4 Ιουλ 2012

ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ - ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ : Δυσβάσταχτα τροφεία φέρνει η κατάργηση της επιδότησης

Δυσβάσταχτα τροφεία καλούνται να πληρώσουν όλο και περισσότεροι γονείς για να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς τους κόβεται (και) το επίδομα σταθμού που μέχρι πρότινος έδινε το ΙΚΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση οι σταθμοί που λειτουργεί το ίδρυμα «Παιδική Στέγη» (ΝΠΙΔ). Η χρηματοδότησή τους γινόταν βασικά από το Ιδρυμα, συν κάποιες άλλες πηγές, συν συμμετοχή των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ γονέων (ως 135 ευρώ). Οι τελευταίοι πλέον καλούνται να πληρώνουν 330 ευρώ μηνιαίως, οι δε εργαζόμενοί της χάνουν κεκτημένα τους.
Με την ένταξη του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση σταμάτησε καθώς ο νέος Οργανισμός δεν προβλέπει τέτοιες παροχές (προηγούμενα το Ιδρυμα φέρεται να επιδοτούσε περίπου 1.500 θέσεις σε σταθμούς πανελλαδικά για παιδιά ασφαλισμένων του). Ειδικά στους πέντε σταθμούς της «Παιδικής Στέγης» (τρεις στην Αθήνα, δύο στον Πειραιά, με φιλοξενούμενα 450 παιδιά και 57 υπαλλήλους αορίστου χρόνου), το ΙΚΑ φέρεται να μην έχει δώσει χρήματα από τον Γενάρη.
Αμεση συνέπεια οι γονείς να ενημερωθούν από την διεύθυνση ότι αν «επιθυμούν» να συνεχίσουν τα παιδιά τους στη «Στέγη», θα καταβάλλουν τροφεία 330 ευρώ το μήνα. Ποσό ασύλληπτο σε καιρούς γενικευμένης στέρησης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι δε εργαζόμενοι των σταθμών κλήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα δικαιώματά τους. Σε Γενική Συνέλευση που έγινε με μαζική συμμετοχή γονιών και εργαζομένων αποφασίστηκε να αγωνιστούν ενάντια σε περικοπή, τροφεία, νέες συμβάσεις. Προγραμματίζεται δε νέα σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο ΕΚΑ.

Στο Δήμο Αθήνας

Την ίδια στιγμή στο Δήμο Αθήνας βγήκαν οι πρώτοι πίνακες με ποια παιδιά γίνονται αποδεκτά στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Οι γονείς όσων κρίθηκαν επιλαχόντα ή απορριπτέα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση στα κεντρικά του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας(ΔΒΑ) (Ρόδου 181, Σεπόλια) σήμερα Τετάρτη ως τις 6 μ.μ. και αύριο Πέμπτη ως τις 3.30 μ.μ., προκειμένου τελικοί πίνακες να βγουν την επόμενη βδομάδα.
Σημειωτέον ότι η διοίκηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας έχει κάνει σαφές ότι το πόσα παιδιά θα γίνουν δεκτά στη νέα χρονιά θα εξαρτηθεί από το πόσοι εργαζόμενοί του θα δουλέψουν του χρόνου. Βάσει δικών της στοιχείων, για τα 5.501 παιδιά που μπορούν να φιλοξενηθούν στους σταθμούς του δήμου, απαιτούνται 644 παιδαγωγοί εκ των οποίων 154 είναι συμβασιούχες.
Η τύχη (απόλυση ή παραμονή στη θέση τους) συνολικά των συμβασιούχων του ΔΒΑ (420 όλων των ειδικοτήτων) αποφασίζεται σε δικαστήριο την ερχόμενη Τετάρτη 11/7. Ωστόσο παρά τα επίμονα αιτήματα των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους/ΔΡΑΣΗ δημοτική αρχή δεν έχει πάρει καθαρά θέση υπέρ της παραμονής στην υπηρεσία τους.

Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 4/7/2012