6 Σεπ 2012

Δημόσιο: έφθασε η ώρα των «λουκέτων»



Θέμα 24ώρων είναι πλέον, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κατάργηση ή συγχώνευση 21 φορέων του δημοσίου, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τον «πιλότο» για το νέο «κύμα» λουκέτων που έρχεται και -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά – ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τους 200 οργανισμούς. Ήδη αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση στην οποία έχει μπει το σύνολο σχεδόν των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου που είτε άμεσα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε χρηματοδοτούνται από πόρους που τους αποδίδονται στη βάση νομοθετικών ρυθμίσεων. Από τα αποτελέσματά της θα προκύψει και ο τελικός «κατάλογος» των καταργούμενων φορέων.

Προς το παρόν σε ό,τι αφορά τους 21 πρώτους φορείς, στην πλειοψηφία τους οδηγούνται σε συγχώνευση, ενώ σε κατάργηση προχωρούν έξι και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας – Πληροφόρησης και Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων, ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση.
Οι απασχολούμενοι στους συγκεκριμένους φορείς ανέρχονται σε 5.256 και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την πρώτη στιγμή είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να απολυθούν, αλλά θα μεταταχτούν σε άλλες υπηρεσίες.

Η «επιχείρηση» εφεδρεία συνδεδεμένη με την αξιολόγηση

Ουδείς όμως μπορεί να πει σε με σιγουριά τι θα συμβεί με τους υπαλλήλους που υπηρετούν στους επόμενους 200 φορείς στους οποίους θα μπει λουκέτο. Η αβεβαιότητα για τους εν λόγω υπαλλήλους εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά και τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών προθέσεων για νέα «επιχείρηση» εφεδρείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το προσωπικό των φορέων που θα κλείσουν μπορεί να αποτελέσει μία από τις ενδεχόμενες δεξαμενές άντλησης των 35 χιλιάδων εφέδρων που αναζητά η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία της υπαγωγής του προσωπικού σε εφεδρεία, θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση, καθώς όλοι ανεξαρτήτως οι υπηρετούντες στο δημόσιο – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απασχολούνται σε φορείς που θα κλείσουν – πρόκειται να αξιολογηθούν μέσω και γραπτών εξετάσεων.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την πίεση και της τρόικας «πατά γκάζι» και με βάση τον προγραμματισμό εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών ώστε να ξεκινήσει παράλληλα και η αξιολόγηση του προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή της αξιολόγησης θα γίνει από τους φορείς που θα κλείσουν, ενώ σε κάθε υπουργείο που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών θα αρχίζει άμεσα και η διαδικασία για το προσωπικό.