5 Δεκ 2012

Ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά της απόφασης για ιδιωτικοποίηση του οδοκαθαρισμού



Ράπισμα στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της διοίκησης από τους εργαζόμενους του Δήμου

Σε μια ασυνήθιστη, για τα δημοτικά μας πράγματα, ενέργεια, προχώρησε ο Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων, προστατεύοντας εν προκειμένω αποτελεσματικότερα από τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, την έννοια του δημοτικού συμφέροντος.

Όπως είναι γνωστό από προηγούμενο δημοσίευμα της "Δράσης", η δημοτική πλειοψηφία αποφάσισε να προϋπολογίσει για το 2013 το ποσό των 180χιλ.€ για την ιδιωτικοποίηση του οδοκαθαρισμού της πόλης. Παρά τη σύσσωμη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και κυρίως, παρά την κατατεθειμένη πρόθεση του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου να υποβάλει αντιπρόταση για την εξασφάλιση της ομαλής διενέργειας του οδοκαθαρισμού, ζητώντας αναβολή του θέματος για μια εβδομάδα, η διοίκηση του Δήμου παρέμεινε αδιάλλακτη και προχώρησε στην υπερψήφιση της πρότασής της.

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων
Προσφυγή κατά της απόφασης 159/19-11-2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων.
"O Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων, προσφεύγει κατά της απόφασης 159/19-11-2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων, που αφορά στη "δυνατότητα σύναψης σύμβασης κατόπιν διαγωνισμού για τον οδοκαθαρισμό της πόλης με κόστος 180.000 ευρώ, λόγω αναμενόμενης συνταξιοδότησης υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας καθώς και της απαγόρευσης νέων προσλήψεων, όπως και του περιορισμού του αριθμού πρόσληψης εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (8μηνα) με βάση το Ν 4093/2012".

Ο Σύλλογος Εργαζομένων υποστηρίζει ότι δεν ευσταθεί η τεκμηρίωση της Διοίκησης που προφασίζεται πιθανή έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι:
α) Οι αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις δεν είναι τόσες ώστε να επηρεάσουν την καλή λειτουργία της υπηρεσίας. (ακόμη δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση για συνταξιοδότηση από την συγκεκριμένη υπηρεσία)

β) Ο σχεδιασμός των υπηρεσιών οδοκαθαρισμού γινόταν χωρίς να γνωρίζουμε τον τελικό αριθμό των εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου (8μηνα) αφού τα τελευταία χρόνια ενέκριναν μικρότερο αριθμό από αυτόν που ζητούσαμε. 

γ) H υπηρεσία καθαριότητας σαφώς μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πόλης με το υπάρχον προσωπικό, εξάλλου πρόκειται για υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα, και υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσής της ώστε να ανταποκρίνεται στο έργο της. Σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, η επιλογή να εκχωρηθεί ο οδοκαθαρισμός σε ιδιώτη, δεν αποδεικνύεται προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών.

Με βάση όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι: η σύναψη από τον Δήμο Βριλησσίων σχετικής σύμβασης για τον οδοκαθαρισμό της πόλης, λόγω «… αναμενόμενης συνταξιοδότησης υπαλλήλων ….» της αντίστοιχης υπηρεσίας του Δήμου, είναι παντελώς αβάσιμη αφού δεν υποστηρίζεται από ουδεμία σχετική αναφορά των αντιστοίχων υπηρεσιών του Δήμου. 

Οι διοικήσεις του Δήμου Βριλησσίων, αν και έβλεπαν την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της πόλης την τελευταία 20ετία (1990: 15.000 κάτοικοι, 2010: 40.000 κάτοικοι), ουδέποτε προγραμμάτισαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την υπηρεσία καθαριότητας, αλλά κάλυπταν σποραδικά τις ανάγκες με έκτακτο προσωπικό. Έτσι η οικονομική κρίση βρήκε τον Δήμο Βριλησσίων με μειωμένο προσωπικό, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου.

Ο οδοκαθαρισμός των Βριλησσίων είναι εφικτός με το υπάρχον προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας και τον υπάρχοντα μηχανολογικό εξοπλισμό (απορροφητικά σάρωθρα), λαμβανομένων βεβαίως υπ’ όψιν των δεινών οικονομικών τόσο της χώρας όσο και των Ο.Τ.Α. εν γένει. Είναι αδιανόητη η διάθεση ενός τόσο σημαντικού ποσού (180.000 €) για υπηρεσίες οδοκαθαρισμού από ιδιώτες, όταν η χώρα μας διέρχεται την βαθύτερη και δεινότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 60 ετών. 

Ο Δήμος Βριλησσίων θα μπορούσε κάλλιστα να διαθέσει μέρος των χρημάτων αυτών για την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την υπηρεσία καθαριότητας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό αυτής και την βελτίωση της αποδοτικότητάς της. 

Ακόμη θα μπορούσε να ανακουφίσει τους πολίτες των Βριλησσίων σημαντικά με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας της υπηρεσίας καθαριότητας.

O Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Βριλησσίων, είναι αντίθετος σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

H προσφυγή κατατίθεται κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων".
    
Η Πρόεδρος: Βασιλική Χαλκιά   Ο Γενικός Γραμματέας: Νικόλαος Μήτσης 




Αναδημοσίευση : http://halandripedia.blogspot.gr/, 4/12/2012