Μεγαλύτερη θα είναι τελικά η περικοπή που θα επιβληθεί σε όσες συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ
Μεγαλύτερη θα είναι τελικά η περικοπή που θα επιβληθεί σε όσες συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Η νέα εισφορά που θα μπει στις συντάξεις θα φτάνει τελικά το 15% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ και μάλιστα η περικοπή θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ.
Πάντως δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά το 1995 και πήραν αυξημένο εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας. Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η εισφορά να είναι από 1% έως 3%, αλλά τελικά δεν θα προωθηθεί σχετική ρύθμιση (καθώς όπως αναφέρθηκε αυξήθηκε η εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ).
Σημειώνεται πως σήμερα θα συνέλθει η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να ασχοληθεί με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στο πακέτο μέτρων που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στο μέτωπο των συντάξεων προβλέπεται το εξής:
- Σε ποσά από 1.000 έως και 1.500 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) η εισφορά θα είναι 4%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που έχει άθροισμα συντάξεων 1.100 ευρώ θα έχει απώλεια 44 ευρώ τον μήνα.
- Σε ποσά από 1.501 έως 2.000 ευρώ η εισφορά θα είναι 8% (μάλιστα έχει εξεταστεί σενάριο και για 10%).
- Σε ποσά άνω των 2.000 ευρώ η περικοπή θα φτάσει το 15% (το αρχικό σενάριο προέβλεπε μείωση 12%). Συγκεκριμένα συνταξιούχος που παίρνει 2.100 ευρώ θα έχει μηνιαία απώλεια 315 ευρώ από την επιβολή της νέας εισφοράς.
Πάνω από 3.000€
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για τη δημιουργία ακόμα μίας κλίμακας για όσους παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση η περικοπή θα φτάνει το 20%.
Παράλληλα θα διατηρηθεί και μία σειρά άλλων εισφορών που έχουν επιβληθεί στις συντάξεις τα τελευταία δύο χρόνια. Πρώτα θα επιβάλλονται αυτές οι εισφορές και στο ποσό που απομένει θα μπαίνει η νέα εισφορά.
Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αιρετούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παίρνουν μία σύνταξη, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη τόσο ο προηγούμενος εργασιακός τους βίος όσο και η θητεία τους στη Βουλή (δηλαδή να μην είναι δύο οι συντάξεις).
των Αλ. Αυλωνίτη- Κ. Κοκκαλιάρη, εφημερίδα "Έθνος", 30/10/2012