23 Αυγ 2014

Πως επιλέγηκαν οι 10 Δήμοι για τον έλεγχο των αορίστου χρόνου ; Στοχοποίηση καταγγέλλει η Νίκαια

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, όσον αφορά τον έλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία αρκετών εργαζομένων, με αφορμή την εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη προς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη διενέργεια ελέγχου όσον αφορά τη μετατροπή των συμβάσεων σε μια σειρά Δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη.

Τράκας

«Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει 6.400 εργαζόμενους για απολύσει μέχρι το 2014» τόνισε στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Τράκας και μέλος της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Επίσης , έκανε λόγο για στοχοποίηση του λαού της πόλης. «Διότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες, έχει γίνει τεράστια προσπάθεια από τους εργαζόμενους, αλλά και σε συνεννόηση όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε να παλέψουμε για το καλύτερο για την πόλη» υπογράμμισε. Ενημέρωσε παράλληλα ότι ο σύλλογος σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου εξουσιοδοτήθηκε να ζητήσει συνάντηση με κάποιον αρμόδιο από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ενώ ζητήθηκε ταυτόχρονα από το Δήμαρχο Γιώργο Ιωακειμίδη να παρέμβει ώστε να μην έρθουν οι ελεγκτές στο Δήμο. «Ήταν να έρθουν τρεις φορές οι ελεγκτές στο Δήμο μας και έτσι αμέσως ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή και από το Δήμαρχο, να γίνει παρέμβαση, να μην έρθει κανένας, διότι θα υπήρχανε εξελίξεις που θα ήταν δυσάρεστες, όπως έγινε και σε άλλους Δήμους που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων» ανέφερε. Στη συνάντηση που έγινε με τους αρμόδιους ελεγκτές, συνέχισε ο κ. Τράκας, ο σύλλογος εξήγησε ότι στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη έχουν γίνει τεράστιες μάχες, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, ασφαλιστικά μέτρα που δικαίωσαν πολλούς εργαζόμενους. «Έγινε μια συζήτηση, μας εξήγησαν κάποιους νόμους, τι ακριβώς θα κοιτάξουν, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε – και τους το είπα κιόλας – πως επιλέχθηκε ο Δήμος Νίκαιας – Ρέντη και άλλοι εννέα Δήμοι» ανέφερε και επισήμανε ότι δεν μπορεί να έρχονται οι ελεγκτές μόνο σε δέκα Δήμους στοχοποιημένα. «Θεωρούμε ότι είναι στημένο και μεθοδευμένο. Είναι μεθοδευμένο για να κάμψουν μια πορεία της πόλης μας» τόνισε. Υπογράμμισε επίσης ότι στο ζήτημα αυτό θα παίξουν ρόλο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ανήκουν στη συγκυβέρνηση, τους οποίους και κάλεσε να κάνουν τις παρεμβάσεις τους. «Διότι υπάρχουν – είπε- Δημοτικοί Σύμβουλοι εδώ που ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν τις ιδιαίτερες παρεμβάσεις τους πώς επιλέχθηκε ο Δήμος της Νίκαιας και του Ρέντη σ’ αυτή τη διαδικασία. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Είναι πολιτικό αυτό που λέω αλλά νομίζω ότι ο καθένας πρέπει εδώ μέσα να αναλάβει και την ευθύνη πολιτικά, αφού στηρίζει κάποια πράγματα και να βοηθήσει και την πόλη και τους εργαζόμενους». Ξεκαθάρισε τέλος ότι ο σύλλογος δεν καλύπτει πλαστά δικαιολογητικά και τίτλους σπουδών, επισημαίνοντας ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Λογοθέτης

Τη λήψη μέτρων ώστε να μην ανοίξουν οι φάκελοι των εργαζομένων ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στέλιος Λογοθέτης.
«Να μην προχωρήσει στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη η αξιολόγηση των φακέλων, διότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρότεινε τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην δοθεί κανένας φάκελος. Επισήμανε τέλος την ανάγκη να υπάρξει μια γενικότερη καταγγελία αυτής της πολιτικής.

Μπενετάτος 

Στο γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για απολύσεις, στάθηκε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Μπενετάτος στη σύντομη παρέμβαση του. «Αν μείνουμε στο ποιος Δήμος είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, χάνουμε την ουσία» ανέφερε και ζήτησε να από το σύλλογο των εργαζομένων να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα αυτό. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου του συλλόγου, αλλά και αρκετών εργαζομένων.

