5 Ιουλ 2012

Η καυτή ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Οι περικοπές που έχουν υποστεί τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και η επιχείρηση υποβάθμισης του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου της, αποτελούν τα σημεία αιχμής, τα οποία αναμένεται να τεθούν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο τραπέζι των συζητήσεων με την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Ήδη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει προχωρήσει στη κατάρτιση πακέτου αιτημάτων και προτάσεων προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ότι δε θα δεχτούν επιπλέον περικοπές και υποβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου. Μάλιστα εκτιμούν ότι οι πρόσφατες αναφορές που έγιναν για υπέρβαση του ορίου των προσλήψεων ήταν εκ του πονηρού και είχαν ως βασικό στόχο και σκοπό να πλήξουν, «με χτυπήματα κάτω από τη μέση», το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) οι αιρετοί εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους σχετικά με τη γνωστή έκθεση της τρόικας για τις προσλήψεις στους Δήμους και ζήτησαν από τους συντάκτες της να κατονομάσουν τις πηγές από τις οποίες άντλησαν αυτά τα στοιχειά. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το βασικό πλαίσιο των αιτημάτων που θα κατατεθούν στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων οι δήμοι θα παρουσιάσουν στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη προτάσεις για τον τρόπο συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης και στη προώθηση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση του πρόεδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, σε θεσμικό επίπεδο θα ζητηθεί από το υπουργό Εσωτερικών να προωθήσει την κωδικοποίηση όλων των νομοθετικών διατάξεων σε ένα ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο ενιαίος αυτός Κώδικας θα πρέπει να περιέχει, πέραν από την κωδικοποίηση όλων των διατάξεων και την επαναοριοθέτηση των σχέσεων της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης.
Ειδική αναφορά γίνεται και για τις θεσμικές εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μεταξύ αυτών είναι η καταστατική θέση των αιρετών και ο προγραμματισμός των προσλήψεων. Συγκεκριμένα θα ζητηθεί να απαλειφθεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων και θα επιδιωχθεί η ρύθμιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων. Σε επίπεδο εκλογής οργάνων σε ΠΕΔ –ΚΕΔΕ θα προταθεί να θεσμοθετηθεί ένα σταθερό εκλογικό σύστημα.
Οι δήμοι ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπιστεί άμεσα και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη μεταφορά των μαθητών. Μάλιστα προτείνεται η άμεση συνεργασία υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ προκειμένου να επανεξεταστούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και να μη συνεχιστούν τα προβλήματα και με το νέο σχολικό έτος.

Προγραμματισμός προσλήψεων

Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι είναι άμεση ανάγκη ο προγραμματισμός των προσλήψεων του προσωπικού στους δήμους και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επισημαίνοντας ότι για φέτος ο προγραμματισμός έχει καθυστερήσει πάνω από ένα εξάμηνο. Στην περίπτωση δε που δεν ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία τα πρώτα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, στη καθαριότητα των σχολικών κτηρίων και γενικά όλων των δομών των δήμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων οι μόνες εγκρίσεις που δόθηκαν για το τρέχον έτος από το υπουργείο και υλοποιούνται από τους δήμους είναι οι δίμηνες συμβάσεις ορισμένους χρόνου και οι συμβάσεις που αφορούν σε έκτακτες ανάγκες.

Οικονομικά: Εξασφάλιση του ελάχιστου λειτουργικού κόστους των δήμων

Για τα οικονομικά οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των μη ανταποδοτικών υπηρεσιών και να θεσπιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας θα ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε σχέση με τα αναπτυξιακά προγράμματα η ΚΕΔΕ θα ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών το άμεσο ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος αυτεπιστασίας μέσω του οποίου αναμένεται να απασχοληθούν σε μια τριετία πάνω από 120.000 άνεργοι. Επίσης ζητούν τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Ήδη στη παρούσα φάση έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχετικού προγράμματος με στόχο την απασχόληση 45.000 ανέργων.

Στο 50 % η μείωση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από το 2009 μέχρι και το 2012 οι επιχορηγήσεις των δήμων μειώθηκαν στο μισό. Η μείωση που καταγράφεται στη ΣΑΤΑ είναι ακόμα μεγαλύτερη (55.16%). Αυτές είναι δύο από τις βασικές διαπιστώσεις που γίνονται μέσα από τη στατιστική ανάλυση των οικονομικών των δήμων.
Επιπλέον διαπιστώνεται ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουνίου θα έπρεπε, με βάση και τις δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών, να έχουν λάβει επιπλέον 135,52 εκατ. ευρώ, ως αναδρομική διαφορά. Οι δήμαρχοι επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά ότι αν οι μειώσεις που έχουν γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν επεκταθεί στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε πρωτογενή πλεόνασμα και δεν θα υπήρχε ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων επώδυνων μέτρων.
Οι δήμοι ζητούν επίσης να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την φορολογική αποκέντρωση και επισημαίνουν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η εξασφάλιση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των μη ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων. Δεν παραλείπουν να επισημάνουν για άλλη μια φορά ότι η κεντρική διοίκηση δεν υλοποιήσει τις συνταγματικές επιταγές, με συνέπεια οι μεταφερθείσες και μεταφερόμενες αρμοδιότητες να μην συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους.