«Η τυφλή, αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη και χωρίς μελέτη αξιολόγησης των δομών κατάργηση θέσεων προσωπικού θα διαλύσει τα οκτώ πανεπιστήμια και μαζί με αυτά ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην Ελλάδα» υποστήριξαν εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία ευρωβουλευτών και κοινού.
Όπως ανέφεραν, αν καταργηθούν 1.349 θέσεις διοικητικού προσωπικού, τα οκτώ αυτά πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους, καθώς και στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες, αφού θα έχουν βιβλιοθήκες αλλά όχι βιβλιοθηκονόμους, γραμματείες αλλά όχι γραμματείς, εργαστήρια και κλινικές αλλά όχι υποστηρικτικό προσωπικό.
Μάλιστα, ο προδρεύων της Συνόδου Γ. Μυλόπουλος κάλεσε την ελληνική Πολιτεία να αναλογιστεί και να αναλάβει, όπως είπε, τις ευθύνες της, προειδοποιώντας πως ενδεχόμενη απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων από τις θέσεις τους θα οδηγήσει νομοτελειακά στην υποβάθμιση έως και στη διακοπή της λειτουργίας των οκτώ πανεπιστημίων της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επισημάνθηκε ακόμη η ένταξη των ελληνικών πανεπιστήμιων στην πολιτική της διαθεσιμότητας δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, «αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή που αποσκοπεί στη διάλυση των δημόσιων δομών στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αντικατάστασή τους από ιδιωτικές». Οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων ζήτησαν η πολιτική της διαθεσιμότητας να στηριχθεί σε αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων.
Πηγή: ΑΜΠΕ