάτοικοι της κοινότητας δεν… είδαν ποτέ! Το τραγελαφικό είναι ότι το έργο πληρώθηκε, πήρε βεβαίωση καλής εκτέλεσης από το Δήμο, όμως σύμφωνα με την έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προς τον εισαγγελέα, δεν έγινε ποτέ!!! Σε άλλη περίπτωση, μετά από αποφάσεις των Tοπικών Συμβουλίων τους, οι T.K. Aρχανίου, Mάκρης, Γραμμένης και η Λ.K. Mακρακώμης κατήγγειλαν πως το έργο «καθαρισμού και διάνοιξης αποστραγγιστικών τάφρων», κόστους 23.516 ευρώ δεν έγινε ποτέ από τον Δήμο Μακρακώμης. Το θέμα τέθηκε στο ΔΣ και ο δήμαρχος, Θ. Παπαευθυμίου, απάντησε ότι υπάρχουν αναλυτικές καταστάσεις για παλιότερες υποχρεώσεις του Δήμου που πληρώθηκαν με αυτά τα χρήματα! 
ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ- «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»
400.000 ευρώ πήγαν μόνο σε μελέτες!
Ξεπερνά τις 400.000 ευρώ το όφελος που αποκόμισαν μόνο από τις μελέτες οι υπάλληλοι που έστησαν την κομπίνα με τις εταιρίες- «φαντάσματα». Οι ελεγκτικές αρχές (εισαγγελείς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης), έχουν βρεθεί μπροστά σε στημένες μελέτες και κοινοτικά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, στο οποίο μέχρι στιγμής εμπλέκονται δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που ανήκουν στις 133 εταιρίες - φαντάσματα των Δήμων! Ήδη, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έφεραν ποινικές διώξεις κατά δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με την υποψία ότι υπάρχουν πολλές ακόμη τέτοιες εταιρίες «φαντάσματα» και σε άλλους δήμους. 
Μετά τις καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις και κακοδιαχείριση, ένα ακόμα σκάνδαλο έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς την κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσαν οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την «μπίζνα» με την προμήθεια τηλεχειριζόμενων συστημάτων από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέρευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας, Άρτας, Χαλκίδας και Χανίων.
Το σκάνδαλο έχει ως πρωταγωνιστές έναν υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης και 15 ΔΕΥΑ εκ των οποίων οι τέσσερις (Καβάλα, Άρτα, Χαλκίδα και Χανιά) δεν έχουν απογραφεί στη βάση δεδομένων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ελέγχονται από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές  για τη νομιμότητα των αναθέσεων των μελετών αλλά και των έργων που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ.
Πρωταγωνιστής στο «μεγάλο κόλπο» είναι προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος προμήθευε μελέτες για έργα τηλεχειρισμού των συστημάτων σε 15 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και σε τέσσερις δήμους ανά την Επικράτεια την τελευταία δεκαετία, προβάλλοντας την θέση του στο υπουργείο, από την οποία ελέγχεται εάν εξασφάλιζε ή επιτάχυνε τη διαδικασία χρηματοδότησης έργων.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που αποκάλυψαν την υπόθεση, οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο ο υπάλληλος να εμπλέκεται με εταιρίες που προμήθευαν το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς υπήρχαν καταγγελίες από ανταγωνίστριες εταιρίες ότι τεχνηέντως αποκλείονταν από τους διαγωνισμούς.