23 Απρ 2014

Ακόμη και το «ξεχορτάριασμα» στα σχολεία έδωσε σε ιδιώτες ο Παχατουρίδης


sxoleio peristeriou - paxat - founta - ples

«Φρένο» στις «σπατάλες» της δημοτικής αρχής του Ανδρέα Παχατουρίδη στο Δήμο Περιστερίου έβαλε η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς όπως κατήγγειλε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βιβή Φουντά, προχώρησε σε ακύρωση εντάλματος πληρωμής, που αφορούσε σε εργασίες συντήρησης πρασίνου…!
Και αυτό διότι, όπως υποστήριξε η κ. Φουντά στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η συγκεκριμένη εργασία θα μπορούσε να εκτελεστεί από εργαζόμενους του δήμου και όχι από ιδιώτη…!
«Για ποιο λόγο έγινε αυτό και χρειάζεται ο εργολάβος να καταφύγει στα δικαστήρια;», ρώτησε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του κ. Κελάφα, Βιβή Φουντά.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης , Αλέξανδρος Πλέστης, πάντως, προχώρησε την καταγγελία ένα βήμα παρακάτω αποδίδοντας πρόθεση της δημοτικής αρχής να ιδιωτικοποιήσει όλο και περισσότερες υπηρεσίες του δήμου…! «Σιγά-σιγά θα τα ιδιωτικοποιήσετε όλα», είπε ο κ. Πλέστης.
Μάρκου
Από την αντίπερα όχθη, η αρμόδια αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών,  Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου διέψευσε κατηγορηματικά την καταγγελία περί ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των κ.κ. Φουντά και Πλέστη, ισχυριζόμενη πως για τη συγκεκριμένη εργασία ο δήμος δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό.
«Το θέμα αφορούσε έργο που είχε γίνει το 2012. Ήταν ένα έργο που επαναλαμβανόταν κάθε χρόνο και πληρωνόταν χωρίς αντίρρηση από την Επίτροπο. Το έργο αυτό, αποψίλωση χόρτων από τα σχολεία, στη συγκεκριμένη περίοδο γύρισε πίσω. Η Επίτροπος δε δεχόταν να γίνει το έργο με εργολάβο, αλλά θεώρησε ότι μπορούσε να γίνει με εργαζομένους του Δήμου. Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό στο Δήμο. Και οι χώροι μένουν ακαθάριστοι. Οι άνθρωποι είχαν όμως εκτελέσει το έργο, που υπολογίζεται στα 20.000 ευρώ περίπου, ποσό που δε θεωρούμε μεγάλο για να είναι τα σχολεία μας καθαρά», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τσιώτα.
Ευσταθιάδου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην απάντησή της και η αντιδήμαρχος καθαριότητας Νεκταρία Ευσταθιάδου, η οποία αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού.
«Η ίδια Επιτροπή που κόβει το έργο για το πράσινο δε δίνει έγκριση για υπερωρίες στους εργαζόμενους του πράσινου. Τι πρέπει να γίνει; Να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται; Έχουμε ξαναπεί ότι 29 εργαζόμενοι κάνουν τα πάντα για το πράσινο στο Δήμο, αλλά δε φτάνουν. Και δεν είναι δυνατό να αφήσουμε το πράσινο στα σχολεία χωρίς καθαρισμό. Είναι έγκλημα να μην μπορούμε να πάρουμε εργολαβίες, όταν οι εργαζόμενοι δε φτάνουν. Είναι αναγκαίο κακό. Μακάρι να είχαμε, όπως άλλοι Δήμοι, πολλούς εργαζομένους και θα μπορούσαμε κι εμείς να κάνουμε τα πάντα. Γιατί υποκρύπτεται κάτι άσχημο;», ήταν τα λόγια της κ. Ευσταθιάδου.

