27 Οκτ 2012

Τελεσίγραφο για 1.187 δημοτικές επιχειρήσεις


Στη διαδικασία του ξαφνικού θανάτου κινδυνεύουν να μπουν εντός του 2013 οι 800 από τις 1.187 δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας. Η Τρόικα έχει στείλει τελεσίγραφο στα συναρμόδια υπουργεία ότι όσες από αυτές δεν έχουν έσοδα, άρα είναι ζημιογόνες, θα πρέπει να κατεβάσουν ρολά και το προσωπικό τους να απολυθεί. Οι διεθνείς πιστωτές μας απαιτούν να πέσει "μαχαίρι" και στις συμβάσεις που συνάπτουν οι ΟΤΑ. Σε περίπτωση που ικανοποιηθούν οι εντολές τους, γιατί περί εντολών πρόκειται πλέον, θα βρεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 7.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και άλλοι 6.000 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους υπηρετούν στους τομείς της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, της διοίκησης (μηχανογραφικό) και τεχνικών έργων. Η φυγή τους μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεών τους θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στη συντήρηση των δρόμων και του δημοτικού φωτισμού, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.
Ουσιαστικά, όπως καταγγέλλουν και οι εργαζόμενοι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάθεση αυτών των δραστηριοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες, με τις ΜΚΟ πάντοτε να καιροφυλακτούν.
Προς το παρόν οι δήμαρχοι αντιστέκονται στο ενδεχόμενο συρρίκνωσης των υπηρεσιών τους και τη μείωση του προσωπικού τους. Οι ίδιοι, πάντως, βρίσκονται σε αδύναμη θέση, λόγω του γεγονότος ότι θα περικοπούν 735 εκατ. ευρώ, τη διετία 2013-2014, από το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΧΑΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ
Ηδη οι ΟΤΑ έχουν υποστεί απώλειες της τάξεως του 60% τα τελευταία τρία χρόνια από τη χρηματοδότηση που παίρνουν μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ενώ αντίστοιχη μείωση είχε και η είσπραξη από άλλα προγράμματα, π.χ. τη ΣΑΤΑ.
Στα συναρμόδια υπουργεία πιστεύουν ότι μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι και 150 εκατ. ευρώ ετησίως από την απομάκρυνση ή τη θέση σε διαθεσιμότητα του μεγαλύτερου μέρους των απασχολουμένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν καλύπτονται στο σύνολό τους από την ομπρέλα της μονιμότητας.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ
Προκειμένου δε να "αδειάσουν" από προσωπικό τα Νομικά Πρόσωπα και οι Ανώνυμες Εταιρείες που έχουν συστήσει οι Δήμοι θα προβλεφθεί πως αν καταργηθεί μια οργανική θέση σε φορέα που κλείνει ή συγχωνεύεται τότε δεν θα επανασυστήνεται σε άλλον οργανισμό.
Ετσι αν ο θιγόμενος υπάλληλος γλιτώσει την άμεση απόλυση, θα τεθεί αυτομάτως σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών του για έναν χρόνο, μετά την παρέλευση του οποίου θα απολύεται.


του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 26/10/2012