2 Σεπ 2013

Στο χακί όποιος απεργεί!

Με όπλο την επιστράτευση η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις στα καυτά μέτωπα

Ανησυχούν κυβερνητικά στελέχη για το πού μπορεί να οδηγήσει η σύγκρουση 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να αντιμετωπίσει με δυναμικό τρόπο τις επικείμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον δημόσιο τομέα εμφανίζεται η κυβέρνηση και προειδοποιεί ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της κοινωνικής ηρεμίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στα «αναγκαία» μέτρα περιλαμβάνεται και η πολιτική επιστράτευση, καθώς στην κυβέρνηση δεν θέλουν επ' ουδενί να δημιουργηθούν συνθήκες αναταραχής και αποδιάρθρωσης σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Εκτιμούν (ελπίζουν;) ωστόσο ότι η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί στα άκρα διότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις ορισμένων κλάδων, όπως των εκπαιδευτικών και των γιατρών -λόγω των προβλημάτων που θα προκαλέσουν-, δεν θα έχουν τη στήριξη μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης, αυτή είναι και η κατεύθυνση που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να παρέμβει δυναμικά και αποφασιστικά. Σε κάθε ευκαιρία, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις (μεταξύ των οποίων και η κινητικότητα) θα προχωρήσουν χωρίς καμία παρέκκλιση ή καθυστέρηση, όχι μόνο διότι αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας αλλά και διότι θα συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

«Βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η τήρηση της νομιμότητας, η προστασία της κοινωνίας και η αποτροπή περιττών αναστατώσεων σε ευαίσθητους τομείς του δημόσιου βίου», σημειώνουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αποκαλύπτοντας το κλίμα που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια και φυσικά στο πρωθυπουργικό επιτελείο. «Τα σχολεία δεν είναι τσιφλίκι κανενός», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, η οποία προσανατολίζεται σε μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενη κυρίως για την κινητικότητα και τις μετατάξεις και, δευτερευόντως, για τις αλλαγές στο Λύκειο. 

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πολιτική χροιά, καθώς υποστηρίζονται (αν δεν υποκινούνται, λένε) από κόμματα και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δεδομένη μάλιστα στιγμή η κυβέρνηση, ενδεχομένως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αν χρειαστεί, θα καταγγείλει την πρακτική αυτή της Κουμουνδούρου και θα κατηγορήσει την ηγεσία του κόμματος ότι επιχειρεί μέσα από την κοινωνική αναστάτωση να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Ότι βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας. Η κυβέρνηση θα στρέψει τα «πυρά» της και κατά των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και δεν κινούνται με γνώμονα τις ανάγκες και τα προβλήματα του κλάδου. 

Επιφυλάξεις

Κυβερνητικά στελέχη, αν και συμφωνούν στο ότι μια απεργία στα σχολεία ή στα νοσοκομεία θα δημιουργούσε τεράστια κοινωνικά προβλήματα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις ενδεχόμενες συνέπειες από μια μετωπική σύγκρουση με τους εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η επιβολή του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης συνιστά ένα μεγάλο ρίσκο. Το... καλό σενάριο, στο οποίο έχουν επενδύσει στην κυβέρνηση, είναι οι απεργοί καθηγητές ή γιατροί να συμμορφωθούν και να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Αυτό ακριβώς που συνέβη, δηλαδή, τον περασμένο Μάιο, όταν οι καθηγητές είχαν εξαγγείλει απεργίες για την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ΟΛΜΕ κατήγγειλε μεν την αντιδημοκρατική πρακτική και τις αυταρχικές μεθόδους της κυβέρνησης, αλλά οι καθηγητές επέστρεψαν στα σχολεία και οι εξετάσεις διεξήχθησαν χωρίς κανένα απρόοπτο. Υπάρχει, ωστόσο, και το κακό σενάριο: Οι επιστρατευμένοι να αγνοήσουν το μέτρο και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συζητηθεί στους κόλπους της ΟΛΜΕ, άσχετα από το αν είναι ριψοκίνδυνο να εφαρμοστεί. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον νόμο, να προχωρήσει στη σύλληψη των απεργών και στην παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε θυελλώδεις αντιδράσεις και θα δυναμίτιζε κατά επικίνδυνο τρόπο το κλίμα στη χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε επιστρατεύσει τους πιλότους της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Και είχαν εκτυλιχθεί σκηνές απείρου κάλλους, με την Αστυνομία και τους Εισαγγελείς να αναζητούν «πόρτα πόρτα» τους πιλότους, που κρύβονταν για να αποφύγουν αρχικά το φύλλο της επιστράτευσης και στη συνέχεια τις συνέπειες της άρνησής τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ανάλογα περιστατικά δεν μπορούν να επαναληφθούν σήμερα, καθώς η χώρα βρίσκεται στο κέντρο της οικονομικής κρίσης και οι προσπάθειες εξόδου στο πλέον κρίσιμο σημείο τους. Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει δυναμικά και με ενιαίο μέτωπο όλων των δημοσίων υπαλλήλων στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιβάλει το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης στους εκπαιδευτικούς ή σε άλλο κλάδο. 

του Γιάννη Ζαφείρη, Εφημερίδα "Το Παρόν", 1/9/2013