9 Δεκ 2013

Το Σχόλιο της 9-12-2013

Χαλάνδρι 9-12-2013

Με αφορμή την ψήφιση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου μας από το Δημοτικό συμβούλιο, ως συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:
Καταρχήν, η ψήφιση του Ο.Ε.Υ., με κεντρικό στοιχείο την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων στο Κεντρικό Δήμο αποτελεί ένα θετικό σημείο. Σας υπενθυμίζουμε ότι, ως «πρΟΤΑση» ήμασταν από τους πρώτους – αν όχι οι πρώτοι -  που, από το 2010, το είχαμε προτείνει και ζητήσει, καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένο Σχέδιο οργανισμού το οποίο υιοθετήθηκε και από το σύλλογο εργαζομένων του Δήμου μας .
Βέβαια,  ο ψηφισθείς Οργανισμός μάς βρίσκει σε πολλά σημεία αντίθετους, αφού πιστεύουμε ότι, ο αριθμός των Διευθύνσεων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος (η κατάργηση των Νομικών Προσώπων μάς το επέτρεπε), ενώ στο συγκεκριμένο Οργανισμό υπάρχουν ανομοιογενείς Δ/νσεις. Υπάρχουν Διευθύνσεις με μικρό αριθμό τμημάτων (3) και εργαζομένων και διευθύνσεις με μεγάλο αριθμό τμημάτων (7)  και εργαζομένων ή τμήμα με προϊστάμενο χωρίς υφισταμένους. Επιπλέον, είμαστε αντίθετοι με τα  αυτοτελή τμήματα, διότι πιστεύουμε ότι κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να εντάσσεται στην ιεραρχική κλίμακα ενός προϊστάμενου και ενός διευθυντή, για την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων του.

Βέβαια, η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό συμβούλιο της 4/12/2013, δυστυχώς περιορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό στο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων, αφήνοντας στην άκρη την δομή του Ο.Ε.Υ, δηλαδή τη σύσταση των Δ/νσεων, τον αριθμό των τμημάτων και τους εργαζόμενους που θα τα στελεχώσουν.
Επειδή, ως συντακτική ομάδα έχουμε άποψη και για το θέμα της επιλογής των προϊσταμένων, δηλαδή εάν θα πρέπει μεταξύ των κλάδων  να υπάρχει  το «εν ελλείψει» (που επιλέγεις πρώτα τους ΠΕ μέχρι Δ’ βαθμό και στη συνέχεια τους ΤΕ και ΔΕ ) ή το «ή» (όπου το προβάδισμα των κατηγοριών δεν υπάρχει ), σάς καταθέτουμε τα εξής:

Όταν έχεις στο οργανόγραμμά σου μία συγκεκριμένη διάρθρωση, σε κλάδους και ειδικότητες εργαζομένων και ένα συγκεκριμένο Ο.Ε.Υ. που θα πρέπει να εφαρμόσεις, θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να αξιοποιήσεις όλο το στελεχιακό σου δυναμικό, χωρίς αποκλεισμούς κλάδων, ώστε ο εργαζόμενος να έχει το κίνητρο να βελτιώνει την ποιότητα της εργασίας του, να λαμβάνει πρωτοβουλίες και να επιμορφώνεται, δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων. Συνεπώς, θα έπρεπε να έχει επιλεγεί για τις θέσεις των προϊσταμένων ένα μικτό σύστημα που, σε ορισμένες θέσεις με ιδιαίτερο γνωστικό αντικείμενο(όπως σε ορισμένα τμήματα της Τεχνική υπηρεσίας ή σε ορισμένα τμήματα  της  Οικονομικής υπηρεσίας κλπ. ), να μπει το «εν ελλείψει» και σε άλλες θέσεις το «ή».
Η επιλογή του «εν ελλείψει» αποτελεί μια πολιτική απόφαση από την Διοίκηση του Δήμου που, πιστεύουμε ότι, όχι μόνο δεν θα ωφελήσει τον Δήμο μας, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των εργαζομένων, αφού θα φέρει σε αντιπαράθεση την κατηγορία των ΠΕ με την κατηγορία των ΤΕ και των ΔΕ.
Αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση που έγινε και στο δημοτικό συμβούλιο.

Συνάδελφοι , δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας με 12.500 εργαζόμενους (5.000 από την Τ.Α.) και φυσικά 11.000 απολύσεις  το 2014, είναι πολύ κοντά .

ΚΑΙ γι αυτό λοιπόν το λόγο, θα πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι, αλληλέγγυοι και με αγωνιστική επαγρύπνηση. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μας και όχι να μαλώνουμε για το ποιος θα γίνει προϊστάμενος.  Για όσους δε το έχουν καταλάβει, η πόρτα για απολύσεις στο δημόσιο έχει ανοίξει διάπλατα  και ή θα αγωνιστούμε με δημοκρατικό και – επομένως - διαφανή τρόπο για να αλλάξει αυτή η πολιτική και να αποκτήσει ο εργαζόμενος αξία,  ή θα διαβούμε αυτή την ορθάνοιχτη πόρτα οι περισσότεροι…
πρΟΤΑση