Πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία των στοιχείων που συνεχίζει να δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και την πολιτική διαχείριση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας προκαλεί η εξέλιξη του δείκτη της ανεργίας στη χώρα μας.
Και αυτό γιατί τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την ανεργία στην Ελλάδα τον μήνα Ιούνιο, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα έδειξε η τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, λίγες μέρες νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, η ανεργία στη χώρα μας για το μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, εκτοξεύτηκε στο 27,9% (έναντι 27, 6% τον Μάιο), διατηρώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης (ακολουθούν για τον μήνα Αύγουστο η Ισπανία με 26,2% και η Κύπρος με 16,9%).
Το παράδοξο είναι πως σε έρευνα εργατικού δυναμικού που είχε δημοσιεύσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 19 του περασμένου μήνα, γίνονταν λόγος για μείωση της ανεργίας στο Β' τρίμηνο του 2013 έναντι του Α' τριμήνου από 27,4% σε 27,1%. Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει με μεγάλη ικανοποίηση πως «η ανεργία πατάει φρένο και η αγορά εργασίας δείχνει να σταθεροποιείται». Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι: «έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι μετατρέπεται σε τάση και να αρχίσει η μείωση της ανεργίας».
Ωστόσο στην πραγματικότητα- της Eurostat τουλάχιστον- η ανεργία το Β΄ τρίμηνο του 2013, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε και μάλιστα αρκετά (0,5%). Το Α' τρίμηνο η ανεργία κινήθηκε στο 27%, καθώς ο σχετικός δείκτης έκλεισε στο 27,2% τον Ιανουάριο, 27% τον Φεβρουάριο και 26,8% τον Μάρτιο. Στο Β' τρίμηνο του έτους όμως, η ανεργία ανέβηκε στο 27,5%, καθώς οι μήνες Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος κινήθηκαν σε ποσοστά 26,9%, 27,6% και 27,9% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα των στοιχείων που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς για τη μέτρηση της ανεργίας σε τριμηνιαία βάση, η απόκλιση των αριθμών μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ, οφείλεται στη διαφορετική μεθοδολογική προσέγγιση. Η ΕΛΣΤΑΤ, επιλέγει την έρευνα εργατικού δυναμικού που συλλέγει πληροφορίες από μια κοινή πλατφόρμα που έχουν συγκροτήσει το ΙΚΑ, το ΑΣΕΠ και ο ΟΑΕΔ. Το πρόβλημα είναι όμως ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα, δίνει στοιχεία συγκυριακά που πολλές φορές οφείλονται σε στιγμιαίες μετακινήσεις εργατικού δυναμικού που απασχολούνται για σύντομο χρονικό διάστημα σε εποχικές δουλειές. Η Eurostat από την άλλη επιλέγει μηνιαία στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και που τελικά υιοθετούνται όχι μόνο από την ΕΕ των 27 αλλά και από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ (η οποία στα μηνιαία δελτία της εμφανίζει ακριβώς τα ίδια μεγέθη).
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, είναι προβληματικό, η ΕΛΣΤΑΤ να επιλέγει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα όποια αποτελέσματα, είναι ιδιαίτερα επισφαλή…
Παν. Τζαννετάτος
Εφημερίδα "Το Παρόν", 6/10/2013