21 Ιουλ 2014

Οκτώβρης με νέες μειώσεις συντάξεων!

Αποκάλυψη 
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ «ΤΡΟΪΚΑΣ»

Τα στοιχεία της καταστροφής των Ταμείων... - Νέα επείγουσα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητούν οι διοικήσεις των Ταμείων 

Οι δραματικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών την τελευταία τετραετία, που εφαρμόζονται κατ' εντολή των δανειστών, προκαλώντας ανήκεστο βλάβη στην πραγματική οικονομία, με κύρια χαρακτηριστικά την απώλεια περισσοτέρων από 1.000.000 θέσεων εργασίας και τουλάχιστον 350.000 θέσεων πλήρους ασφάλισης, σε συνδυασμό με το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων που υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ, ανοίγουν τον δρόμο για να δικαιολογηθούν νέες δραματικές περικοπές στις συντάξεις από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στις συζητήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με την «τρόικα», οι δανειστές ζήτησαν στοιχεία για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων επικεντρώνοντας στα ελλείμματα των ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς στα επικουρικά και στα εφάπαξ ισχύει ήδη και εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε στους επικεφαλής της «τρόικας» ότι όταν θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες, κάπου κοντά στον Οκτώβριο, και μετά τις παρεμβάσεις και τη μηχανοργάνωση που έχει γίνει στο σύστημα, θα έχουμε για πρώτη φορά πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση των Ταμείων. 

Σκληρές αποφάσεις...

Και προφανώς, βάσει αυτής της... ξεκάθαρης εικόνας θα ληφθούν έως το τέλος του χρόνου σκληρές αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν ακόμη και την περικοπή συντάξεων όπου οι μελέτες δείξουν ότι οι εισφορές που έχουν καταβληθεί δεν αντιστοιχούν στο ύψος των παροχών... Στο κάδρο μπαίνει ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο με το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή, αφού περισσότεροι από τους μισούς ασφαλισμένους του αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές. Είναι μάλιστα το Ταμείο για το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της «τρόικας» επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που δεν εφαρμόστηκε, ενώ στη συνέχεια συμφωνήθηκε μείωση των συντάξεων στους συνταξιούχους που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ, η οποία και πάλι την τελευταία στιγμή μαζεύτηκε λόγω έντονων αντιδράσεων. Η τρίτη παρέμβαση αναμένεται μετά τη δημοσιοποίηση της αναλογιστικής μελέτης για τον ΟΑΕΕ, η οποία θα είναι, όπως θεωρούν στο υπουργείο Εργασίας, και η καθοριστική.

Νέα ρύθμιση ή κατάρρευση;

«Τρόικα» και υπουργείο Εργασίας ήρθαν κατά την τελευταία συνάντηση αντιμέτωποι με την... παταγώδη αποτυχία της ρύθμισης για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρά τα δραματικά στοιχεία που παρουσίασαν οι διοικητές των Ταμείων, δεν φαίνεται να... ιδρώνει το αυτί των δανειστών που επιμένουν στην προηγούμενη ρύθμιση και όχι στο πάνδημο αίτημα για νέα ρύθμιση από 60 έως 100 δόσεις που ζητούν τα Ταμεία επιβεβαιώνοντας πως ο ισχύων νόμος λειτούργησε σαν βρόγχος στον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα οι βεβαιωμένες αλλά ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές μόνο στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 15,4 δισ. ευρώ.

Μέσα σε έναν χρόνο, από τους 300.000 οφειλέτες του ΙΚΑ εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση μόνο 20.000, ενώ στον ΟΑΕΕ από τους 370.000 οφειλέτες ρύθμισαν τα χρέη τους μόνο 25.000. 
Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, έμποροι - βιοτέχνες - καταστηματάρχες, καθημαγμένη από τη διάρκεια και την ένταση της οικονομικής κρίσης και από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά δεν μπόρεσε να ρυθμίσει τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι, με «εντολή» Βρούτση και ελέω Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), χιλιάδες οφειλέτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με εντολές για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Όμως αυτοί που πέρυσι τόσο πειθήνια εφάρμοσαν ακόμη έναν εξοντωτικό νόμο στο Ασφαλιστικό, τώρα... ζητούν κάτω από την πίεση των εκρηκτικών ελλειμμάτων των Ταμείων την αλλαγή του!

Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αναζητήσει πρόσθετους πόρους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ για να κλείσει το διευρυνόμενο ταμειακό έλλειμμα στα Ταμεία κύρια ασφάλισης και να πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο ΙΚΑ το έλλειμμα εκτιμάται σε 807 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ στα 462 εκατ. ευρώ και στον ΟΓΑ πλησιάζει τα 181 εκατ. ευρώ. Ο συνδυασμός υψηλών ταμειακών ελλειμμάτων, ανείσπρακτων εισφορών 15 δισ. ευρώ και ενός αναιμικού αποθεματικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ στο σύνολο των Ταμείων έχει μετατρέψει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας σε μια αρρύθμιστη ωρολογιακή βόμβα. Όμως, αυτό που προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση καταγράφεται παραστατικά στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Όλες οι επισημάνσεις της «τρόικας» για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας από την αρχή του 2015 οδηγούν στο συμπέρασμα πως και στις κύριες συντάξεις θα πρέπει να εφαρμοστεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 

Εφημερίδα "Το Παρόν", 20/7/2014