Κραυγή αγωνίας για τις δραματικές στην υγεία και την οικονομία μας συνέπειες της συνταγογράφησης μόνο της δραστικής ουσίας
Βίαιη αποβιομηχάνιση και εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές επιδιώκει η Τρόικα με την υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων μόνο με την ανώνυμη δραστική ουσία. Τέτοια είναι η εμμονή της τρόικας για συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική ουσία, που τη θέτει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του δανείου!
Ταυτόχρονα όμως, δημιουργεί και απορίες -για την εμμονή αυτή- τη στιγμή που κατ’ αρχήν αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση μόλις 150 εκ. ευρώ, ποσό που θα χαθεί άμεσα, από την βίαιη διακοπή λειτουργίας των ελληνικών φαρμακευτικών. Και αυτό γιατί θα χαθούν έσοδα του κράτους, από τον ΦΠΑ, το φόρο μισθωτών υπηρεσιών, το rebate, αλλά και από την απώλεια των 8.500 θέσεων εργασίας στις ελληνικές φαρμακευτικές, που σημαίνει απώλεια φόρου εισοδήματος και εισφορών από τους εργαζομένους αυτούς.
Η δίνη της ύφεσης θα ενταθεί στη συνέχεια και από τις υπόλοιπες συνδεδεμένες επιχειρήσεις του τομέα φαρμάκου, οδηγώντας σε πρόσθετες απώλειες θέσεων εργασίας περίπου 20.000 ανθρώπων που απασχολούνται στον ευρύτερο κλάδο της υγείας συνολικά. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο στόχος μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,4 δισ. ευρώ το 2013, διασφαλίζεται από τη δέσμη μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί!
Στοιχεία για τα παραπάνω έδωσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση των μέτρων. Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Κωλέτης, αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία και μόνο, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα προκαλέσει τα εξής:
- αύξηση της δαπάνης, επειδή δεν επηρεάζονται τα προστατευμένα από πατέντα εισαγόμενα φάρμακα, μετατοπίζεται η συνταγογράφηση σε ακριβότερα φάρμακα και επιβάλλει σταδιακά ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά. Αυτό γιατί οι γιατροί θα προτιμούν να συνταγογραφήσουν το φάρμακο που εμπιστεύονται, αντί κάποιας δραστικής με άγνωστη αποτελεσματικότητα. Έτσι θα συνταγογραφούν μόνο πρωτότυπα με προστασία πατέντου, όπου δραστική και εμπορική ονομασία συμπίπτουν.
- δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση, αφού τα γενόσημα θα απαξιωθούν και θα είναι προϊόντα χωρίς σήμα. Έτσι η αγορά θα μονοπωληθεί από τα εισαγόμενα με προστασία πατέντας ακριβότερα φάρμακα.
- αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες, αφού το μοναδικό κριτήριο θα είναι η χαμηλότερη τιμή. Ο ήδη υποστελεχωμένος ΕΟΦ θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει, τη στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης πλαστών φαρμάκων, κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με τα πιο προηγμένα συστήματα ελέγχου.
- διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, γιατί καμία εγχώρια παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να διαθέσει προϊόντα σε τιμές κάτω του κόστους. Έτσι, οι μεγαλοεισαγωγείς, χωρίς επενδύσεις στη χώρα μας και καταβολή φόρων και εισφορών θα διαλύσουν την αγορά προσφέροντας εξαιρετικά χαμηλές τιμές, θα εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό και μόλις το πετύχουν, θα πουλάνε σε ό,τι (πανάκριβη) τιμή θέλουν. Τότε όμως η χώρα θα είναι πλήρως εξαρτημένη από το ολιγοπώλιο που θα έχει εγκατασταθεί και θα αφορά μόνο εισαγόμενα φάρμακα, ενώ θα έχει υποστεί ένα διαρκές οικονομικό έγκλημα, αφού σήμερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου στα φάρμακα φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Εκτός από όλα αυτά όμως, το ίδιο μέτρο θα σημάνει δραστική υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών γιατί οι συνεχείς αλλαγές φαρμάκων, αναλόγως του τι χορηγεί κάθε φορά το κάθε φαρμακείο, δεν μπορούν να πετύχουν ρύθμιση των ασθενών που πάσχουν από χρόνια ή σπάνια νοσήματα.
Ο γραμματέας της ΠΕΦ κ. Βας. Κάτσος, επεσήμανε ότι οι 30 ελληνικές επιχειρήσεις απασχολούν το 50% των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία, όταν οι υπόλοιπες 150 εμπορικές εταιρίες απασχολούν τους άλλους μισούς. Οι ίδιες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη χώρα πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία και οι εξαγωγές αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκχωρήσει τη ρευστότητά τους στο ελληνικό Δημόσιο, με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τα νοσοκομεία, ενώ διατηρούν την πιστωτική τους πολιτική, διαθέτοντας φάρμακα, όταν οι εισαγωγικές εταιρίες απαιτούν την πληρωμή τους άμεσα.
Μιλώντας για ανταγωνιστικότητα, ο κ. Κάτσος σημείωσε πως σήμερα τα επώνυμα γενόσημα έχουν το 40% της τιμής του πρωτοτύπου και διερωτήθηκε σε ποια άλλα προϊόντα υπάρχουν τέτοιες διαφορές; Ο γραμματέας της Ένωσης πρόσθεσε ότι οι ελληνικές φαρμακευτικές, κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο το 2011, πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, φόρους, εισφορές και rebate.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων, καταλήγοντας, σημείωσε ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχει εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο και όπου έγινε δεν είναι γενικευμένο, ούτε υποχρεωτικό, ξεκινά πιλοτικά, ο ασθενής μπορεί να καταβάλλει τη διαφορά για το φάρμακο που του έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός του και σε κάθε περίπτωση αφορά οξείες περιπτώσεις και όχι χρόνιες παθήσεις.
Επίσης, για να γίνει αυτό, έχει προηγηθεί εκπαίδευση των γιατρών, μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει βίαιη αποβιομηχάνιση του κλάδου, και πλήρη εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές.
Αντίθετα, με την συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία, ο φαρμακοποιός θα δίνει όποιο φάρμακο διαθέτει ως φθηνότερο, αλλάζοντας την αγωγή του ασθενή, και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί ούτε το κόστος, ούτε η ασθένεια.
http://www.newsbomb.gr/, 30/10/2012