Στο εκτός ημερησίας διάταξης θέμα που έφερε η διοίκηση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Σταθόπουλου εστιάστηκε το κύριο ενδιαφέρον της συζήτησης στη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το βράδυ της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 2014.
Με βάση την εισήγηση, η διοίκηση ζήτησε από το Σώμα να αποφασίσει για στήριξη του δημάρχου στην απόφασή του να δώσει το «Εντέλλεσθαι» στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών για τη μη αποστολή στοιχείων που αφορούν στον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Το όλο ζήτημα έγινε αφορμή να κατατεθούν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις, να καταγραφούν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις (με χαρακτηριστικότερη αυτή του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρη Ησαΐα) και τελικώς να οδηγήσει σε μία μη ομόφωνη απόφαση (η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ψήφισε «λευκό», με την εξαίρεση του κ. Σ. Ησαΐα που ψήφισε αρνητικά).
Γιάννης Σταθόπουλος: «Δεν θα συμβάλλω στη δημιουργία δεξαμενής διαθεσιμοτήτων»
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος εξήγησε στο Σώμα τους λόγους που τον οδήγησαν να δώσει το «εντέλλεσθε» στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και οι οποίοι ήταν το ότι οι εν λόγω συμβάσεις έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα, το συγκεκριμένο αίτημα του υπουργείου αντίκειται σε σχετική κοινοτική οδηγία που κυρώθηκε στην Ελλάδα με το Π/Δ 164/2004, το όλο θέμα προβάλλεται στα ΜΜΕ, «ψευδώς και με σκοπιμότητα», ως έλεγχος πλαστότητας δικαιολογητικών διορισμού στο Δημόσιο και τέλος, γιατί δεν μπορεί, μετά από χρόνια, να επιχειρείται «η ακύρωση της μετατροπής των σχέσεων εργασίας από την ανασφάλεια στη σταθερή εργασία».
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η κίνησή του έχει τη σύμφωνη γνώμη τόσο της διευθύντριας των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Εύης Τύπα, όσο και των σωματείων εργαζομένων. Επίσης, τόνισε ότι η κίνησή του βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε θέληση της διοίκησης «να κλείσει τα μάτια» σε περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών ή άλλων παρατυπιών, για τις οποίες -όπως δήλωσε- εάν προκύψουν θα είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένοι έλεγχοι δεν έχουν καμία σχέση με τις περιπτώσεις των πλαστών δικαιολογητικών, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και η ίδια η κ. Ε. Τύπα.
Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος εκτιμά ότι αυτοί οι έλεγχοι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου, να ευτελίσουν τις εργασιακές σχέσεις και να οδηγήσουν στη δημιουργία «δεξαμενής» διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, κάτι στο οποίο ο ίδιος δεν πρόκειται να συμβάλλει.
«Δεν είμαι, ούτε επιθυμώ να γίνω βουλευτής», είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι του Δήμου είναι «διαμάντια» και ότι δεν θα διστάσει ακόμη και να τιμωρηθεί ο ίδιος, εάν είναι να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας τους.
Στέλλα Τζαννίνη: «Είναι κρίσιμο να υπάρξει ομόφωνη απόφαση»
Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, η πρόεδρός του Στέλλα Τζαννίνη αναφέρθηκε στις «αδικίες» του νόμου 4250, με τον οποίο -όπως υποστήριξε- επιχειρείται να δημιουργηθεί «δεξαμενή» διαθεσιμοτήτων, ενώ μίλησε και για «μένος» του κράτους προς τους ΟΤΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.
Η κ. Στ. Τζαννίνη εξέφρασε την άποψη ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μπει στο «στόχαστρο» των ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μία ομόφωνη απόφαση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς απέναντι στο συγκεκριμένο μέτωπο θα πρέπει Δήμος και εργαζόμενοι να είναι αλληλένδετοι. Τέλος, ανέφερε ότι κατά την τελευταία περίοδο υπήρξε αποδυνάμωση, συρρίκνωση και εξαθλίωση του προσωπικού στον Δήμο Αγίας Παρασκευής.
Πάντως, η πρόεδρος του Σωματείου ξεκαθάρισε ότι και οι εργαζόμενοι είναι εναντίον των όποιων περιπτώσεων πλαστότητας πτυχίων, αλλά το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καμία σχέση με τον επανέλεγχο των συμβάσεων, παρά το γεγονός ότι επιδιώκεται να προβληθεί έτσι στην κοινή γνώμη.
