2 Σεπ 2013

Η «τρόικα» καταργεί την κατώτατη αμοιβή στους δικηγόρους!

Άγρια κόντρα προμηνύεται στη Βουλή ανάμεσα στους Δικηγορικούς Συλλόγους και την κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νέου Κώδικα Δικηγόρων. Η διάταξη, που υπάρχει και είναι κατ' εντολή της «τρόικας», προβλέπει την κατάργηση της κατωτάτης αμοιβής που μέχρι σήμερα ισχύει για τους δικηγόρους που έχουν έμμισθη σχέση, π.χ. με τράπεζες, Οργανισμούς κ.ά., και είναι η πρώτη που άναψε φωτιές.
Οι δικηγόροι έχουν πολλά επιχειρήματα να αντιτάξουν σε αυτό το νέο τελεσίγραφο που ναι μεν είναι απαίτηση της «τρόικας», αλλά δυστυχώς και κάποιοι από εδώ έχουν βάλει το χέρι τους. Όμως πολύ δύσκολα η κυβέρνηση θα κάνει πίσω. 

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη διάταξη, που αφορά τα γραμμάτια προείσπραξης και μέχρι τώρα το ποσό που παρακρατείτο από τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους για να αποδοθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν το 10%. 

Τώρα απαιτούν άλλο σύστημα, να παρακρατείται δηλαδή ένα απόλυτο ποσό, π.χ. 10 ευρώ το κάθε γραμμάτιο, που θα αυξάνεται κατά το ύψος της δικηγορικής αμοιβής. 

Έχουν πάρει τέτοιες διαστάσεις και τα δυο θέματα που έγινε σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, σε μια προσπάθεια να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός. 

Εφημερίδα "Το Παρόν", 1/9/2013