Μιλώντας σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση και τη στάση των Δήμων, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε:
«Η κυβέρνηση όταν βρίσκεται στα δύσκολα, θυμάται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία όμως όλο το υπόλοιπο διάστημα φροντίζει να αποδυναμώνει με κάθε τρόπο, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά. Αν η κυβέρνηση συνειδητοποίησε, έστω και καθυστερημένα, τους κινδύνους της ενεργειακής φτώχειας, αυτό που πρωτίστως οφείλει να κάνει, πέραν της επείγουσας αντιμετώπισης του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, είναι η δραστική μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, αντί των συνεχών, κάθε χρόνο, αυξήσεων. Να κάνει δηλαδή αυτό που κάναμε εμείς στη ΔΕΥΑΜΒ, όπου, σε μια διετία, μειώσαμε μεσοσταθμικά την επιβάρυνση των πολιτών από τα τέλη για την ύδρευση και αποχέτευση κατά 25,3%, ενώ επιπλέον καθιερώσαμε προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο. Και θα μειώναμε τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης ακόμη περισσότερο, αν η ΔΕΗ δεν επέμενε να χρεώνει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης με το οικιακό τιμολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΥΑΜΒ δαπανά το 18% των τακτικών εσόδων της για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος από τη λειτουργία των αντλιοστασίων των γεωτρήσεων και του βιολογικού καθαρισμού!
Ο Δήμος Βόλου και οι κοινωνικές υπηρεσίες του βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και θα συνδράμουν με όποιο τρόπο είναι δυνατό στη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και στη στήριξη των ανήμπορων συμπολιτών μας, με βάση και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και την απόφαση στη σύσκεψη του ΥΠΕΚΑ. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχει λάβει ήδη σχετικές αποφάσεις από το 2011. Το ίδιο πιστεύω πως θα κάνουν όλοι οι Δήμοι. Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, να παίζονται επικοινωνιακά παιγνίδια εις βάρος μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα έχει σχεδόν καταρρεύσει. Στο δραματικό κοινωνικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, οι Δήμοι πήραν κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια τους. Χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς πόρους, χωρίς νομική και θεσμική θωράκιση, κατάφεραν να αποτρέψουν τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού και να διατηρήσουν, σε μεγάλο βαθμό, την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για μια σκληρή καθημερινή μάχη, αλλά και για μια μεγάλη πολιτική και ηθική νίκη, για έναν πραγματικό άθλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της».
http://www.airetos.gr/, 10/12/2013