Οι πρώτες ενδείξεις διαφοροποίησης
Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία των ερωτήσεων, όπου φάνηκαν οι πρώτες ενδείξεις διαφοροποίησης από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας.
Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της μείζονος, τέως δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς είναι βέβαιη η διοίκηση ότι ουδείς από τους 75 υπαλλήλους που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα με τους υπό έλεγχο εργαζομένους δεν έχει χρησιμοποιήσει πλαστά δικαιολογητικά.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρης Ησαΐας ζήτησε να πληροφορηθεί τι εννοεί ο δήμαρχος όταν αναφέρεται σε κλίμα τρομοκρατίας προς τις υπηρεσίες του Δήμου και εάν έχει επιχειρηθεί κάποια συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό.
Τέλος, από την ίδια παράταξη, ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπάς ρώτησε με ποιον τρόπο η διοίκηση θα εξασφαλίσει τον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών, αναρωτώμενος μήπως οι εργαζόμενοι, με την απόφαση που θέλει να πάρει η διοίκηση, οδηγηθούν σε «περιπέτειες», στην περίπτωση που ανακαλυφθεί κάποια παρατυπία έστω και σε έναν από αυτούς.
Στους ερωτώντες ανέλαβε να απαντήσει ο δήμαρχος, ο οποίος -σε έντονο ύφος- είπε ότι η διευθύντρια των Διοικητικών Υπηρεσιών (σ.σ. είναι ελεγχόμενη και η ίδια) ήταν σαφής στο ότι δεν υπάρχει περίπτωση πλαστότητας δικαιολογητικών μεταξύ των 75, προσθέτοντας ότι δεν καταλαβαίνει τη «φοβία» που εκδηλώνουν ορισμένοι σύμβουλοι στο «εντέλλεσθε», υπενθυμίζοντας ότι σε αντίστοιχη άρνηση παροχής στοιχείων είχε προχωρήσει κατά τη θητεία του και ο τέως δήμαρχος.
Για το θέμα της τρομοκράτησης των υπηρεσιών, ανέφερε το παράδειγμα του υπηρεσιακού κώδικα που απειλεί με ποινές τις υπηρεσίες και τον δήμαρχο, ενώ ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Αργύρη Ντινόπουλο, καθώς οι συγκεκριμένες διαδικασίες προωθούνται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Βασίλης Ζορμπάς: «Λεονταρισμοί… χωρίς αυτοκριτική»
Ο τέως δήμαρχος ξεκίνησε τον κύκλο των τοποθετήσεων επί του θέματος, λέγοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προχώρησε ποτέ σε αυτοκριτική για τη δική της συμβολή στην άσχημη κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο 1995-2010, «τότε που το χρήμα έρρεε άφθονο». Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος υποστήριξε ότι οι περισσότερες από τις ελεγχόμενες συμβάσεις αφορούν σε «βολέματα ημετέρων», είτε από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, είτε από τον χώρο των κομμάτων, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων με πλαστά δικαιολογητικά.
Από την άλλη, ο κ. Β. Ζορμπάς χαρακτήρισε ως μέγιστο λάθος τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες, ενώ ανέφερε ότι επί θητείας του είχε μειωθεί το προσωπικό του Δήμου από 690 υπαλλήλους σε 520.
Ο κ. Β. Ζορμπάς εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία επανελέγχου συμβάσεων δεν έχει σχέση με απολύσεις και διαθεσιμότητες, εκτός κι αν εντοπιστούν υπάλληλοι με πλαστά δικαιολογητικά, οπότε οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να απομακρυνθούν.
Σε ό,τι αφορά τη δική του άρνηση να αποστείλει στοιχεία εργαζομένων, θύμισε ότι αυτό συνέβη στην περίπτωση της αξιολόγησης, όπου διαφωνούσε με τον τρόπο που αυτή επιχειρείτο και όχι με την ουσία της, ενώ στο συγκεκριμένο θέμα των επανελέγχων, αν ο ίδιος ήταν δήμαρχος θα έστελνε τα στοιχεία των εργαζομένων.
