* 200 εργαζόμενοι ετοιμάζονται να βγουν σε διαθεσιμότητα από το ήδη υποστελεχωμένο υπουργείο
Σε συνέντευξη Τύπου προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ την περασμένη Τρίτη, για ναδημοσιοποιήσουν στοιχεία για τις επικείμενες διαθεσιμότητες. Δηλαδή τις επικείμενες απολύσεις. Διακόσιες τον αριθμό από ένα Υπουργείο που χρόνια τώρα είναι αποδεκτό, από τις προηγούμενες αλλά και τη νυν πολιτική ηγεσία, πως είναι υποστελεχωμένο. Ωστόσο, πρέπει κι αυτό να δώσει τον οβολό του στο Μολώχ των τροϊκανών απαιτήσεων.
Ο Στάθης Γκότσης, πρόεδρος του «Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ», εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση στο ΥΠΠΟ: «Το ΥΠΠΟΑ, που είχε υποβαθμιστεί σε απλή Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας, ξανάγινε Υπουργείο αλλά απειλείται με συνεχήυποβάθμιση: η μείωση του προσωπικού και η υποχρηματοδότηση αυτό δείχνουν. Αυτό θεωρούμε πως θα επιταθεί με το σχέδιο του νέου οργανισμού του Υπουργείου, που ακόμα δεν το έχουμε δει ούτε γνωρίζουμε ποιοι μετέχουν στην επιτροπή σύνταξής του. Στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας που συζητά η τρόικα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν ξέρουμε τι περιμένει το ΥΠΠΟΑ.Τι σημαίνει αυτό για τις υπηρεσίες που προσφέρονται; Υποβάθμιση των υπηρεσιών, του πολιτιστικού αγαθού, της σχέσης με το συναλλασσόμενο κοινό. Υπάρχουν ανάγκες; Βεβαίως και υπάρχουν. Αλλιώς γιατί, ενώ γίνονται όλες αυτές οι απολύσεις, υπηρετούν εκατοντάδες εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων –επιστημονικών, τεχνικών κτλ- που έχουν προσληφθεί μέσω ΜΚΟ; Με ολιγόμηνες συμβάσεις, αμοιβές περί τα 450 ευρώ και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Ανακοινώθηκε δε η επικείμενη πρόσληψη άλλων 800 με τον ίδιο τρόπο. Κομμάτια ολόκληρα αναγκαίων εργασιώνπαραδίδονται στους ιδιώτες, όπως η φύλαξη και η καθαριότητα. Αλλά και οι επιστημονικές δραστηριότητες προς τα εκεί βαίνουν».
Αναζητείται σχεδιασμός
Έξι χιλιάδες εννιακόσιοι συνολικά σε όλη την Ελλάδα οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ. Ανάμεσά τους αρχαιολόγοι, συντηρητές, φύλακες, εργάτες, συντηρητές… πάνω από 200 ειδικότητες που στελεχώνουν υπηρεσίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κάνουν ανασκαφές, χειρίζονται μηχανήματα…Σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, που μέγιστοι αρχαιολογικοί θησαυροί βρίσκονται σε μικρά νησάκια (π.χ. τα υπολείμματα του σπουδαίου κυκλαδικού πολιτισμού σε νησίδες των Κυκλάδων) ή που διενεργούνται σε μικρά νησιά σπουδαίες ανασκαφές.
Διακόσιοι εργαζόμενοι θα φύγουν εν μία νυκτί. Ποιοι και γιατί; Όπως ακριβώς συνέβη με τους καθηγητές των καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, τους σχολικούς φύλακες, τη δημοτική αστυνομία. Οριζόντια. Χωρίς να σκεφτεί κανείς πόσο αναγκαίοι είναι για την υπηρεσία τους: 136 από το υπουργείο Πολιτισμού, 45 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, 11 από το ΤΑΠΑ, 5 από την Εθνική Πινακοθήκη, 1 από την ΚΟΘ και 2 από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Και επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους ας δούμε μερικά παραδείγματα:
*63 από τους 99 συνολικά σχεδιαστές: «Η δουλειά τους συμπλέκεται με τονπυρήνα της δουλειάς της αρχαιολογικής υπηρεσίας –είναι στα σκάμματα, μέσαστις ανασκαφές, είναιεκείνοι που μεσολαβούν ανάμεσα στο εύρημα και τον αρχαιολόγο, τεκμηριώνουν τη δουλειά τουγια τις επιστημονικές δημοσιεύσεις» λέει ο Στάθης Γκότσης.
