8 Οκτ 2013

Φθινοπωρινή έφοδος της «τρόικας» στις συντάξεις!

«Δίνουμε μάχη για να μη θιγούν οι παροχές», δηλώνει ο Γ. Βρούτσης στο «Π»

«Ψαλίδι» από το 2014 ζητούν οι «τροϊκανοί», δέσμη μέτρων για αύξηση εσόδων των Ταμείων αντιπροτείνει το υπουργείο Εργασίας - Έρχονται πρόστιμα-σοκ 10.500 ευρώ (!) ακόμη και για τη μη υποβολή περιοδικής δήλωσης στο ΙΚΑ 

Σε δύο «μέτωπα», όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 έχουν υποστεί τις πιο δραματικές ήττες έναντι της «τρόικας», με δυσβάστακτο κόστος για την κοινωνία, επιχειρεί να βγει αλώβητη η κυβέρνηση, εν αναμονή της νέας επίσκεψης των κορυφαίων εκπροσώπων των ξένων πιστωτών στην Αθήνα:

Η «τρόικα» επιμένει σε νέο «ψαλίδισμα» κύριων συντάξεων από το 2014, που θα προκαλούσε δραματική όξυνση των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, αλλά και σε δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με μεγάλα θύματα τους ιδιοκτήτες εκτάσεων εκτός σχεδίου.

Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, για το οποίο ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός, είναι η μεγάλη «τρύπα» που έχει ανοίξει η ύφεση στους προϋπολογισμούς των Ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, την ώρα που το Μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση σε δραματικές μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία. Αυτή η αμείλικτη εξίσωση, όπου τα έσοδα παραμένουν ο κρισιμότερος «άγνωστος Χ», οδηγεί την «τρόικα» να ασκεί ισχυρές πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου να εφαρμοσθούν από το 2014 νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, που θα είναι δυσβάστακτες για τους ασφαλισμένους, καθώς θα πρέπει να γίνουν με προκρούστεια μεθοδολογία: Οι περικοπές θα πρέπει να ευθυγραμμισθούν πλήρως, όπως λέει η «τρόικα», με τις (απαισιόδοξες) προβλέψεις για τις εισπράξεις εισφορών και με τις εγγεγραμμένες στο Μνημόνιο περικοπές χρηματοδότησης στα Ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό και συμπυκνώνει την ουσία του προβλήματος το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των Ταμείων από τον προϋπολογισμό θα πρέπει το 2014 να μειωθεί από τα 10,5 δισ. ευρώ, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2013, στα 8,7 δισ. ευρώ! 

Σημειωτέον ότι ακόμη και τα 10,5 δισ. ευρώ της φετινής χρηματοδότησης το πιθανότερο είναι να αποδειχθούν ανεπαρκή στο κλείσιμο του έτους, αφού ήδη τα ανοίγματα στα Ταμεία είναι πολύ μεγαλύτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων από τις εισφορές.

Σκληρά μέτρα για επιχειρήσεις
Μπροστά στην εμμονή της «τρόικας» για περικοπές συντάξεων, ο Γ. Βρούτσης δηλώνει στο «Π» αποφασισμένος να δώσει «μάχη» για να αυξηθούν τα έσοδα των Ταμείων και να αποφύγουν οι συνταξιούχοι τις περικοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάσθηκε στην «τρόικα» με την εκτίμηση ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, προβλέπει ακόμη και μέτρα-σοκ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως όσες επιλέγουν την οδό της εισφοροδιαφυγής, έστω και αν το κάνουν για να καλύψουν άλλα προβλήματα ρευστότητας, που δημιουργούνται από την ύφεση:

Το μέτρο που θα προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επιβολή εξοντωτικού προστίμου, ύψους 10.500 ευρώ, σε όσες επιχειρήσεις δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση στο ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλλουν εισφορές. Το ίδιο ακριβώς πρόστιμο επιβάλλεται ήδη στις επιχειρήσεις για κάθε διαπιστωμένη περίπτωση απασχόλησης ανασφάλιστων και, όπως λένε από το υπουργείο Εργασίας, έχει αποδώσει από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής θεαματικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης, ότι περισσότεροι από 62.000 εργαζόμενοι δηλώθηκαν στο σύστημα «Εργάνη» ως νεοπροσληφθέντες, στο τέλος της τουριστικής περιόδου, όταν συνήθως οι επιχειρήσεις αποδεσμεύουν εποχικά απασχολούμενους. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση δηλωμένης απασχόλησης αποδίδεται από το υπουργείο Εργασίας στην εσπευσμένη, από πλευράς επιχειρήσεων, πρόσληψη προσωπικού, που ήδη απασχολούνταν με «μαύρη» σχέση εργασίας, ακριβώς επειδή οι επιχειρηματίες θορυβήθηκαν από τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Επιπλέον, το υπουργείο σχεδιάζει συστηματικές διασταυρώσεις στοιχείων του ΙΚΑ με αυτά του συστήματος «Εργάνη», για να διαπιστώνεται αν πληρώνονται οι οφειλόμενες εισφορές από τις επιχειρήσεις. Ένα άλλο μέτρο, που επίσης θα αποτελέσει «δαμόκλειο σπάθη» για τους ασυνεπείς επιχειρηματίες, θα είναι η συγκέντρωση των οφειλών των περισσότερων Ταμείων, μέσα στο 2014, στον ενιαίο μηχανισμό είσπραξης οφειλών (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών - ΚΕΑΟ). Αυτό σημαίνει ότι θα επιταχυνθούν και θα γίνουν πολύ αποτελεσματικότερες οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, με κατασχέσεις και άλλα σκληρά μέτρα. Τέλος, τα στοιχεία για τα εισοδήματα όλων των συνταξιούχων θα στέλνονται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών και θα περιλαμβάνονται αυτόματα στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εκμηδενισθεί η απόκρυψη εισοδημάτων από συντάξεις, με στόχο να συγκεντρωθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει για χρηματοδότηση των Ταμείων.

