17 Ιουλ 2012

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ : Τραγική η κατάσταση σε δεκάδες δήμους

Οι αιτήσεις που γίνονται στους παιδικούς σταθμούς είναι πολλαπλάσιες αυτών που τελικά θα ικανοποιηθούν καθώς η έλλειψη προσωπικού είναι γενικευμένο φαινόμενο

Τελειωμό φαίνεται να μην έχει η λίστα με τους δήμους σε ολόκληρη τη χώρα που ανακοινώνουν είτε το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, είτε τη συγχώνευση τμημάτων και τη μεταφορά παιδιών σε ήδη επιφορτισμένα τμήματα, είτε την αδυναμία λειτουργίας τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού. Από την άλλη, χιλιάδες γονείς και νέα ζευγάρια αποκλείονται και από τη δυνατότητα αίτησης αν είναι ανασφάλιστοι ή άνεργοι, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο σε όλους τους γονείς που ψάχνουν μία θέση για να αφήσουν τα παιδιά τους.
Την ίδια στιγμή, εμφανώς μειωμένος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των παιδιών που φέτος θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ, καθώς τα χρήματα που θα τους διατεθούν για το έτος 2012-2013 μειώνονται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι γονείς σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Στο Δήμο Ζωγράφου μετά την πρόσφατη συγχώνευση ενός παιδικού σταθμού φέτος αναμένεται να λειτουργήσουν 11 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 820 αιτήσεις, ωστόσο δεκτές αναμένεται να γίνουν μόνο όσες από αυτές πληρούν τα γνωστά κριτήρια. Πέρυσι ο δήμος είχε φιλοξενήσει περίπου 625 παιδιά. Από τις θέσεις που θα προκύψουν φέτος, 100 εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Οι σταθμοί λειτουργούν με 64 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ υπάρχουν και 22 εργαζόμενοι με 5μηνη σύμβαση που λήγει σε λίγες μέρες. Επίσης, υπάρχουν 8 ακόμα συμβασιούχοι που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι.

Στην Καισαριανή:
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 392 αιτήσεις. Περίπου, 60 θέσεις προορίζονται για τα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ. Στο δήμο λειτουργούν 2 παιδικοί και 2 βρεφονηπιακοί σταθμοί. Πέρυσι ο δήμος είχε φιλοξενήσει περίπου 270 παιδιά. Στην πρόθεση του δήμου είναι να γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις, ωστόσο ακόμα δεν έχει απαντήσει στο τι θα κάνει με το προσωπικό, μεγάλο μέρος του οποίου εργάζεται με 5μηνα που λήγουν. Τα τροφεία είναι κλιμακούμενα και φτάνουν μέχρι και τα 80 ευρώ κάθε μήνα.

Στο Βύρωνα:
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 700 αιτήσεις, ενώ δεκτές αναμένεται να γίνουν οι 450 από αυτές. Σχεδόν 250 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός. Περίπου 240 θέσεις προορίζονται για τα προγράμματα της ΕΕ. Η δημοτική αρχή έχει δηλώσει ότι θα κάνει αίτηση για προσωπικό, περίπου 38 με δίμηνες συμβάσεις και 12 από πρακτική άσκηση για την επόμενη χρονιά. Πέρυσι, περίπου 220 παιδιά έμειναν εκτός.

Στο Δήμο Δάφνης - Υμηττού:
Σε συγχώνευση 2 παιδικών σταθμών προχωρά φέτος η δημοτική αρχή. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει περίπου 500 αιτήσεις, ωστόσο ο δήμος ακόμα δεν έχει δηλώσει πόσες από αυτές θα ικανοποιηθούν καθώς θα εξαρτηθεί από την πληρότητα του προσωπικού. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς περίπου 20 μόνιμοι υπάλληλοι καλύπτουν τις ανάγκες, ωστόσο υπάρχουν και συμβασιούχοι ο κύριος όγκος των οποίων δουλεύει με 5μηνα που λήγουν τέλος Αυγούστου. Επίσης, περίπου 100 θέσεις θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ.

Στην Ηλιούπολη:
Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς εργάζονται 57 μόνιμοι υπάλληλοι και 36 με συμβάσεις που λήγουν τέλος Ιούλη. Το σύνολο των παιδιών που εξυπηρετεί ο δήμος μέχρι στιγμής είναι 700. Περίπου, 40 θέσεις προορίζονται για το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ. Οι νέες αιτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι περίπου 500, ενώ περίπου 400 φέτος είναι οι επανεγγραφές των παιδιών.

Στο Ιλιον:
Από τις 918 αιτήσεις που έγιναν σχεδιάζεται να ικανοποιηθούν μόνο 552. Αυτόματα περίπου 366 παιδιά αναμένεται να μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών. Οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν με περίπου 48 μόνιμους υπαλλήλους και 43 συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις έληξαν χθες. Για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί χρειάζονται ακόμα 65 υπαλλήλους, ωστόσο από το υπουργείο δίνουν μόνο 35 θέσεις για συμβασιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή πρότεινε στους συμβασιούχους να φτιάξουν σύμπραξη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να συνάψουν σύμβαση με το δήμο.

Στο Θριάσιο: Ελευσίνα - Μαγούλα:
Λειτουργούν 4 παιδικοί σταθμοί με 350 θέσεις. Οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 600 τη φετινή χρονιά.
Η δημοτική αρχή καλύπτει τις ανάγκες με μόλις 8 μόνιμους υπαλλήλους και γι' αυτό το λόγο αναμένεται να μείνουν εκτός περίπου 400 παιδιά. Κοντά σε αυτό σε λίγες ημέρες στα χέρια παίρνουν την απόλυση και οι συμβασιούχοι. Στα Μέγαρα, υπάρχουν 3 παιδικοί και 2 βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι λειτουργούν μέσω δημοτικής επιχείρησης ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Υπάρχουν 21 μόνιμοι υπάλληλοι και 9 συμβασιούχοι που οι συμβάσεις τους λήγουν το Γενάρη. Είναι αναγκαίο για τη στοιχειώδη και ασφαλή λειτουργία των σταθμών να προσληφθούν ακόμα 10 άτομα. Στη Μάνδρα, υπάρχουν δύο παιδικοί σταθμοί εκ των οποίων ο ένας σχεδιάζεται να κλείσει.

Στη Γλυφάδα:
Εχουν γίνει περίπου 400 αιτήσεις ανανέωσης και 600 νέες αιτήσεις. Οι θέσεις κυμαίνονται από 450 - 500 εφόσον απασχοληθεί το ίδιο προσωπικό. Στους σταθμούς μέχρι στιγμής εργάζονται 160 άτομα, 43 μόνιμοι, 20 αορίστου χρόνου, 15 ορισμένου και 72 με συμβάσεις έργου.

Ελληνικό - Αργυρούπολη:
Εχουν γίνει 450 αιτήσεις ανανέωσης και 500 νέες αιτήσεις. Οι θέσεις αναμένονται από 550 - 600 εφόσον υπάρχει το ίδιο προσωπικό. Σύμφωνα με δηλώσεις της δημοτικής αρχής, δεν αναμένεται να γίνει πρόσληψη νέου προσωπικού, επομένως πολύ λιγότερες θέσεις αναμένεται να καλυφθούν.

Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 17/7/2012