Πίσω κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αναφορικά με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου του «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» το οποίο προβλέπει τετράμηνες συμβάσεις στου δήμους εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας συζήτησης του νομοσχέδιου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με προεξάρχοντα τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Ντόλιο, δήλωσε ότι θα την αποσύρει. «Υπάρχει ο κίνδυνος να καταργηθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνοι. Είναι πρόσφατη η κακή εμπειρία. Όλοι οι δήμαρχοι θα παίρνουν τετραμηνίτες, πρέπει να το προσέξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος, για να λάβει τη σχετική δέσμευση του υπουργού.
Να σημειωθεί ότι στο άρθρο 7 προβλέπεται ότι οι συμβάσεις για προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, από δύο μηνών μετατρέπονται σε τετράμηνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών, ενώ δεν υπάγονται στη διαδικασία έγκρισης της επιτροπής ΠΥΣ 33/2006, και στη διαδικασία και τα κριτήρια του νόμου 2190/94.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ υποχρεούνται κάθε χρόνο σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στο πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και η πυροπροστασία. Οι προσλήψεις αυτές μέχρι στιγμής προϋποθέτουν την αποστολή αιτήματος για έγκριση από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, αλλά, σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, καθώς οι ανάγκες αφορούν χρονική περίοδο μεγαλύτερη του διμήνου και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με δίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη εποχικών ή επειγουσών ή πρόσκαιρων αναγκών, πρέπει να αυξηθούν. Το επιχείρημα είναι ότι η αύξηση της μέγιστης χρονικής διάρκειας των συμβάσεων αυτών από δύο σε τέσσερις μήνες αφενός επιτρέπει την άμεση κάλυψη των αναγκών των φορέων στο πλαίσιο άσκησης υποχρεωτικών αρμοδιοτήτων τους, ενώ συμβάλλει στην ελάφρυνση του όγκου εργασίας της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 .
Εκτός ΠΥΣ οι προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα
Να σημειωθεί ότι με το άρθρο 11 του ίδιου νομοσχεδίου εξαιρούνται της υποχρέωσης της επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 οι προσλήψεις προσωπικού σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Έτσι παρέχεται πλέον μετά την ψήφιση του άρθρου η δυνατότητα και σε λοιπούς φορείς της αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ β΄ βαθμού, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της Αυτοδιοίκησης) να προσλαμβάνουν προσωπικό ορισμένου χρόνου και συμβασιούχους έργου, των οποίων οι αποδοχές δεν επιφέρουν δημοσιονομική επιβάρυνση, κατά παρέκκλιση των κοινών διατάξεων περί έγκρισης των συμβάσεων και του ποσοστιαίου περιορισμού τους κατ’ έτος.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, κρίνεται επιβεβλημένη όπως αναφέρει το νομοσχέδιο καθώς πολλά ΝΠΙΔ των ΟΤΑ δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς με τους ΟΤΑ (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης αντί για υπηρεσίες ύδρευσης δήμων, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων υπό τη μορφή ανωνύμων εταιρειών αντί Συνδέσμων, δημοτικά ωδεία υπό τη μορφή ΝΠΙΔ κ.λπ.) και ως εκ τούτου τα αιτήματά τους για την πρόσληψη προσωπικού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στο ίδιο πλαίσιο. Επίσης με την παρούσα διάταξη διασαφηνίζεται ότι τα αιτήματα αυτά υπόκεινται σε διακριτή διαδικασία έγκρισης και δεν απαιτείται έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει.
http://www.aftodioikisi.gr/, 27/3/2014