7 Οκτ 2013

Ιδρύει νέα «Δημοτική Αστυνομία» ο Δήμος Αθήνας για ελεγχόμενη στάθμευση , τραπεζοκαθίσματα κ.α


d.s. athinas

Στη συγκρότηση νέας υπηρεσίας , η οποία θα στελεχώνεται από περίπου τριακόσια άτομα με αρμοδιότητα  την άσκηση σημαντικών αρμοδιοτήτων που είχε  η καταργηθείσα Δημοτική Αστυνομία, προχωρά άμεσα , ο Δήμος Αθηναίων .
Αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του δίδει ο νόμος , ο Δήμος Αθηναίων , είναι ο πρώτος πανελλαδικά , που σπεύδει να καλύψει το σημαντικό κενό που αφήνει η κατάργηση της  Δημοτικής Αστυνομίας .
Ειδικότερα , το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας , αποφάσισε κατά πλειοψηφία  σε πρόσφατη συνεδρίαση, την ανάληψη των αρμοδιοτήτων της ελεγχόμενης στάθμευσης και της τήρησης του ΚΟΚ, των κανονιστικών πράξεων, δηλαδή τα τραπεζοκαθίσματα και των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλει ο Δήμος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Λιβάνιος: Και από την κινητικότητα
            Στην εισήγηση του, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε ότι τον κύριο όγκο των παραπάνω αρμοδιοτήτων θα τον αναλάβει η νέα διεύθυνση που θα συσταθεί και που θα έχει κομβικό ρόλο στην ποιότητα ζωής της πόλης.
Όσο για τη στελέχωση της, για την οποία θα χρειαστούν 300 περίπου άτομα, ο κ. Λιβάνιος ενημέρωσε ότι η διοίκηση έχει ζητήσει την απορρόφηση μιας σειράς ειδικοτήτων μέσω του προγράμματος της κινητικότητας. Σημείωσε τέλος ότι η αρμοδιότητα των εγκαταλελειμμένων οχημάτων θα μεταφερθεί στη διεύθυνση καθαριότητας.
Δημόπουλος: Λάθος η κατάργηση
Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Δημόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα δυσάρεστο τον εκφυλισμό μέσα σε μια νύχτα ενός πετυχημένου θεσμού, όπως η δημοτική αστυνομία, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ο Δήμος να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκλιπαρεί για κάποιες θέσεις δημοτικών αστυνομικών, να παραμείνουν, έστω με άλλο εργασιακό καθεστώς, ώστε να περισώσουν ό,τι μπορούν στην πόλη της Αθήνας.
Σχετικά με τη νέα διεύθυνση, ο κ. Δημόπουλος επισήμανε την ανάγκη να στελεχωθεί με επάρκεια.
«Για εμάς είναι ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα από απλούς αριθμούς η απόφαση στην οποία θα καταλήξουμε» ανέφερε, σημειώνοντας ότι πέρα από το εργασιακό μέλλον κάποιων ανθρώπων, είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τη λειτουργία της πόλης. Εξέφρασε λοιπόν τη θέση ότι χρειάζονται 300 άτομα ακόμα για να μπορέσει, με πολύ δυσκολία, να ανταπεξέλθει σε αυτό το πολύ μεγάλο φορτίο, προκειμένου να είναι εύρυθμη η λειτουργία της πόλης.

    Σοφιανός: Συνέχεια της φοροεισπρακτικής πολιτικής
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι θέλει με τη νέα διεύθυνση να συνεχίσει την φοροεισπρακτική της πολιτική.
«Η δημοτική αστυνομία – είπε- με βάση το διάταγμα, έχει 28 αρμοδιότητες και δεν νομίζουμε ότι στο εισηγητικό πρέπει να μπουν μόνο 8, γιατί η πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο αυτών των αρμοδιοτήτων, δεν είναι αρμοδιότητες καταστολής. Είναι αρμοδιότητες φύλαξης. Είναι αρμοδιότητες οι οποίες διευκολύνουν την άσκηση οικονομικής και λοιπής πολιτικής του Δήμου».
Σημείωσε τέλος ότι κύριο μέλημα της διοίκησης θα πρέπει να είναι να απορροφήσει το σύνολο του προσωπικού που τέθηκε σε κινητικότητα.

