3 Σεπ 2014

Διορθωτικές κινήσεις στα οικονομικά της, λόγω πλεονασμάτων, ζητεί η Αυτοδιοίκηση

Ετήσια πλεονάσματα ύψους από 852 εκ. ευρώ για το 2015 έως 1.046 εκ. ευρώ το 2018 καλούνται να προσφέρουν οι ΟΤΑ της χώρας στον κρατικό προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Την ίδια στιγμή η συμβολή των ΟΤΑ στο πλεόνασμα για το έτος 2013 έχει υπερκαλύψει κατά 50% τις προβλέψεις κυβέρνησης και δανειστών, ήτοι από 439 εκ. ευρώ που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, εκτοξεύτηκε στα 754 εκ. ευρώ! Σημειωτέον δε ότι οι λειτουργικές επιχορηγήσεις της Αυτοδιοίκησης στην τετραετία έχουν συρρικνωθεί κατά 60% και οι επενδυτικές κατά 80%!

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου τονίστηκε ότι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλεονάσματα υπερκαλύπτουν τις επίσημες προβλέψεις και είναι σαφώς μακράν μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλον φορέα της γενικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου η ΚΕΔΕ θα απαιτήσει άμεσες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προκύπτουν κατά τη λειτουργία των διοικητικών οργάνων των ΟΤΑ και να διευκολυνθεί η δημοκρατική λειτουργία των δήμων.

http://www.localit.gr/, 3/9/2014