
Υπόμνημα
Σχετικά με μετάβαση των δημοσίων IEK στις Περιφέρειες
Σε συνέχεια της κατάθεσης του υπομνήματος των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των ΔΕΙΚ, που αφορά στο σχέδιο νέου κανονισμού λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. και τις συναντήσεις που ακολούθησαν με τον Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κο Αρβανιτόπουλο και τη Γενική Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., ετέθησαν παράλληλα, όπως γνωρίζετε, προβληματισμοί και ζητήθηκαν διευκρινήσεις, σχετικά με την επικείμενη μετάβαση των Δημοσίων ΙΕΚ στις Περιφέρειες, σύμφωνα με το ν. 4093 (ΦΕΚ τ.Α 222/12-11-2012) «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016» και συγκεκριμένα:
α) Άρθρο 15, Θ.15. παράγραφος 2:
«Τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής μεταφέρονται στις Περιφέρειες, στις οποίες έχουν την έδρα τους από τις 30.6.2013 και αποτελούν εφεξής υπηρεσίες τους. Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. αυτών ανήκει στις Περιφέρειες και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Στις Περιφέρειες μεταφέρονται και οι προβλεπόμενοι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού για τη λειτουργία τους».
β) Άρθρο 15, Θ.15. παράγραφος 5:
«Με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, μπορεί να ιδρύονται, μετατρέπονται, συγχωνεύονται και καταργούνται δημόσια Ι.Ε.Κ. από Υπουργεία ή από Περιφέρειες ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. αυτών ανήκει στο Υπουργείο ή την Περιφέρεια ή το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τα συστήνει και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης».
Σύμφωνα με τα ανωτέρω οριζόμενα, στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση περιέρχεται από την 30η Ιουνίου 2013, η αρμοδιότητα της Επαγγελματικής Κατάρτισης και η ευθύνη λειτουργίας και διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί με νομοθετική ρύθμιση κρίσιμα ζητήματα και χωρίς να υφίσταται το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία τους.
Από τα παραπάνω, προκύπτει αβεβαιότητα με ομιχλώδες το μέλλον στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ διαπιστώνεται ορατός κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., καθώς σε αρκετές περιφέρειες, οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούν για τις δαπάνες λειτουργίας των Δ.Ι.Ε.Κ., ενώ άλλες αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση του αριθμού των Δ.Ι.Ε.Κ., τα οποία θα περιέλθουν στην αρμοδιότητά τους.
Το γεγονός αυτό, εκτός της αποδυνάμωσης του σημαντικού ρόλου, τον οποίο δύναται και οφείλει να παίζει στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας η Δημόσια επαγγελματική κατάρτιση, θα επιφέρει επιπρόσθετα και σημαντικό οικονομικό κόστος, κυρίως στους καταρτιζόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς το κενό που θα δημιουργηθεί λόγω της αδυναμίας των περιφερειών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, έναντι όλων των Δημοσίων ΙΕΚ, που πρόκειται να παραλάβουν, θα καλυφθεί προφανώς από τον ιδιωτικό τομέα.
Το κόστος βέβαια δεν αποτιμάται μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, καθότι ιδιαίτερα στην περίπτωση των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. της επαρχίας, σε περιπτώσεις συγχώνευσης ή κατάργησης Δ.Ι.Ε.Κ., θα προκύψει και η ανάγκη μετακόμισης των καταρτιζομένων σε άλλη πόλη, ενδεχομένως και σε άλλη περιφέρεια, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να φοιτήσει σε Δημόσιο Ι.Ε.Κ., στο οποίο θα λειτουργεί η ειδικότητα, η οποία τον ενδιαφέρει.
Επισημαίνουμε ότι με τις ισχύουσες από το 1992 έως και σήμερα συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοσίων ΙΕΚ, έχει επιτευχθεί η παροχή κατάρτισης υψηλού επιπέδου, με χαμηλό κόστος λειτουργίας, καθώς τα Δημόσια ΙΕΚ συστεγάζονται κυρίως με Δημόσια Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης, κάνοντας χρήση των ήδη υπαρχόντων εργαστηριακών κέντρων και πέραν αυτού στελεχώνονται διοικητικά με εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που κατ’ επέκταση επιτρέπει τη διατήρηση των διδάκτρων σε προσιτά επίπεδα για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Εκτός όμως, των υποψηφίων ή φοιτούντων καταρτιζομένων και των οικογενειών τους, έντονο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις μίσθωσης έργου στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., καθώς θα μειωθεί δραματικά η δυνατότητα πρόσληψης για παροχή διδακτικού έργου, γεγονός το οποίο θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση στην αύξηση των ποσοστών ανεργίας.
Ερωτήματα – Ζητήματα στα οποία δεν υπήρξε μέχρι στιγμής αποσαφήνιση, ενώ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας:
- Πώς και με ποιούς θα γίνει η στελέχωση των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., από 1η Ιουλίου 2013 σε επίπεδο διεύθυνσης και σε επίπεδο γραμματειακής υποστήριξης, ώστε να συνεχιστεί η επιτυχημένη Δημόσια Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση των νέων στη χώρα μας;
- Πότε και από ποιους ενημερώθηκαν ή θα ενημερωθούν και πότε θα επιμορφωθούν τα τυχόν νέα στελέχη σχετικά με τη δομή, το αντικείμενο και τον τρόπο λειτουργίας των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., ούτως ώστε να είναι σε θέση, αφενός να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στα καθήκοντά τους και αφετέρου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της επιτυχημένης λειτουργίας ενός θεσμού πλέον των είκοσι ετών;
- Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτών στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., εφόσον στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ως γνωστόν, γίνονται μόνο μέσω Α.Σ.Ε.Π.;
- Πώς εξασφαλίζεται η συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάρτισης των ήδη φοιτούντων καταρτιζομένων στα Δημόσια ΙΕΚ και κάτω από ποιες συνθήκες, αν προκύψει αδυναμία λειτουργίας του ΔΙΕΚ στο οποίο φοιτούν;
- Πόσο θα αναγκαστούν οι ελληνικές οικογένειες να επιβαρύνονται οικονομικά επιπλέον για την εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών τους, αν αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες;
Σήμερα, με τις ασαφείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς επίσης με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, αλλά και τη συρρίκνωση των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Δημόσια Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση αποτελεί μετά την δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη μόνη προσιτή διέξοδο των νέων για την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων, γεγονός το οποίο θεωρείται σίγουρη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, που θα συμβάλει καταλυτικά στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τις παραπάνω διαγραφόμενες εξελίξεις, οφείλουμε να εκφράσουμε την βαθύτατη ανησυχία μας, σχετικά με το μέλλον ενός αποδεδειγμένα επιτυχημένου θεσμού επαγγελματικής κατάρτισης, ο οποίος μέσα από τις διαδικασίες κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε εξειδικευμένα και ικανά στελέχη.
Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν σοβαρά υπόψη τα παραπάνω και να μεριμνήσουν άμεσα σχετικά με τα εύλογα ερωτήματα – ζητήματα που προκύπτουν από τις τρέχουσες συνθήκες στο χώρο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία αποτελεί αναγκαιότητα για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.
Οι διευθυντές & οι υποδιευθυντές των δημοσίων IEK
(ακολουθούν 126 υπογραφές)
http://www.ictplus.gr/, 24/6/2013