     Αμυράς : Ανθρώπινα παρκόμετρα
Η δημοτική αστυνομία είναι άλλο ένα χαμένο στοίχημα, άλλη μια πρόκληση στην οποία δεν ανταποκρίθηκε ο Δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα» Γιώργο Αμυρά. «Είχαμε 1.100 δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι ήταν τα μάτια και τα αυτιά της πόλης και θα έπρεπε να είναι ένας μοχλός για να μην πέφτει η πόλη στην αταξία, στο χάος, στην αυθαιρεσία.  Δυστυχώς ο τρόπος που προσανατόλισε ο Δήμαρχος Καμίνης τη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας ήταν να μετατρέψει τα στελέχη της σε κινητά παρκόμετρα» ανέφερε.
Αναρωτήθηκε επίσης αν οι 300 εργαζόμενοι φτάνουν για όλες τις αρμοδιότητες που καλούνται να ασκήσουν και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προτιμήσει, πέρα των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, ανθρώπους έμπειρους, που έχουν τεχνογνωσία και βρίσκονται πολλά χρόνια στην υπηρεσία.

      Πορτάλιου: Απαραίτητη η Δημοτική Αστυνομία
Την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας απ’ όλους τους εργαζόμενους, υπογράμμισε η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου.
«Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο αγώνας για την εργασία και την αξιοπρέπεια πρέπει να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να γίνει ενωτικά απ’ όλους τους κλάδους εργαζομένων» είπε χαρακτηριστικά . Και υποστήριξε ότι η δημοτική αστυνομία είναι μια απαραίτητη υπηρεσία για την ευταξία στην πόλη και την τήρηση κάποιων κανόνων αναγκαίων για τη συμβίωση των κατοίκων της.
Από αυτή την άποψη, συνέχισε, η υποχώρηση της Δημοτικής Αρχής και η θέση ότι οι 1040 απολύτως απαραίτητοι εργαζόμενοι, μπορούν να μειωθούν σ’ έναν αριθμό της τάξεως των 300, «συνιστά παράδοση των όπλων της κοινής λογικής».
Πρότεινε λοιπόν τη λήψη μιας απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο που με συγκεκριμένα στοιχεία θα αποδεικνύει την ανάγκη να μην απομακρυνθεί κανείς δημοτικός αστυνόμος από τις υπηρεσίες του Δήμου και οι αιρετοί σε κοινό μέτωπο με τους εργαζομένους, να απαιτήσουν από τον Υπουργό Εσωτερικών να μην απομακρυνθεί κανείς από όσους υπηρετούσαν μέχρι σήμερα στη δημοτική αστυνομία.

Κωνσταντίνου: Δεν περισσεύει κανείς
Τη συνέχιση του αγώνα για τη διατήρηση των δομών αυτών στους Δήμους ζήτησε και ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε κανένα «παζάρι», επισημαίνοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει. «Η έκκληση λοιπόν είναι να προχωρήσουμε μ’ αυτό τον τρόπο για να επιβάλλουμε το ότι δεν θα περάσουν αυτού του τύπου οι πολιτικές» πρόσθεσε και κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πει ένα μεγάλο όχι σ’ αυτά τα μέτρα.
Αβραντίνης: Εσείς το καταγγέλλατε
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε τέλος η τοποθέτηση του στελέχους της πλειοψηφίας Αναστάσιου Αβραντίνη, ο οποίος άσκησε κριτική σε κομμάτι της αντιπολίτευσης για τη μέχρι τώρα στάση του όσον αφορά τη δημοτική αστυνομία. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι η δημοτική αστυνομία καταδικάστηκε από την  Αριστερά, η οποία έρχεται ξαφνικά σήμερα να την υπερασπιστεί.
Όσον αφορά τη νέα διεύθυνση, ο κ. Αβραντίνης ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 350 με 370 υπαλλήλους, ενώ υποστήριξε ότι παρόλο που η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ήταν ένα τεράστιο λάθος, θα πρέπει να εξεταστούν και εναλλακτικές λύσεις, όπως το να βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου οι δημοτικοί αστυνόμοι που θα περάσουν στην ΕΛΑΣ.
http://www.newsta.gr/, 7/10/2013