Φουντά
Την επομένη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, εξάλλου, η κ. Φουντά εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, η οποία είναι αποκαλυπτική των όσων διημείφθησαν, ενώπιον του Σώματος:
Στην ανακοίνωσή της  καταγγέλλει τους « Αντιδήμαρχους του κ. Παχατουρίδη» , οι οποίοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , όπως αναφέρει , « απροκάλυπτα δήλωσαν την πρόθεσή τους για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Συγκεκριμένα σε ερώτησή μου γιατί έπρεπε να πάει στα δικαστήρια εργολάβος προκειμένω να πληρωθεί για υπηρεσία κοπής χόρτων (υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας που το επιβεβαιώνει)  οι  κ. Τσιώτα και κ. Ευσταθιάδου προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι υπάλληλοι του δήμου είναι λίγοι και οι υπηρεσίες του δήμου αδυνατούν να τα εκτελέσουν».
Η κυρία Φουντά , υπογραμμίζει ότι « η Επίτροπος – Αρμόδια Αρχή Ελέγχου των Δήμων – ακύρωσε το ένταλμα πληρωμής με την αιτιολογία ότι το έργο μπορούσε να γίνει από τους υπαλλήλους του δήμου».
Και επαναλαμβάνει ότι «στόχος της διοίκησης Παχατουρίδη είναι να ιδιωτικοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτό κοστίζει περισσότερο από ότι να προσφέρει εργασία σε Περιστεριώτες με ποιοτικότερο και αποδοτικότερο αποτέλεσμα».
Αυτό επισημαίνει , «η παράταξή μας το έχει στηλιτεύσει κατ’ επανάληψη  στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
Υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση Παχατουρίδη λειτουργεί σαν εντεταλμένος εκπρόσωπος των μνημονιακών πολιτικών της κεντρικής διοίκησης».
Σύμφωνα με την κυρία Φουντά , «η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου έχει αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2009 η διοίκηση Παχατουρίδη είχε διαθέσει 80.000 ευρώ για τη φύλαξη του Δημαρχείου σε ιδιωτική εταιρεία, άλλες 80.000 ευρώ για τον καθαρισμό του Δημαρχείου πάλι σε ιδιωτική εταιρεία. Επίσης σε τμηματικές αναθέσεις (οι περισσότερες με απευθείας ανάθεση) είχε δαπανήσει 140.000 ευρώ για κλάδεμα δένδρων, θαμνοκοπτικές εργασίες κλπ. Σύνολο 300.000 ευρώ».
Και « τότε, σημειώνει ,  η παράταξή μας είχε καταγγείλει την εμφανή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου και τη σπατάλη» .
Επίσης , «τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση του Δήμου ακολουθεί την ίδια πολιτική, ξοδεύει υπέρογκα ποσά σε υπηρεσίες ιδιωτικής φύλαξης, καθαρισμού κτιρίων και συντήρησης πρασίνου, πολλά από αυτά με απευθείας αναθέσεις. Τα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως. Έχουμε καταγγείλει και την έλλειψη πολιτικής βούλησης της διοίκησης να αξιοποιήσει τη διαδικασία της αυτεπιστασίας μέσω της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν πολλά έργα με χαμηλότερο κόστος, με αξιοποίηση περιστεριωτών άνεργων ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία στην πόλη και με πολύ καλύτερες εργασιακές συνθήκες και αξιοπρεπέστερες αμοιβές για τους εργαζόμενους».
Η κυρία Φουντά , καλεί  τους υπαλλήλους του δήμου «να αντιδράσουν στο ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών και τους πολίτες του Περιστερίου να στηρίξουν την παράταξή μας στις εκλογές του Μαΐου ώστε να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας κοινωνικής πολιτικής που θα αμβλύνει τα προβλήματα που δημιούργησε το μνημόνιο στους δημότες του Περιστερίου. Τα χρήματα του Περιστεριώτη που σπαταλούνται από εδώ κι από κει πρέπει να διατεθούν για να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου».
http://www.newsta.gr/, 23/4/2014