11 Σεπ 2012

Ζούγκλα το Δημόσιο!



Στη ζούγκλα του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία, που αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά του, «βασιλιάς» παραμένει το απόλυτο χάος.
Σκόπιμη ή μη σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού κυριαρχεί το «μπάχαλο», αρχής γενομένης από τις 28.000 αρμοδιότητες(!) που ασκούν συνολικά οι δημόσιες υπηρεσίες, αλληλοκαλύπτοντας τις περισσότερες φορές η μια την άλλη. Την κατάσταση επιτείνει και η ύπαρξη εκατοντάδων τμημάτων και διευθύνσεων, χωρίς αντικείμενο εργασίας.
Από τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία φαίνεται πως σε κάθε υπουργείο αναλογούν κατά μέσο όρο 10 γενικές διευθύνσεις, 132 διευθύνσεις και 335 τμήματα, που, λόγω της πολυδιάσπασης, αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους ακόμη και για απλά θέματα, όπως η διεκπεραίωση ενός φακέλου.
Συνολικά υπολογίζεται ότι υφίστανται 7.100 τμήματα και υποδιευθύνσεις, οι οποίοι έχουν ως επικεφαλής 32.500 προϊσταμένους. Το τραγελαφικό, όμως, είναι ότι ένα στα πέντε τμήματα δεν έχει κανέναν υπάλληλο, ενώ έξι στα δέκα μέχρι τρεις!
Ολ’ αυτά, βέβαια, στα μάτια των εμπειρογνωμόνων της Task Force που έχει συμβουλευτικό ρόλο στην απέλπιδα προσπάθεια ανασύστασης του ελληνικού κράτους φαντάζουν εξωπραγματικά ως παράλογα.
Ως εκ τούτου, όλες οι προτάσεις που, κατά καιρούς, έχουν κάνει για τη μείωση κατά 40% των δομών του Δημοσίου έχουν πέσει στο κενό για να μην πούμε στον «κάλαθο των αχρήστων» όσων κλήθηκαν να τις υλοποιήσουν.
Ούτε μειώθηκαν οι θέσεις ευθύνης, ούτε καταργήθηκαν 2.000 οργανισμοί, 200 γραμματείες που είχαν ανακοινωθεί.
Ακόμη δεν προχώρησε η δημιουργία διυπουργικών κλάδων υπαλλήλων που θα είναι εξπέρ στις νέες τεχνολογίες και θα μπορούν ακόμη και να αναλάβουν χρέη μάνατζερ κρισίμων δημοσίων υπηρεσιών.
Στις ελληνικές καλένδες έχει εξάλλου παραπεμφθεί και ο διαχωρισμός μεταξύ εκτελεστικών και διοικητικών αρμοδιοτήτων που θα έφερνε τα πάνω στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, και θα επέτρεπε την αποκέντρωση.
Σήμερα το Δημόσιο ασκεί στα χαρτιά 10.800 επιτελικές αρμοδιότητες και 9.820 υποστηρικτικές (υπάρχουν επίσης ελεγκτικές και παροχικές).
Στην πραγματικότητα δεν διαχειρίζεται ούτε τις μισές, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης των εντεταλμένων υπαλλήλων.
Κάτι που είναι σε γνώση των εμπειρογνωμόνων της Task Force οι οποίοι προτείνουν να στηθούν από την αρχή όλες οι Υπηρεσίες, με κατάργηση όλων όσοι δεν έχουν δράση και διαμόρφωση ειδικών προγραμμάτων ανά υπουργείο, με τετραετές πλάνο.
Το ερώτημα είναι «ποιος θα υλοποιήσει το συγκεκριμένο σχέδιο» όταν οι μανδαρίνοι του Δημοσίου στυλώνουν τα πόδια τους σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια…
 
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 10/9/2012