7 Αυγ 2014

ΚΕΕΛΠΝΟ : Αιμορραγικός πυρετός από ιό Ebola

Το Φεβρουάριο 2014 ανακοινώθηκε επιδημία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό Ebola στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι τις 27 Iουλίου είχαν αναφερθεί 1.323 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων 729 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικανικής Ηπείρου.


Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 - 59 ετών. Από τον έλεγχο επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων με PCR, διαπιστώθηκε η γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98%, με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009. 

Η επιδημία λαμβάνει χώρα σε 4 Κράτη της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα (460), Λιβερία (329), Σιέρρα Λεόνε (533), Νιγηρία (1). (Σε παρένθεση τα κρούσματα ως 27 Ιουλίου).



Το ECDC έχει εκδώσει οδηγίες για εκτίμηση κινδύνου ασθενών με συμπτωματολογία ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Γουινέα και στα υπόλοιπα προαναφερθέντα Κράτη.

Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε:             
  • γενικές πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από ιούς Ebola,
  • τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετώv,
  • τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετών,
  • τις οδηγίες για τη διαχείριση πιθανού/ύποπτου για ιογενή αιμορραγικό πυρετό κρούσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.