Nα αναλάβει τις ευθύνες της στο ζήτημα της δωρεάν και δίχως προβλήματα μετακίνησης των μαθητών στα σχολεία τους, καθώς αυτό αποτελεί βασικό δικαίωμα στην εκπαίδευση, καλεί την Πολιτεία με παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η ανεξάρτητη αρχή, μετά από σημαντικό αριθμό αναφορών, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις μετακινήσεις των μαθητών, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή προβλήματα που αφορούσαν κυρίως την έλλειψη συνοδών στα λεωφορεία, τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας, την κακή εκτέλεση των δρομολογίων, τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στη μεταφορά των μαθητών με αναπηρίες κλπ, παρενέβη στα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, με επιστολές του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη, αρμόδιου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργου Μόσχου.
Το υπουργείο Παιδείας, απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα τόσο για τη μεταφορά των μαθητών όσο και για τον έλεγχο της ασφαλούς μετακίνησής τους.
Ωστόσο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εμφανίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών πανελλαδικά, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην έχουν πρόσβαση στο σχολείο, εκτός κι αν μπορούν να τους μεταφέρουν οι γονείς τους. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί εμπλοκή με την αδυναμία των δήμων να πληρώσουν το κόστος μετακίνησης των μαθητών, μετά τη μεταφορά της αρμοδιότητας, λόγω Καλλικράτη, από τις περιφέρειες στους δήμους, αλλά και συγχώνευση πολλών σχολείων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε νέα παρέμβασή του προς τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, επισημαίνει τα εξής:
1. Η νομοθεσία προβλέπει δωρεάν μεταφορά για συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών, που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, δικαίωμα άμεσα συνδεδεμένο με το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
2. Η συγχώνευση σχολείων, με στόχο την πληρέστερη εκπαίδευση των παιδιών αλλά και την εξοικονόμηση πόρων που πρόκρινε το υπουργείο Παιδείας, θα έπρεπε να συνοδεύεται από τη ρύθμιση της δωρεάν και ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών σε βάθος χρόνου και της εποπτείας των φορέων που την υλοποιούν.
3. Τα παιδιά που υποχρεωτικά φοιτούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, θα πρέπει να μετακινούνται δωρεάν με μεταφορικά μέσα που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Για πολλά από αυτά η έλλειψη μεταφοράς συνεπάγεται τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση.
4. Η οικονομική επιβάρυνση για τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε διακοπή της φοίτησης, όταν οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης. Μια προσωρινή άμβλυνση του προβλήματος αυτού θα μπορούσε να αποτελέσει η δωρεάν μετακίνηση των παιδιών στα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών και των ΚΤΕΛ.
5. Η διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας των Μουσικών και των Καλλιτεχνικών σχολείων, τα οποία συγκεντρώνουν μαθητές από πολλούς δήμους.
Η αρχή σημειώνει ότι στις 23.10.2012, ψηφίστηκε σχέδιο νόμου για τη μεταφορά μαθητών, που ρυθμίζει θέματα οικονομικής αποζημίωσης των μεταφορέων και προβλέπει την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας από τις Περιφέρειες. Ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης μεταφοράς παραμένει για μεγάλο αριθμό μαθητών.
Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί αναγκαία την άμεση διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση για όλους τους μαθητές που δικαιούνται μεταφοράς στο σχολείο και τη δρομολόγηση διαδικασιών για την έγκαιρη διασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών μελλοντικά.
http://www.aftodioikisi.gr/, 2/11/2012