Τα επιτελεία των περιφερειαρχών και των δημάρχων που θέλουν να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους δεν είχαν επεξεργαστεί σχέδια διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης όπως αυτή που ανέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα με το θάνατο της 13χρονης Σάρας στη Θεσσαλονίκη.
Στη χθεσινή σύσκεψη με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τη διοίκηση της ΔΕΗ περιφερειάρχες και δήμαρχοι ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανασυνδεθεί το ρεύμα όπου έχει κοπεί προκειμένου να προληφθούν θανάσιμα ατυχήματα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν αρνητική με το επιχείρημα ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα καταρρεύσει η ΔΕΗ και ζητήθηκε από τις τοπικές αρχές να κάνουν με συνοπτικές διαδικασίες απογραφή όσων βρίσκονται σε σε δύσκολη κατάσταση στην περιοχή τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επανασύνδεση θα γίνει άμεσα σε όσους δημότες πηγαίνουν στα συσίτια των δήμων και επομένως θεωρούνται αναξιοπαθείς. Από εκεί και πέρα ζητείται από τους δημάρχους να κάνουν έρευνα πόρτα-πόρτα προκειμένου να συντάξουν έναν «χάρτη φτώχειας» από τον οποίο θα προκύπτει ποιοι έχουν πραγματικά ανάγκη.
Η αποστολή είναι δύσκολη και ειδικά εκεί όπου ζουν πολλοί μετανάστες, οι οποίοι εφόσον βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά ή κινούνται σε μια «γκρίζα περιοχή» σε σχέση με τις άδειες παραμονής και εργασίας, τότε αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με το κράτος, ακόμη και αν έχουν μεγάλη ανάγκη για βοήθεια. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη εάν συνεκτιμήσει κανείς τις περιπτώσεις όπου ζητά τη διακοπή ρεύματος ο ίδιος ο ιδιοκτήτης -επειδή ο ενοικιαστής δεν πληρώνει τα μισθώματα- και τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να μη συμμορφωθεί (λέγεται ότι αυτό συνέβη στην περίπτωση της Σάρας).
http://www.aftodioikisi.gr/, 8/12/2013