Παρά ταύτα, ακόμη και αν οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας για πρόσθετα έσοδα γίνουν δεκτοί από την «τρόικα», θα χρειασθούν αρκετές δόσεις… αισιόδοξης αριθμητικής, για να γίνει επίσης δεκτό ότι τα μέτρα λύνουν το πρόβλημα και δεν απαιτείται μείωση συντάξεων…

Κακά… ξεμπερδέματα για ιδιοκτήτες ακινήτων
Δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβέρνηση κρύβει και η διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την «τρόικα» για τον ενιαίο φόρο κατοχής ακινήτων. Το υπουργείο αλλάζει… σαν πουκάμισα τα σχέδια για τον νέο φόρο, ύστερα από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε, ακόμη και εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το αρχικό σχέδιο για δυσβάστακτες επιβαρύνσεις σε οικόπεδα και εκτός σχεδίου ακίνητα.

Το τελευταίο σχέδιο που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην «τρόικα» περιορίζει αρκετά αυτές τις «τρελές» επιβαρύνσεις οικοπέδων και χωραφιών, αλλά αυτό σημαίνει πως μειώνονται αρκετά και οι προβλέψεις για τα έσοδα από τον φόρο, που θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφέρει, σύμφωνα με το Μνημόνιο, περί τα 3 δισ. ευρώ. Η «τρόικα» έχει αντιπροτείνει να διατηρηθεί περίπου στα επίπεδα του αρχικού σχεδιασμού η επιβάρυνση οικοπέδων και χωραφιών και να καταργηθεί από το 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ώστε να δοθεί «ανάσα» στην αγορά, όπου οι συναλλαγές έχουν προ πολλού «παγώσει». 

Όμως, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην παράδοξη θέση να λέει «όχι» σε μια σημαντική μείωση φόρου, δηλαδή στην κατάργηση του φόρου μεταβίβασης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί και το 2014, για να μην απαιτηθεί να φθάσει σε δυσβάστακτα επίπεδα η επιβάρυνση από τον ενιαίο φόρο κατοχής. Η «μπίλια» και σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι ακόμη σαφές πού ακριβώς θα «καθίσει».

Κώδικας δικηγόρων στα αγγλικά!
Στο μεταξύ, η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει η «τρόικα» κάθε πρόταση και πρωτοβουλία ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα από τα… ουκ ολίγα «χουνέρια» που έχουν υποστεί οι εκπρόσωποι των πιστωτών από τους «πονηρούς» ελιγμούς που παγίως επιχειρούνται, έχει φθάσει σε παράδοξες κορυφώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητήθηκε από τους «τροϊκανούς», επειδή η μεταρρύθμιση του κώδικα των δικηγόρων εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, να… μεταφρασθεί το κείμενο του κώδικα στην αγγλική, προκειμένου να το ελέγξουν τα υψηλά κλιμάκια της «τρόικας» λέξη προς λέξη, ώστε να βεβαιωθούν ότι ο κώδικας φέρνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος, για την οποία πιέζουν ασφυκτικά οι ξένοι πιστωτές.

Αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικηγόρων, που βρίσκεται σε ύφεση μετά τον τερματισμό των κινητοποιήσεών τους, που ήταν αποτέλεσμα ορισμένων υποχωρήσεων από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αν η «τρόικα», μετά την προσεκτική ανάγνωση του κώδικα, κρίνει ότι η μεταρρύθμιση δεν επαρκεί και χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, πιθανότατα οδηγούμαστε σε νέες κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων, που θα «φρενάρουν» και πάλι τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. 

του Νώντα Χαλδούπη, Εφημερίδα "Το Παρόν", 6/10/2013