Ιωακειμίδης : Να φύγουν για τα πλαστά …

Μιλώντας για το θέμα ο Δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι πάγια αρχή της Δημοτικής Αρχής είναι να ακολουθεί τις αποφάσεις του συλλόγου των εργαζομένων. «Ό,τι πάρουν απόφαση οι εργαζόμενοι, θα είμαστε μαζί» ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι αυτά είναι ευαίσθητα θέματα που αφορούν τους ίδιους τους εργαζομένους. Ενημέρωσε παράλληλα ότι ο έλεγχος αφορά δύο ζητήματα. Τον έλεγχο των πλαστών χαρτιών, κάτι στο οποίο όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν πρέπει να γίνει, και τον έλεγχο για κάποιους που ενδεχομένως έχουν εργαστεί μέσα στο ίδιο διάστημα, σε διαφορετικά κομμάτια του δημοσίου.
Το οποίο, τόνισε, «επίσης δεν μπορούμε να καλύψουμε, αν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο. Αν κάποιος έχει δουλέψει και εδώ και εκεί, φυσικά δεν μπορούμε να τον καλύψουμε εμείς. Σαφέστατα υπάρχει θέμα πλαστότητας».

…όχι όμως και για το χρόνο

Όσο για τον έλεγχο των προϋποθέσεων με βάση τις οποίες έγιναν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, δηλαδή αν σε κάποιες περιπτώσεις έλειπαν δύο ή τρεις μήνες για να πληρούν τις προϋποθέσεις, κάτι που όπως είπε, έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο σύνολο των Δήμων, ο κ. Ιωακειμίδης ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί τόσα χρόνια μετά, λόγο για να σταματήσει η σχέση εργασίας και ο εργαζόμενος να απολυθεί από το δημόσιο. «Αν λοιπόν εκεί – είπε- μια Δημοτική Αρχή για να βοηθήσει τους εργαζόμενους ήταν τέσσερις μήνες και τους έκανε τρεις ή οτιδήποτε άλλο, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί με τίποτα αιτία απόλυσης, κατά την άποψη μου. Και πολύ περισσότερο που εκεί έγινε με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, εν γνώσει των Δημοτικών Συμβουλίων και εν πάση περιπτώσει την ευθύνη δεν την έχει, με κανένα τρόπο, ο εργαζόμενος». Δήλωσε τέλος ότι δεν καταλαβαίνει και συμφωνεί απόλυτα με το σωματείο, γιατί ο έλεγχος γίνεται στους δέκα συγκεκριμένους Δήμους και γιατί όχι σε όλη την αυτοδιοίκηση και όλο το δημόσιο.

«Δεν είναι αθώα επιλογή»

«Πραγματικά – ανέφερε – μοιάζει φωτογραφικό γιατί έρχονται στο Δήμο Νίκαιας – Ρέντη και δεν πάνε στο Δήμο Καλλιθέας ή σε κάποιους άλλους Δήμους, που έχουν αποδεδειγμένα υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο, αλλά εγώ δεν έχω πειστεί ότι αυτή η διαδικασία είναι αθώα. Αν ήταν για όλη την αυτοδιοίκηση, δεν θα μπορούσα να μιλήσω, για τους 325 Δήμους ή τους 200 που έχουν συμβασιούχους. Αλλά αν είναι για δέκα, προφανώς ο καθένας μπορεί να κάνει όσα σενάρια θέλει».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η δευτερολογία του κ. Λογοθέτη ήταν η αιτία να προκληθεί μια έντονη κόντρα με το στέλεχος της πλειοψηφίας Δημοσθένη Σταματάτο.

«Τραγάκηδες» και «Λιντζεράκηδες»

Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης κατήγγειλε γενικότερα την πολιτική που οδηγεί στις απολύσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να μην έχουν την αφέλεια να βασιστούν στους «Τραγάκηδες» και τους «Λιντζεράκηδες». Αυτή η φράση λοιπόν, ήταν που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σταματάτου, ο οποίος και παρατήρησε ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δεν μίλησε για τους «Λαφαζάνηδες». Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Λογοθέτης να κατηγορήσει τον κ. Σταματάτο ότι προδίδει την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που οδήγησε σε μια έντονη λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο Δημοτικών Συμβούλων. Ο κ. Σταματάτος δήλωσε πάντως, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Προέδρου του συλλόγου εργαζομένων, ότι προσωπικά θα αναλάβει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις σχετικά με το ζήτημα και θα προσπαθήσει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, να δοθεί μια απάντηση στο γιατί ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη συμπεριλαμβάνεται στους Δήμους που θα γίνει ο έλεγχος.

http://www.newsta.gr/, 23/8/2014