13 Σεπ 2012

Μακρόνησος και Φλέβες ανάμεσα στα 40 νησιά που νοικιάζει η Ελλάδα


Μακρόνησος και Φλέβες ανάμεσα στα νησιά που βάζει ενοικιαστήριο το ΤΑΙΠΕΔ

Ακατοίκητα νησιά όπως η Μακρόνησος και οι Φλέβες τα οποία είναι κοντά στην ενδοχώρα και έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές θέτει προς ενοικίαση και τουριστική αξιοποίηση η κυβέρνηση.
Η λίστα με τα προς ενοικίαση ελληνικά νησιά και νησίδες, που κατάρτισε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), περιλαμβάνει 40 ακατοίκητα νησιά τα οποία θα μισθωθούν για διάστημα ως 50 χρόνια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου Ανδρέας Ταπραντζής καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει την πώληση τους.
Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολόγησε 562 νησιά από το σύνολο των 6.000 νησιών της Ελλάδας και κατέληξε σε μια λίστα με 40 ακατοίκητα νησιά, με έκταση από 500.000 μέχρι 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θεωρεί ότι έχουν προοπτικές να αναπτυχθούν σε υψηλού επιπέδου τουριστικά θέρετρα.
Σύμφωνα με τον κ. Ταπραντζή, η λίστα περιλαμβάνει «τοποθεσίες που έχουν καλό έδαφος, είναι κοντά στην ηπειρωτική χώρα» και «διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές».
Όπως ανέφερε το Bloomberg πρόκειται για νησιά όπως οι Φλέβες, που βρίσκεται ανοικτά της Βουλιαγμένης (φωτό πάνω αριστερά) και χρησιμοποιούνται για ασκήσεις από τις Ειδικές Δυνάμεις. Αντίστοιχη περίπτωση είναι η Μακρόνησος που βρίσκεται ελάχιστα μίλια μακρυά από το Λαύριο αλλά και τρία νησιά κοντά στην Κέρκυρα.
Για να καθησυχαστούν οι φόβοι που είχαν δημιουργηθεί όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αναφέρει το θέμα της παραχώρησης νησιών για πρώτη φορά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Ταπραντζής ξεκαθάρισε ότι από τη λίστα απουσιάζουν νησιά όπως τα Ίμια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Τα 40 νησιά της λίστας του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα πωληθούν αλλά θα παραχωρηθούν με τη μέθοδο της ενοικίασης για μεγάλο χρονικό διάστημα (leasing) από 30 έως 50 έτη. Η μέθοδος αυτή προτιμήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ διότι η τρέχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την πώλησή τους αλλά και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις.
Ωστόσο για να προχωρήσει το σχέδιο, θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη νομοθεσία που να επιτρέπει την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων από τρίτους πάνω σε δημόσια περιουσία. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Ταπραντζής, θα χρειαστεί μια σειρά νομοθετημάτων τα οποία θα απλοποιούν τον αριθμό των οικοδομικών και περιβαλλοντικών αδειών που θα χρειάζεται ο ενοικιαστής για να υλοποιήσει τα σχέδια του.