*43 από τους περίπου 100 συνολικά εργάτεςστο σύνολό τους σχεδόν μεταταγμένοι από τον ΟΣΕ. «Κάνουν τη “βρώμικη” δουλειά στις ανασκαφές, στους αρχαιολογικούς τόπους…» εξηγεί ο κ. Γκότσης.
*6 φύλακες κτιρίων. Η ειδικότητα φεύγει συνολικά. Προφανώς γιατί τα κτίρια δεν έχουν ανάγκη φύλαξης –ή μήπως γιατί κάποιες εταιρείες security καραδοκούν; Κι όμως όταν πριν από λίγους μήνες το κεντρικό κτίριο του ΥΠΠΟΑ, στην Μπουμπουλίνας, πήρε φωτιά τη νύχτα, οι φύλακες έσωσαν τα άψυχα και τα έμψυχα.
*4 βιβλιοθηκονόμοι που υπηρετούν στις μεγάλες εξειδικευμένες βιβλιοθήκες, όπως αυτή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Προφανώς η χώρα μας δεν χρειάζεται δημόσιες βιβλιοθήκες. Εδώ και την Εθνική ακόμη, το Ίδρυμα Νιάρχου ανέλαβε να την κατασκευάσει στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα(!).
*1 χειριστής γεωργικών μηχανημάτων, 3 χειριστές φωτοτυπικών μηχανημάτων κ.ά.
Δεν ανακοινώνονται ονόματα, δεν υπάρχουν κριτήρια. Το μόνο που υπάρχει είναι αριθμοί, αμείλικτοι αριθμοί για να συμπληρωθούν τα νούμερα απολύσεων. Δεν ενδιαφέρουν οι άνθρωποι, δεν ενδιαφέρει ο πολιτισμός, δεν ενδιαφέρει η Ιστορία…Αυτά είναι για τους δεκάρικους των εθνικών εορτών.
«Πού ήσασταν εσείς τόσα χρόνια;»
Με αξιοπρέπεια αλλά και μεγάλη αγωνία εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που μετέχουν στη συνέντευξη παρουσιάζουν σεμνά τη δουλειά του ο καθένας: η Κωνσταντίνα Γαβρίλου είναι συντηρήτρια χαρτιού, μαθήτρια του περίφημου ζωγράφου και συντηρητή Αντώνη Γκλίνου. Η κα Γαβρίλου έχει μεγάλο έργο πίσω της: Μουσείο Αντίστασης, αφίσες της αντίστασης από το Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα, συνεισέφερε σημαντικά στη διάσωση των αρχείων του ΚΚΕ, όταν κινδύνεψαν από την πλημμύρα στον Περισσό και πολλά άλλα. Ο κ. Βερβενιώτης ήρθε με μετάταξη από τον ΟΣΕ. Τοποθετήθηκε στην Κορινθία. «Όταν φτάσαμε βρήκαμε ένα και μόνο εργάτη για όλη αυτή την τεράστια αρχαιολογική έκταση που ήταν σε κακή κατάσταση», λέει. «Δουλέψαμε πολύ και τα πάντα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Ήρθε μια μέρα ο Τίμοθι Γκρέγκορι (γνωστός αμερικανός μελετητής της πρώιμης χριστιανικής περιόδου που έχει πλούσιο ανασκαφικό έργο, διηύθυνε τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής στα Ίσθμια), είδε τι κάναμε και μας είπε “πού ήσασταν εσείς τόσα χρόνια;”» Κι όμως τώρα, περασμένα τα 50 οι άνθρωποι αυτοί, θα απολυθούν.
Πριν από δυο μόνο χρόνια θα μπορούσε να φανταστεί κανείς μια ανασκαφή από ιδιώτες; Νομιμοποιούμαστε να αρχίσουμε να τη φανταζόμαστε, γιατί έρχεται, όπως συνάγουμε από όσα ακούσαμε. Προστασία αρχαιοτήτων, φόβοι αρχαιοκαπηλίας, επιστημονικές ανακοινώσεις, διαφύλαξη της επιστημονικής δεοντολογίας; Να μη το συζητήσουμε καλύτερα. Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για τη δουλειά τους, όχι μόνο επειδή ζουν από αυτήν αλλά και επειδήτην αγαπούν και πιστεύουν στην προσφορά τους στον πολιτισμό.
Μαρώ Τριανταφύλλου
Εφημερίδα "Η Εποχή", 13/10/2013