26 Φεβ 2013

Διαθεσιμότητα: «Κρυφτούλι» υπουργείου με τους εκτός ΑΣΕΠ



Ένα (λεκτικό) βήμα πίσω κάνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαθεσιμότητα μπροστά στον κίνδυνο της «ανάφλεξης» στο Δημόσιο μετά το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr. Παίζοντας «κρυφτούλι» με τα κριτήρια αξιολόγησης των εν δυνάμει «διαθεσίμων» που -όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός Α. Μανιτάκης- θα αλλάξουν, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία «η ομάδα εργασίας, ως συλλογική οντότητα, δεν έχει υποβάλει κανενός είδους πόρισμα τόσο στην πολιτική ηγεσία του ΕΚΔΔΑ, όσο και στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που να αφορά σε «ανατροπές και αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου κινητικότητας» και, μάλιστα, με αναφορές σε κλάδους και αριθμό υπαλλήλων».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ΕΚΔΔΑ σχεδιάζει και πρόκειται να καταθέσει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης υπαλλήλων, οι οποίοι είτε είναι σε διαθεσιμότητα και πρόκειται να επανενταχθούν στη διοίκηση, είτε πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας».

Και για την αξιολόγηση του προσωπικού η Ομάδα Εργασίας

Ωστόσο, σύμφωνα με την από 11.10.2012 απόφαση της γενικής γραμματέως του ΕΚΔΔΑ Άννας Αναγνωστοπούλου (ΑΔΑ: Β43Ω4691Φ0-1Β3): «έργο της ομάδας είναι η πλαισίωση της σχετικής πολιτικής του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία, καθώς και η επεξεργασία απόψεων του ΕΚΔΔΑ, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διοικητικής μεταρρύθμισης με προτεραιότητα την αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών και τη συναφή αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης».

Δηλαδή, η απόφαση είναι σαφής: Η Ομάδα Εργασίας δεν συστάθηκε μόνο για «να σχεδιάζει και να καταθέσει στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης υπαλλήλων, οι οποίοι είτε είναι σε διαθεσιμότητα και πρόκειται να επανενταχθούν στη διοίκηση, είτε πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας» αλλά και για την «αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών και τη συναφή αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης».

Η… συλλογική οντότητα και οι παραιτήσεις

Το «μικρό μυστικό» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της πολιτικής ηγεσίας του ΕΚΔΔΑ βρίσκεται στο «η ομάδα εργασίας, ως συλλογική οντότητα». Με λίγα λόγια, παραδέχονται πως ένα μέρος από αυτή «τη συλλογική οντότητα» ασχολήθηκε με το ζήτημα, και όντως έτσι είναι. Το γεγονός επιβεβαιώνουν πηγές του ΕΚΔΔΑ στην aftodioikisi.gr, διαψεύδοντας μάλιστα τη σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, στην οποία αφήνεται να εννοηθεί πως για το πόρισμα της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας δεν είχαν ενημερωθεί ούτε η διοίκηση του ΕΚΔΔΑ ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επικαλούνται σχετική επιστολή – παραίτησης της υποομάδας της… συλλογικής οντότητας που ασχολήθηκε με τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την οποία: «Η ομάδα εργασίας, σε συνεδρίασή της λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου (14.11.2012), κλήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. να υποβάλει απόψεις σχετικά με το περιεχόμενό του. Τόσο το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., όσο και το αρμόδιο Υπουργείο προσέδιδαν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό (…) και εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα, ώστε – δια στόματος του Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. – μας ζητήθηκε η κατάθεση των απόψεών μας εντός διαστήματος μίας (1) ημέρας».

Και συνεχίζει: «Στην εν λόγω συνεδρίαση, τα μέλη της ομάδας εργασίας διατύπωσαν τις έντονες επιφυλάξεις τους και υπέβαλαν τις παρατηρήσεις και σχετικές γραπτές προτάσεις τους για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο εντός των επόμενων 1-3 ημερών.

Ένα πόρισμα… ταξιδεύει!

Για το συγκεκριμένο πόρισμα, όπως προκύπτει και από την επιστολή αλλά και σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας γνωρίζει η διοίκηση του ΕΚΔΔΑ, είναι γνώστης ο υπουργός Α. Μανιτάκης, καθώς έχει κατατεθεί στο γραφείο υπουργού, γνωρίζουν και τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές, αφού μετά την παραίτηση τους έγινε ενημέρωση από την υποομάδα της… συλλογικής οντότητας.

Μάλιστα, η ενημέρωση αυτή ηταν η αφορμή, για την κατάθεση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκης, με την οποία ζητούσε να αλλάξουν τα κριτήρια για τους προσοντούχους δημόσιους υπαλλήλους και ειδικά για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Άλλωστε, απαντώντας στη συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε για αλλαγή στον τρόπο της αξιολόγησης και τόνισε πως τα προσόντα και το εργασιακό προφίλ θα είναι εκείνα που θα καθορίσουν την αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται πως, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Τάσος Σαλτερής είχε καταγγείλει πως η από 8/1/13 εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κινητικότητα «έβαζε στο ίδιο τσουβάλι», όσον αφορά στη μοριοδότηση στην αξιολόγηση, και τους πτυχιούχους και τους μη πτυχιούχους. Ζητούσε, δε, απόσυρσή της ή αλλαγή της. Σ΄αυτό ακριβώς το πνέυμα κινείται και το πόρισμα των μελών της επιτροπής του ΕΚΔΔΑ : Ζητά να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα όλοι έχουν διοριστεί με αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο αλλά και οι περίπου 2.100 απόφοιτοι της Σχολής.

http://www.aftodioikisi.gr/, 25/2/2013