25 Νοε 2013

Πρόσχημα ήταν ο διάλογος, είχαν έτοιμες τις λίστες

Χάθηκε το εξάμηνο και ο φταίχτης είναι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης

Παραμένουν υπάλληλοι που έδωσαν ψεύτικα στοιχεία 

ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ δείχνει το χάσμα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και μηδαμινές οι πιθανότητες να βρεθεί λύση από τον διάλογο που ξεκινάει, ώστε να τερματιστεί άμεσα η κρίση.

Η ένταση που επικρατεί, αλλά και η αμοιβαία καχυποψία λειτουργούν ανασταλτικά και κάνουν τη διαδικασία προσέγγισης εξαιρετικά δύσκολη. Μόνο από ένα θαύμα δεν θα χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές. 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι αμφισβητούν ευθέως τις «καλές προθέσεις» του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και κατά πόσο επιθυμεί πραγματικά την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής φόρμουλας. Επικαλούνται μάλιστα το γεγονός ότι την ημέρα που τους απηύθυνε την πρόσκληση για διάλογο (στους ίδιους, αλλά και στους πρυτάνεις), ο κ. Αρβανιτόπουλος έδινε στη δημοσιότητα τις λίστες με τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ υπέγραφε και τη σχετική διαπιστωτική πράξη. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά και οι πρυτάνεις επιρρίπτουν βαρύτατες ευθύνες στον υπουργό Παιδείας για το χάος που έχει προκληθεί στα πανεπιστήμια. Τον κατηγορούν ότι κώφευσε στις προειδοποιήσεις τους, ενώ δεν ανταποκρίθηκε και στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις τους, 15 στον αριθμό, για διάλογο. Αντί γι' αυτό επέδειξε αλαζονεία και αυταρχισμό και θέλησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τα ΜΑΤ και την ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων. 


Στο μεταξύ, τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει σε αρκετά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Μετσόβειο, Οικονομικό Αθηνών κ.ά.) με την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων. Καθώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι μοριοδοτήσεις έγιναν με βάση τα στοιχεία που είχε δώσει κάθε υπάλληλος, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Το ΑΣΕΠ μάλιστα αποφάσισε την Παρασκευή να οριστικοποιήσει τις λίστες, όπου και λάθη υπήρχαν και ψευδή στοιχεία είχαν δηλωθεί από ορισμένους υπαλλήλους, πολλούς ή λίγους παραμένει αδιευκρίνιστο. Αποτέλεσμα, υπάλληλοι που είχαν την εντιμότητα να δηλώσουν τα πραγματικά τους στοιχεία (πτυχία, προϋπηρεσία, λοιπά προσόντα κ.ά.) να κινδυνεύουν με απομάκρυνση από τα πανεπιστήμια και να παραμείνουν άλλοι που δήλωσαν ψευδή στοιχεία. Ορισμένοι από τους αδικηθέντες προσέφυγαν στο ΑΣΕΠ ζητώντας τον έλεγχο των στοιχείων, αλλά η απάντηση που πήραν ήταν αρνητική. Η μόνη τους λύση είναι να προσφύγουν στα δικαστήρια, πλην η διαδικασία και χρονοβόρα θα είναι και δαπανηρή, οπότε ελάχιστοι αναμένεται να είναι εκείνοι που θα ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδό. 

Εφημερίδα "Το Παρόν", 24/11/2013