Ανδρέας Γκιζιώτης: «Στηρίζουμε, αν και το πολιτικό σκεπτικό… μπάζει»
Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ δήλωσε εξαρχής ότι θα στηρίξει όποια απόφαση είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, προσθέτοντας ωστόσο ότι το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης «μπάζει». Μάλιστα, ανέφερε ότι όσο προσχηματικό είναι αυτό που ζητά το υπουργείο, μέσω της επίμαχης διαδικασίας επανελέγχου των συμβάσεων, άλλο τόσο προσχηματικό είναι να ενίστανται σε αυτήν εκπρόσωποι που ακολουθούν τη συγκεκριμένη πολιτική και στηρίζουν τον «Καλλικράτη», όπως κάποια συνδικαλιστικά όργανα (σ.σ. ανέφερε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ), αλλά και δημοτικές αρχές.
Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης επεσήμανε ότι οι προωθούμενες αναδιαρθρώσεις δεν είναι μνημονιακές απαιτήσεις, αλλά πολιτικές που έχουν ψηφιστεί εδώ και 10ετίες και ήδη εφαρμόζονται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη που κινούνται στο πλαίσιο του «ευρωμονόδρομου».
Πρόσθεσε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση έχει απωλέσει από καιρό το αυτοδιοίκητο, γι΄ αυτό και η παράταξή του κάνει πλέον λόγο για Τοπική Διοίκηση και όχι Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ, απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή, είπε ότι «κι εσείς έχετε στηρίξει ελαστικές μορφές απασχόλησης και σχέσεις εργασίας μέσω ΜΚΟ, στο όνομα του να μη συμβεί το χειρότερο…».
Τέλος, ο κ. Α. Γκιζιώτης είπε ότι στόχοι των ακολουθούμενων πολιτικών είναι η διάλυση όλων των εργασιακών σχέσεων, η εφαρμογή της περιστασιακής και κακοπληρωμένης εργασίας, η μη πρόσβαση των πολιτών στη δημόσια υγεία και τέλος, το άνοιγμα του δρόμου -μέσω της απαξίωσης του δημόσιου τομέα- στην είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων.
Κωνσταντίνος Κρητικίδης: «Ακατανόητος ο επανέλεγχος συμβάσεων»
Εκ μέρους της παράταξης του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου (σ.σ. ο ίδιος απουσίαζε λόγω του θανάτου του πατέρα του Γιάννη), ο κ. Κωνσταντίνος Κρητικίδης υποστήριξε ότι ποτέ ο Δήμος Αγίας Παρασκευής δεν είχε πολλούς συμβασιούχους και όσους είχε τους χρησιμοποιούσε για να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσθέτοντας ότι αφού οι συμβάσεις έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ θεωρεί ακατανόητο τον επανέλεγχό τους.
Τέλος, δήλωσε ότι συντάσσεται με τη θέση της διοίκησης, αφού αυτή έχει και την έγκριση των εργαζομένων, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν υπάρξει πρόβλημα από τη μη αποστολή στοιχείων.
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης: «Στηρίζω την απόφαση του δημάρχου»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΑ Αλέξανδρος Μουστόγιαννης δήλωσε κι αυτός τη στήριξή του στην απόφαση του δημάρχου για το «εντέλλεσθε». Την ίδια στιγμή, πάντως, ζήτησε να είναι πιο προσεκτικοί όσοι αναφέρονται σε μηχανισμούς τρομοκράτησης των υπηρεσιών, ενώ έθιξε και ο ίδιος το θέμα της μη επικοινωνίας με τον αρμόδιο υπουργό.
Σπύρος Αλεξίου: «Στείλτε στο υπουργείο τις λίστες με τις ελλείψεις εργαζομένων»
Ο επικεφαλής της παράταξης ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι αισθάνεται ότι ζει σε άλλον πλανήτη, όταν ακούει ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται για να εντοπιστούν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, ανωρωτώμενος ταυτόχρονα για το ποιοι νομιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες παρανομίες όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης αναφέρθηκε στο σκηνικό που -όπως είπε- δημιουργούν συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία κάνουν «σημαία» υποθέσεις επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, για να δικαιολογήσουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Επιδιωκόμενοι στόχοι, για τον ίδιο, είναι να μειωθούν οι εργαζόμενοι και να αποδομηθεί ο δημόσιος τομέας, προκειμένου «ν΄ ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά συμφέροντα».
Ο κ. Σπύρος Αλεξίου δήλωσε ότι θα στηρίξει τη μη αποστολή στοιχείων, προτείνοντας αντί αυτών να αποσταλούν στο υπουργείο λίστα με τις ελλείψεις σε προσωπικό του Δήμου και αίτημα να γίνουν αντίστοιχες προσλήψεις, με μόνιμες συμβάσεις.
