22 Αυγ 2014

Κ. Ασκούνης: Θα συμμετέχουν και οι δήμοι στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής ροδακίνων και νεκταρινιών

Με επείγουσα επιστολή του προς όλους τους δήμους της χώρας και τις Περιφερειακές Ενώσεις ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τους ενημερώνει ότι θα συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση στο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης προϊόντων σε οργανωμένες κατηγορίες δικαιούχων.
Ο Κ. Ασκούνης προτρέπει τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην επιστολή δίδονται και πληροφορίες σχετικά με τις επικοινωνίες που θα πρέπει να γίνουν με τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
Όπως γνωρίζετε, η απόφαση της Ρωσικής Κυβέρνησης να σταματήσει τις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων και φρούτων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς αλλά και μεγάλα πρόσθετα προβλήματα στην πολύπαθη οικονομία της χώρας μας.
          Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση αποφάσισε μεταξύ άλλων, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δωρεάν διανομή του ποσοστού απόσυρσης της πολύ μεγάλης παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών σε οργανωμένες κατηγορίες δικαιούχων (απόρους, πολύτεκνους) και σε υπηρεσίες (φυλακές, νοσοκομεία κ.λ.π.).
          Σε ότι αφορά στις υπηρεσίες, τη διαδικασία θα συντονίσουν τα αρμόδια Υπουργεία και οι διοικήσεις τους, οι Σύλλογοι Πολυτέκνων θα συντονίσουν τη διανομή στα μέλη τους και η Εκκλησία και η Τοπικής Αυτοδιοίκηση στους εγγεγραμμένους απόρους στους οποίους γίνετε ήδη δωρεάν διανομή τροφίμων.
          Ιδιαίτερα οι Δήμοι, τους οποίους προτρέπουμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα παρακάτω:
  1. Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι ευπαθή προϊόντα και πρέπει να διανέμονται αμέσως γιατί αντέχουν το πολύ δύο ημέρες εκτός ψυκτικών χώρων. Είναι λοιπόν υπαρκτός ο κίνδυνος να σαπίσουν και αυτό να προκαλέσει με τη σειρά του πολύ αρνητικά δημοσιεύματα.
  2. Τα φρούτα θα μεταφέρονται δωρεάν από τις ομάδες παραγωγών σε ένα ή δύο σημεία κεντρικής διανομής ανά νομό, από όπου θα τα παραλαμβάνουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Δήμοι.
  3. Στη συνέχεια η διανομή στους Δήμους πρέπει να είναι εξατομικευμένη και μόνο στους δικαιούχους που περιλαμβάνονται στις ομάδες απόρων, στους οποίους οι Δήμοι διανέμουν δωρεάν τρόφιμα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην προκληθούν συνθήκες παραεμπορίου και συγκρούσεις με τις τοπικές αγορές. Γι’ αυτό και θα διανέμεται περιορισμένος αριθμός κιλών ανά δικαιούχο για κάθε εβδομάδα.
          Η δωρεάν διανομή νωπών φρούτων αφορά μόνο το τρέχον και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (ελάχιστες εβδομάδες). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δωρεάν διανομή χυμών, διαδικασία πολύ πιο εύκολη αφού πλέον δεν θα περιορίζεται ο χρόνος διάθεσης και δεν θα απαιτούνται ψυκτικοί χώροι.

          Συνάδελφοι,
          Είναι φανερό ότι σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα συντρέχουν πρόσθετες δυσκολίες αφού τις αμέσως επόμενες ημέρες εγκαθίστανται οι νέες Δημοτικές Αρχές. Παρ’ όλα αυτά όμως σας προτρέπουμε να δηλώσετε συμμετοχή στο πρόγραμμα με όλες σας τις δυνάμεις.
          Απαιτείται η απευθείας επικοινωνία σας με τους αρμόδιους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα που ακολουθούν καθώς και ένας καλός συντονισμός ανά νομό και ανά περιφέρεια. Γι’ αυτό, καλούμε τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων σε συνεργασία με τις πρωτεύουσες των νομών να συντονίσουν τη συμμετοχή, όσων Δήμων το επιθυμούν, στο πρόγραμμα και να συμφωνήσουν σε απευθείας επικοινωνία με τους αρμόδιους.
          Ειδικά οι μεγάλοι Δήμοι, που έχουν ικανό αριθμό δικαιούχων θα πρέπει άμεσα, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους και να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες της δωρεάν διανομής στους Δήμους τους.
          Ακολουθεί επισυναπτόμενη λίστα με την ομάδα οργάνωσης του προγράμματος.
          Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Κώστας Ασκούνης
Πρόεδρος ΚΕΔΕ

 Ως υπεύθυνοι της Ομάδας Οργάνωσης της Δωρεάν Διανομής Ροδάκινων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζονται οι:
  1. κα. Κολοκοτρώνη Ελένη, τηλ. 210 5271630 – 6949 123652
  2. κ. Γιαννακάκης Χρήστος, τηλ. 6972 913950
Το γραφείο τους βρίσκεται στον 3ο όροφο της οδού Αχαρνών 2, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Κατά την απουσία τους, τους αντικαθιστά η κα. Χησιμέλη τηλ. 210 212 4207
http://www.localit.gr/, 21/8/2014