22 Ιαν 2013

Με αργούς ρυθμούς και ασάφειες η μετακίνηση των υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα


dimosi

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 2500 υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο.

Πλέον έχει λήξει εδώ και μία εβδομάδα η προθεσμία που είχε δοθεί στους φορείς προκειμένου να αποστείλουν τα αιτήματά τους για την πλήρωση κενών θέσεων. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και έχουν καταγραφεί περισσότερες από 10400 κενές θέσεις στο δημόσιο με τις μεγαλύτερες ελλείψεις να εντοπίζονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα στοιχεία αυτά, ενώ βάση και των προβλέψεων της τελευταίας εγκυκλίου που εκδόθηκε, ο δρόμος μέχρι την επανατοποθέτηση είναι … μακρύς.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα για την κάλυψη των κενών θα έχουν οι 2500 υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα. Ωστόσο βάση της εγκυκλίου μετά την καταγραφή των κενών θα χρειαστούν άλλες 15 μέρες για να αξιολογηθούν τα αιτήματα από την αρμόδια τριμερή επιτροπή, 20 μέρες για να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι και στη συνέχεια το ΑΣΕΠ να καταρτίσει τους σχετικούς πίνακες κατάταξης. Μόνο που για την ενέργεια αυτή, δεν τίθεται συγκεκριμένη προθεσμία, κάτι που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η επανατοποθέτηση δεν θα γίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως δεσμευόταν ως τώρα ο υπουργός.

Ακόμη και η πρόβλεψη ότι οι νέες θέσεις θα ανακοινώνονταν τμηματικά, τώρα ανατρέπεται, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις για τους 2500 ενδιαφερόμενους θα ανακοινωθούν όλες μαζί.

Ασάφειες υπάρχουν και για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετατάξεις. Για τους 25 χιλιάδες υπαλλήλους που θα βγουν σε διαθεσιμότητα το 2013, υπάρχει σαφής πρόβλεψη ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους 2500 εργαζόμενους που τελούν σε διαθεσιμότητα. Από το υπουργείο θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα, καθώς θα εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη παρά μόνο ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του νόμου Πεπονή για τις προσλήψεις. Όμως στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν προβλέψεις, όπως για παράδειγμα ο χρόνος ανεργίας, που στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Ασάφειες, όμως, υπάρχουν και ως προς τον χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Ακόμη ένα «αγκάθι» είναι και εκείνο που αφορά τον τόπο που θα επανατοποθετηθούν στο πλαίσιο της ομοεδρικότητας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η περιφέρεια Αττικής λογίζεται ως μία έδρα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι υπάλληλος που υπηρετούσε για παράδειγμα στο κέντρο μπορεί τώρα να κληθεί να παρουσιαστεί υποχρεωτικά σε απομακρυσμένη περιοχή του λεκανοπεδίου. Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ

Οι εξελίξεις αυτές όπως είναι φυσικό προκαλούν ήδη ανησυχία και αντιδράσεις στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μία προσπάθεια να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, με τον Αντ. Μανιτάκη συμφωνήθηκε να εγκαινιαστεί ένας διαρκής θεσμικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. «Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, τόσο από τη μεριά των δημοσίων υπαλλήλων όσο και του Υπουργείου, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε ο κ. Μανιτάκης, ενώ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών των υπαλλήλων και την επικείμενη αξιολόγηση του προσωπικού, ζητώντας τη συνδρομή της ΑΔΕΔΥ στο εγχείρημα.

http://www.localit.gr/, 21/1/2013