Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον νέο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, διοικητικές απλουστεύσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται με το σχέδιο νόμου του υπουργείου με τίτλο «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις», είναι:
Κατάργηση φορέων
Καταργούνται 23 φορείς το Δημοσίου, που κρίνεται ότι δεν είναι πια απαραίτητοι, ενώ απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους. Οι τρεις κυριότεροι φορείς είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, κλείνουν φορείς του Δημοσίου «χωρίς πρακτικό αντικείμενο, ή που δεν δικαιολογούν την αυτόνομη λειτουργία τους.
Σε ότι αφορά στην τύχη των υπαλλήλων στους καταργούμενους φορείς, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που καταργούνται οδηγούνται σε απόλυση, ενώ οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ εντάσσονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας.
Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καταργεί το ισχύοντα τρόπο αξιολόγησης εισάγει την ποσόστωση, έτσι πλέον μόνο το 25% των υπαλλήλων μπορεί να αξιολογηθεί με «άριστα», ήτοι με βαθμό 9-10, το 60% με βαθμό 7-8 και το 15% με βαθμό από 1-6.
«Σκοπός της ρύθμισης αυτής, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να αποδοθεί η βαρύνουσα σημασία που θα πρέπει να έχει κάθε σύστημα αξιολόγησης και να αρθούν οι στρεβλώσεις και η σημερινή απαξίωση».
Διότι «διαχρονικά, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με 9 και 10. Η σημασία και η φιλοσοφία της αξιολόγησης ακυρώνεται στην πράξη, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί κίνητρο για τον αξιολογούμενο και εργαλείο βελτίωσης της αποδοτικότητας του ίδιου και του φορέα όπου υπηρετεί».
http://www.localit.gr/, 12/2/2014