«Φραγή» στις υπερβάσεις δαπανών των υπουργείων και των δημοσίων φορέων μέσω μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου, από το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΛΚ, τα υπουργεία θα υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Οικονομικών στα οποία θα θέτουν τριμηνιαίους στόχους για τις δαπάνες. Κάθε μήνα θα ελέγχεται η πορεία υλοποίησης των στόχων ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα υπερβάσεις. Σε περίπτωση που η υπέρβαση ξεπερνάει το 10% του στόχου θα πρέπει να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα περικόπτεται με απόφαση του διευθυντή προϋπολογισμού ποσό πιστώσεων λειτουργικών δαπανών ίσο με το ποσό της υπέρβασης πέραν του 10%.
Επίσης, προβλέπεται ορισμός εσωτερικού επόπτη για την πιστή εφαρμογή του Μνημονίου ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους. Απώτερος σκοπός, σύμφωνα και με σχετικές διευκρινίσεις της Κυβέρνησης, είναι να αποφευχθεί η έξωθεν παρέμβαση για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, που προωθεί και επιδιώκει η Γερμανία, καθώς ένα από τα προς συζήτηση θέματα στο Eurοworking Group, τη Δευτέρα, ήταν οι προτάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για εντονότερη εποπτεία του ελληνικού προγράμματος και αλλαγή των όρων του ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους προς το αυστηρότερο.
«Ο μηχανισμός αυτός είναι αυστηρά ελληνικός, χωρίς καμιά εμπλοκή από την πλευρά των δανειστών της Ελλάδας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ επισημαίνεται ότι η εν λόγω ΠΝΠ «αφορά τον συνεχή έλεγχο των δημοσίων δαπανών, ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για σοβαρές υπερβάσεις δαπανών, αυτόματα μέτρα διόρθωσης αυτών των υπερβάσεων και πρόσθετος μηχανισμός παρέμβασης, όταν τα αυτόματα μέτρα δεν υλοποιούνται και δεν επαρκούν».
Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψουν τα υπουργεία με το υπουργείο Οικονομικών και τεθούν τριμηνιαίοι, ενώ ο έλεγχος στην υλοποίησή τους θα είναι μηνιαίος, κάτι που θα ισχύει και για τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων. «Έτσι όποια υπέρβαση εμφανιστεί, θα γίνεται γνωστή αμέσως και θα αντιμετωπίζεται έγκαιρα και από το υπουργείο που έγινε η υπέρβαση, ώστε να μην εξαναγκάζεται αργότερα η κυβέρνηση σε οριζόντιες περικοπές παντού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος κατάρτισε ως αρμόδιος για τις δημόσιες δαπάνες την ΠΝΠ, ανέφερε πως «με την εν λόγω Πράξη ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την παρακολούθηση και εκτέλεση των προϋπολογισμών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εντός των ορίων και των στόχων που αποφασίζονται και εγκρίνονται από τη Βουλή».
Στην Πράξη προβλέπεται ότι:
- Μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπολοίπων υπουργείων συνάπτονται ξεχωριστά μέχρι 31 Ιανουαρίου κάθε έτους Μνημόνια συνεργασίας με στόχο την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Στα Μνημόνια θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Τριμηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα.
- Προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους.
- Οι επιπτώσεις στην περίπτωση μη υλοποίησης των διορθωτικών παρεμβάσεων.
- Ο ρυθμός αποδέσμευσης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού.
- Μάλιστα, προβλέπεται ότι αντίστοιχα Μνημόνια θα μπορούν να υπογράφονται και μεταξύ του κάθε υπουργείου και των φορέων που εποπτεύει.
2. Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται να έχουν εγκρίνει τον προϋπολογισμό κάθε έτους μέχρι την 31η Ιανουαρίου. Σε περίπτωση μη έγκρισης, δαπάνες εκτός από των πληρωμών συντάξεων και αποδοχών προσωπικού, δεν θα θεωρούνται νόμιμες.
3. Μέχρι 15 Ιανουαρίου κάθε έτους όλα τα υπουργεία υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) μηνιαίο πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, στη βάση των οποίων καθορίζονται τριμηνιαίοι στόχοι.
4. Σε περίπτωση που από τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εντοπίζεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους στόχους που υπερβαίνει το 10%, τότε θα περικόπτεται με απόφαση του διευθυντή προϋπολογισμού ποσό πιστώσεων λειτουργικών δαπανών ίσο με το ποσό της υπέρβασης πέραν του 10%.
5. Σε ειδικές περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται σοβαρή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους ή μη συμμόρφωση με τα ανωτέρω, ο υπουργός Οικονομικών δύναται να ορίζει σε εποπτευόμενους φορείς της γενικής κυβέρνησης Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών.
6. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς πλην επενδύσεων.
http://www.localit.gr/, 30/10/2012