Τυφώνας τύπου «Σάντι» θα σαρώσει από τις αρχές του 2013 το Ελληνικό Δημόσιο.
Ντόμινο ανακατατάξεων σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα θα επιφέρει η συγχώνευση –κατάργηση εκατοντάδων φορέων, καθώς και η μείωση των διοικητικών δομών του κεντρικού κράτους κατά τουλάχιστον 35%!
Οι υπάλληλοι των παραπάνω οργανισμών και υπηρεσιών θα μετακινηθούν προς άλλες οργανικές μονάδες που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού. Ειδικά για τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που θεωρούνται «ξεκρέμαστοι» από το Σύνταγμα, σε αντίθεση με τους μόνιμους συναδέλφους τους, εξετάζεται η πρόταση να μεταταγούν σε άλλα νομικά πρόσωπα που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και όχι σε υπουργεία - δήμους. Γι’ αυτό και θα αναζητηθούν θέσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία σε ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, ώστε αν συνεχισθούν οι πιέσεις της τρόικας να καταστεί δυνατή η απόλυση, έστω μέρους αυτών, αφού δεν καλύπτονται από την ομπρέλα της μονιμότητας. Η τύχη του τακτικού προσωπικού είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη: θα πάνε σε υπηρεσίες που έχουν κενές οργανικές θέσεις. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι νομικές επιπλοκές σε περίπτωση που απολυθούν ακόμη και ελάχιστοι από το εν λόγω σώμα είναι τεράστιες, εκτός βέβαια από το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος για τα κόμματα που συγκροτούν την κυβερνητική συμμαχία. Το βέβαιο είναι ότι μέσα σε μερικούς μήνες θα έρθουν τα πάνω κάτω σε όλο το Δημόσιο. Η ολοκλήρωση έως το τέλος του χρόνου των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, ώστε να θεσμοθετηθεί μέσα στο 2013 το νέο επιτελικό κράτος με τη συνεργασία των ειδικών συμβούλων της task force, θα έχει ως αποτέλεσμα την ενοποίηση των υποστηρικτικών μονάδων.
Άμεση συνέπεια της ενέργειας αυτής θα είναι η κατάργηση εκατοντάδων τμημάτων και διευθύνσεων που έχουν είτε αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες είτε η λειτουργία τους έχει ξεπερασθεί από την χρήση της νέας τεχνολογίας. Τα κριτήρια αξιολόγησης για το ποιος φορέας ή υπηρεσία θα παραμείνει ως έχει και ποιος θα κατεβάσει ρολά με μετακίνηση του προσωπικού του, θα είναι ο αριθμός υπαλλήλων που απασχολεί, τα καθήκοντα που ασκεί, ο προϋπολογισμός και φυσικά η σχέση οφέλους προς κόστος. Παράλληλα με τη διαδικασία της κατάργησης και συγχώνευση οργανικών μονάδων, πολλοί προϊστάμενοι θα χάσουν τις θέσεις τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος, αφού δεν θα λαμβάνουν πλέον το επίδομα θέσης που παίρνουν σήμερα που σε πολλές περιπτώσεις (βλέπε γενικούς διευθυντές) φτάνει και τα 900 ευρώ το μήνα!
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 31/10/2012