18 Ιουλ 2012

Ανοικτό άφησε ο Ε.Στυλιανίδης το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους δήμους

Επαναβεβαίωση της διάθεσης συνεχούς συνεργασίας εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω περικοπές στα οικονομικά των δήμων, ήταν το επιστέγασμα της σημερινής συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, αφού άκουσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και άλλους αιρετούς που παραβρέθηκαν, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ατζέντα που τέθηκε είναι :

Να αντιμετωπιστούν άμεσα εκκρεμότητες και προβλήματα που δυσκολεύουν την λειτουργία των δήμων, αλλά και ζητήματα όπως η μεταφορά των μαθητών.

Να δρομολογηθούν αλλαγές στον «Καλλικράτη», ακόμη και χωροταξικές, ώστε να διορθωθούν αστοχίες, παραβλέψεις και δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν κατά την εφαρμογή του.

Να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, αλλά και της οικονομικής εξυγίανσης για όσους δήμους έχουν πρόβλημα, καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου δανεισμού των δήμων από τα Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Να δοθεί προτεραιότητα στο πρόγραμμα αυτεπιστασίας.

Να αξιοποιηθεί η δημοτική περιουσία.

Να απλουστευτούν οι διαδικασίες ένταξης έργων των δήμων στο ΕΣΠΑ.

Να εξεταστεί ένα νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων με κριτήριο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει το πιο αποτελεσματικό, σύγχρονο και έτοιμο δίκτυο που μπορεί να στηρίξει την κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά και ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπουργείο Εσωτερικών μπορούν μαζί να μπουν μπροστά στον πόλεμο κατά της φτώχειας.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά, ο κ. Στυλιανίδης αναγνώρισε ότι οι δήμοι έχουν υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές της τάξης του 60% και επίσης ότι έχει καταθέσει και σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και μόλις έχει απάντηση θα ενημερώσει και τους αιρετούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε επίσης την ΚΕΔΕ ότι θα αποδοθεί εντός του έτους στους δήμους η τέταρτη δόση των παρακρατηθέντων και ότι ήδη έχει υπογράψει ο ίδιος ΚΥΑ για απόδοση της ΣΑΤΑ και ότι περιμένει την υπογραφή και άλλων συναρμόδιων υπουργών και να προχωρήσει η εκταμίευση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στην ομιλία του υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι δήμοι της χώρας βρίσκονται ένα στάδιο πριν την κατάρρευση. Ζήτησε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ότι αφορά τις περικοπές.
Ο κ. Ασκούνης ξεκαθάρισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική κρίση, αφού οι επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία, η ΣΑΤΑ κατά 55%, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι « το ποσό των 2,7 δις ευρώ για επιχορηγήσεις των δήμων για το 2012, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Είναι το ελάχιστο ποσό για να καλύψουμε το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των δήμων». Επίσης από τα χρήματα των ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί συνολικά 184 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης του 2011 και πιο συγκεκριμένα δαπάνες προνοιακών επιδομάτων, μεταφορά μαθητών και μισθώματα σχολικών μονάδων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και της συγχώνευσης υπηρεσιών και οργανισμών είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη προχωρήσει από το 2010 σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα αναδιαρθρώσεις με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Συγκεκριμένα μειώθηκαν οι δήμοι από 1034 σε 325, τα ΝΠΔΔ από 4.300 σε 520 (-88%) οι ΔΕΥΑ από 230 σε 126 (-45%) και οι λοιπές επιχειρήσεις των δήμων από 1350 σε 492 (-81%).
Αναφερόμενος δε στις αμοιβές των αιρετών, που και πάλι έχουν τεθεί στο στόχαστρο για περαιτέρω μειώσεις, ο Κ. Ασκούνης τόνισε ότι οι δαπάνες για τις αμοιβές των αιρετών το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ και το 2012 74 εκ. ευρώ, για το δε 2013 προβλέπεται ήδη περαιτέρω μείωση στα 62 εκ. ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με το 2010 η μείωση του κόστους του πολιτικού προσωπικού είναι της τάξης του 54%.
«Ζητάμε ίση μεταχείριση σε σχέση με άλλους φορείς της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ας προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αντίστοιχε αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και μειώσεις και τότε να συζητήσουμε. Αυτό που ισχυρίζονται όλοι οι δήμοι της χώρας είναι πολύ απλό. Εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σημερινές συνθήκες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε τα εξής:

«Δεν είναι καθόλου υπερβολή να τονίσουμε το αυτονόητο: δηλαδή ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης πολιτείας.
Εμείς έχουμε οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών από τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΔΑΠ , ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ , τα Κοινωνικά Παντοπωλεία , τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των απόρων, φτωχών, αστέγων με την παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων είτε κατά περίσταση χρηματικών βοηθημάτων, τα κέντρα πρόληψης εξάρτησης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και πολλές άλλες δομές.
Προσπαθούμε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φορέα να αντιμετωπίσουμε τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας που πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας.
Οι δήμοι υλοποιούν το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που απασχολεί 45.000 συμπολίτες μας για πέντε μήνες καθώς επίσης και τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ (Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες ) και ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση) δηλαδή και φυσικά έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα μας να στηρίξουμε το πρόγραμμα Αυτεπιστασίας των Δήμων συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.
Ένα πρόγραμμα που χρειάζεται η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την χρηματοδότηση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του.
Οι δήμοι μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην μεγάλη μάστιγα της κοινωνίας που είναι η ανεργία αρκεί να εμπιστευτούμε και να στηρίξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας καλούμαστε, όλοι να δώσουμε μια καθαρή απάντηση: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση γνήσιο φορέα και πρωταγωνιστή της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας, θεσμό και δύναμη της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής;

Θεσμό και δύναμη παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας;

Εάν ΝΑΙ , τότε πρέπει να στηριχθεί με κάθε μέσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι ο μόνος δημόσιος θεσμός, ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ τα κοινωνικής συνοχής.
Γιατί όπως προανέφερα η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει πολύ μεγαλύτερες πολιτικές συνέπειες από την κατάρρευση του κεντρικού κράτους».

Προειδοποίηση για παραιτήσεις δημάρχων

Την προειδοποίηση ότι αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την κεντρική κυβέρνηση για τις αποδόσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αν γίνουν τελικά και άλλες περικοπές θα υπάρξουν μαζικές παραιτήσεις δημάρχων εξέφρασαν τόσο ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης όσο και η δήμαρχος Βέροιας Χ. Ουσουτζόγλου.
«Έτσι όπως είναι η κατάσταση, να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μαζικές παραιτήσεις δημάρχων στις αρχές του φθινοπώρου. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο αλλά δεν μπορούν οι δήμοι να συντηρηθούν με ένα δισ. ευρώ. Όμως όποιος αποφασίσει να κόψει τους δήμους, υποσκάπτει την κρατική υπόσταση της χώρας» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Α. Κοιμήσης.