Σωτήρης Ησαΐας: «Ποιοι φοβούνται τους ελέγχους»
Όπως και στο θέμα της αξιολόγησης, έτσι και στην παρούσα συζήτηση, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρης Ησαΐας επέλεξε να βρεθεί απέναντι σε όλους τους άλλους συναδέλφους του, διατυπώνοντας την πλέον κατηγορηματική άρνηση στη μη αποστολή των στοιχείων των εργαζομένων.
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Σ. Ησαΐας μνημόνευσε έρευνες ανεξάρτητων αρχών, που κατατάσσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κορυφή της διαφθοράς, αναφέρθηκε στον υπό εξέλιξη έλεγχο διεθνών ορκωτών ελεγκτών στον Δήμο Μαραθώνα (σ.σ. υπενθύμισε δε ότι είχε ζητήσει κάτι αντίστοιχο και για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, το οποίο αν και ψηφίστηκε ως εισήγηση, ουδέποτε υλοποιήθηκε), για να καταλήξει στο «διά ταύτα» ως εξής: «Δεν θέλω να απολυθεί κανένας υπάλληλος, αλλά πού είναι το κακό εάν ο έλεγχος βρει κάποιον να έχει πλαστογραφήσει δικαιολογητικά, αυτός να απομακρυνθεί;». Υποστήριξε δε ότι η διαδικασία επανελέγχου δεν συνδέεται καθόλου με το πρόγραμμα διαθεσιμότητας και, σε τελική ανάλυση, εάν οι φάκελοι με τους εργαζόμενους του Δήμου είναι εντάξει, δεν έχει να φοβηθεί κανείς από τους σχετικούς ελέγχους.
Σχετικά με την αναφορά του δημάρχου για τις απειλές ποινών με βάση των υπηρεσιακό κώδικα για τις υπηρεσίες του Δήμου και τον ίδιο τον δήμαρχο, ο κ. Σ. Ησαΐας υπερασπίστηκε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, λέγοντας στον κ. Γ. Σταθόπουλο ότι «ο Δήμος δεν είναι μαγαζί σας».
Τέλος, αναρωτήθηκε πώς θα εφαρμόσει η δημοτική αρχή την αξιοκρατία και τη διαφάνεια που επαγγέλεται, εάν δεν υπάρξει μεθοδολογία αξιολόγησης και ελέγχου, που τελικώς λειτουργούν υπέρ του δημότη και των παρεχόμενων προς αυτόν υπηρεσιών.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας επανέλαβε, για άλλη μια φορά, την κατηγορηματική δήλωσή του ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης και των ελέγχων παντού.
Οι πρωτολογίες ολοκληρώθηκαν με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων Σωτήρη Παπαμιχαήλ (έκανε λόγο για πρόταση από την πλευρά της διοίκησης νομικά επαρκή και με πολιτικό βάθος, ενώ χαρακτήρισε παράνομο τον επανέλεγχο των συμβάσεων), Κωνσταντίνου Τσιαμπά (ζήτησε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι σε βάθος χρόνου, προσθέτοντας ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τις διασταυρώσεις των πιστοποιητικών των εργαζόμενων που είναι υπό έλεγχο) και Γιάννη Μυλωνάκη (ανέφερε ότι έχουν αποδεκατιστεί οι υπηρεσίες του Δήμου και ζήτησε να υιοθετητεί δυναμικό-διεκδικητικό πλαίσιο δράσης προς την κεντρική εξουσία για το καλό της πόλης).
Οι δευτερολογίες… επισημοποίησαν τη διάσταση απόψεων
Στις δευτερολογίες που ακολούθησαν απλώς επιβεβαιώθηκε η μη ομοφωνία στην εισήγηση της διοίκησης, καθώς:
Ο κ. Β. Ζορμπάς επεσήμανε ότι η διευθύντρια των Διοικητικών Υπηρεσιών δεν νομιμοποιείται να μην αποστείλει τα στοιχεία, «ούτε με 500 αποφάσεις δημάρχου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σ. Ησαΐας είπε ότι «είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι νομίζουν ότι οι διαδικασίες επανελέγχου γίνονται για να καταργηθούν θέσεις στο Δημόσιο».
Ο κ. Κ. Τσιαμπάς δήλωσε ότι το «εντέλλεσθε» αποτελεί διοικητική πράξη και άρα ως θέμα δεν μπορεί να εισάγεται για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
http://www.enypografa.gr/, 16/9/2014